logo

Autisme of narcisme kenmerken?

Autisme en narcisme zijn twee heel verschillende dingen. Tegelijkertijd hebben ze ook overeenkomsten of kunnen ze samen op gaan. Je vraagt je al snel af of je nu te maken hebt met autisme of narcisme kenmerken. Daar gelaten, dat iedereen kenmerken in zich heeft, wat je nog niet tot een autist of een narcist maakt. Het is toch wel iets meer dan dat.

Ga dus niet in het wilde weg beschuldigen, laat dat over aan de professional. Er moet daadwerkelijk een tweedelijns diagnose worden gesteld om je vermoedens te bevestigen. Wel helpt je onderzoek in het accepteren van omstandigheden waar jij inzit of iemand die je kent. Het kan vermoedens bevestigen, inzicht geven en begrip laten ontstaan.

En ja, het is fijn om dingen voor jezelf te kunnen plaatsen. Vooral als je in een complexe scheiding zit en op onderzoek bent tijdens je rouwproces. Helderheid omtrent gedragingen van de ander en waar je uit bent is een ontzettende opluchting. Lees dan ook vooral verder en aarzel niet om te ontdekken.

verschil

Het grootste verschil

Te beginnen met het grootste verschil tussen de twee. Autisme is namelijk een ontwikkelingsstoornis, terwijl narcisme een persoonlijkheidsstoornis is. Wat wil ik hiermee zeggen?

Wel nu, een ontwikkelingsstoornis is een neurologische of psychische aandoening welke een belemmering en/of afwijking vormt in de normale ontwikkeling. De ontwikkeling verloopt anders, waar leerproblemen vaak een gevolg van zijn als gedragsproblemen. Het is niet gelijk aan een ontwikkelingsachterstand. Bij volwassenen is zo’n stoornis soms nog te traceren, maar met de leeftijd neemt wel de kans op een succesvolle behandeling gewoonlijk af.

Bij een ontwikkelingsstoornis ontstaat de stoornis vanuit het kind zelf. Erfelijke factoren spelen een rol, evenzo problemen bij de geboorte, ontwikkelingsproblemen na de geboorte en/of een heftige gebeurtenis van ‘buitenaf’. Sociale- en psychische factoren spelen hier geen rol.

En de persoonlijkheidsstoornis dan?

Een persoonlijkheidsstoornis is een stoornis in de hele persoon. Het gaat om het innerlijk ervaren van dingen als het denken en voelen als in het gedrag. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis heeft extreme persoonlijke eigenschappen, die vaak als hinderlijk worden ervaren. Hij is niet goed in staat om zijn gedrag aan te passen aan wisselende omstandigheden. Bij een gezonde persoonlijkheid ben je in staat om jouw gedrag op een gewenste manier aan te passen aan de omstandigheden en situatie, waardoor je tevreden over jezelf bent en goed kan functioneren. Bij een persoonlijkheidsstoornis gaat het bijna altijd om extreme variaties van gewone persoonlijkheidstrekken als jaloezie, gevoeligheid voor kritiek, bindingsangst, impulsiviteit, afhankelijkheid, perfectionisme, verlegenheid, etc. Relaties, werk en verdere leven lijdt ernstig onder de persoonlijkheidsstoornis van deze persoon.

Hierbij gaat het bijna altijd om extreme variaties van ‘gewone’ persoonlijkheidstrekken als jaloezie, gevoeligheid voor kritiek, bindingsangst, impulsiviteit, afhankelijkheid, perfectionisme, verlegenheid, enzovoort.

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis beleven vaak hun emoties anders dan anderen, waardoor ze sneller uit hun evenwicht zijn, eerder angstig zijn voor bepaalde dingen of juist dingen doen in een opwelling waar ze later spijt van hebben.

Er is vaak niet een hele duidelijke lijn tussen een normale persoonlijkheid en iemand met een persoonlijkheidsstoornis. Soms is er niet sprake van slechts één persoonlijkheidsstoornis en zijn er eigenschappen aanwezig die passen bij verschillende persoonlijkheidsstoornissen of heb je te maken met verschillende persoonlijkheidsstoornissen tegelijk. Mensen met dezelfde persoonlijkheidsstoornis kunnen overigens ook erg verschillen van elkaar.

Persoonlijkheidsstoornissen worden in 3 hoofdgroepen onderscheiden:

 1. Mensen met een sterk emotioneel en voorspelbaar gedrag (oa narcisten)
 2. Mensen met vreemd en excentriek gedrag
 3. Mensen met zeer angstig en onzeker gedrag

En als we kijken naar de algemene oorzaken van een persoonlijkheidsstoornis, kunnen we concluderen dat er nimmer sprake is van slechts één oorzaak, maar van meerdere oorzaken die samen leiden tot een stoornis. Het gaat vooral om het samenspel tussen erfelijke of aangeboren factoren, de opvoeding en levenservaringen. Vaak zijn er minder prettige ervaring in de opvoeding geweest, waardoor de hechting tussen ouder en kind niet of moeizaam verloopt. Zo kan het zijn dat binnen een gezin van bijvoorbeeld vier kinderen welke verwaarloosd en mishandeld werden, er twee goed terechtkomen, terwijl de ander kampt met depressies en de vierde een persoonlijkheidsstoornis heeft ontwikkeld. Het staat vaak wel vast dat de problemen pas aan het begin van de volwassen leeftijd tot uiting komen en zich dus in de kinderjaren ontwikkelen.

Al met al is het onderscheid van een persoonlijkheidsstoornis die samenhangt met een ontwikkelingsstoornis als autisme, soms ontzettend moeilijk te vinden. Daardoor kan er sprake zijn van eigenschappen van een persoonlijkheidsstoornis bij een vastgestelde ontwikkelingsstoornis.

autist

Autisme als ontwikkelingsstoornis

Autisme Spectrum Stoornis (ASS), ook wel een pervasieve ontwikkelingsstoornis genoemd, is een stoornis dat zich uit in meerdere ontwikkelingsgebieden van een kind. De hersenen functioneren anders, wat vooral opvalt bij de verwerking van informatie uit de omgeving. Autistische kinderen leven veelal in hun eigen wereldje. Ze tonen weinig belangstelling voor sociale contacten en reageren meestal niet zoals anderen. Woorden of zinnen kunnen ze blijven herhalen, net als bewegingen die ze blijven uitvoeren. Ze kunnen snel en heftig van slag raken bij de kleinste veranderingen in de dagelijkse routine.

narcisme kenmerken

Narcisme kenmerken

De narcistische persoonlijkheidsstoornis, wordt vaak gezien als twee zijdes van dezelfde medaille. Aan de ene kant een opgeblazen gevoel en zucht naar bewondering en de andere kant een extreem gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid.

Als je met een narcist in gesprek raakt, vertellen ze in het algemeen graag over hun probleemloze leven, grootse toekomstplannen en buitengewone prestaties en capaciteiten. Het is dan ook niet verwonderlijk als je onder de indruk raakt van deze getalenteerde persoonlijkheid, mits je de persoon oppervlakkig kent.

Narcisten hebben de bewondering en aandacht vaak nodig om zichzelf de moeite waard te vinden. Ze vinden tevens dat ze er recht op hebben. Dit zie je vaak terug in het gebruiken van anderen om er zelf beter van de worden en het verwachten/eisen van bepaalde privileges doordat ze zich verheven voelen boven anderen.

Andere narcisme kenmerken zijn eenzaamheid en op zichzelf gericht. Doordat narcisten gevoelig zijn voor krenking en afwijzing, zijn ze vaak eenzaam. Tevens richten ze zich veel op hun gevoel van minderwaardigheid, waardoor ze denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven te doen of dat ze er simpelweg er gewoon recht op hebben.

Al deze narcisme kenmerken zorgen vaak voor problemen binnen de relatie waardoor dingen van een narcist kan worden uitvergroot. Soms zijn ze daardoor bereid om zichzelf te helpen en daarmee te redden wat er te redden valt. Dit kan tot een diagnose leiden en daarmee het redden van de relatie.

autist of narcisme kenmerken

Autisme of narcisme kenmerken?

Dus alles op een rijtje nu, als het aankomt op autisme of narcisme kenmerken.

Autisme is een ontwikkelingsstoornis, terwijl narcisme een persoonlijkheidsstoornis is.

Kenmerken van de ontwikkelingsstoornis ASS (Autistisch Spectrum Stoornis) vind je terug in meerdere ontwikkelingsgebieden. De hersenen functioneren anders, wat je vooral terug ziet bij de verwerking van informatie uit de omgeving. Ze leven vaak in hun eigen wereldje en zijn minder belangstellend voor sociale contacten. Ze raken van slag bij de kleinste veranderingen in de dagelijkse routine.

Narcisme kenmerken zijn onder andere te vinden in de persoonlijkheid van een persoon. Zo lijken ze een getalenteerde persoonlijkheid die bewondering en aandacht nodig heeft. Toch zijn ze eenzaam en op zichzelf gericht. En deze persoonlijkheid stoornis zorgt voor veel problemen binnen een relatie, tenminste dat is vaak het gevoel.

Zou je graag meer willen weten over andere narcisme kenmerken? Dat kan. Lees het artikel “Hoe de narcist te herkennen“.

Door middel van dit artikel is het beeld van een autist en narcist duidelijker geworden. Een onderwerp wat mensen zich al snel afvragen wat wat nu is en de verschillen nu zijn. Heb jij te maken gehad met een autist of een narcist in een relatie? Hoe is dat voor jou geweest? Deel hieronder jouw verhaal en inspireer anderen om de kracht van binnen te vinden om gelukkig te worden.

 

 

Toen ik mij realiseerde dat verbaal geweld een ondergesneeuwde vorm van huiselijk geweld is, wist ik dat hier verandering in moet komen. Ik begon met het schrijven van mijn boek op basis van interviews en groeide uit tot deze website. Vanuit eigen ervaring, kennis van experts en slachtoffers, is deze site nu wat hij is.
 1. Hinke Beantwoorden

  Als je een vader hebt die narcistisch / autistisch is en een zusje hebt die autistisch is hoe groot is de kans als je zelf zwanger raakt op erfelijkheid.

  • Elise Beantwoorden

   Beste Hinke,
   het artikel autisme of narcisme kenmerken? legt de verschillen helder uit voor je. Autisme is namelijk een ontwikkelingsstoornis, terwijl narcisme een persoonlijkheidsstoornis is. Wat wil ik hiermee zeggen?

   Wel nu, een ontwikkelingsstoornis is een neurologische of psychische aandoening welke een belemmering en/of afwijking vormt in de normale ontwikkeling. Erfelijke factoren spelen een rol, evenzo problemen bij de geboorte, ontwikkelingsproblemen na de geboorte en/of een heftige gebeurtenis van ‘buitenaf’. Een persoonlijkheidsstoornis is een stoornis in de hele persoon. Het gaat vooral om het samenspel tussen erfelijke of aangeboren factoren, de opvoeding en levenservaringen.

   Narcisme is niet per definitie erfelijk, autisme zie je terug in erfelijkheid. Autisme is niet volledig 100% overerfbaar. Je kunt als VROUW drager zijn van een zogenaamd ‘fragiel X chromosoom’ en als je dat doorgeeft aan een zoon heeft die nog maar 10-20% kans op autisme. Je kunt dus nooit drager zijn van een gen met autisme, omdat je voor autisme meerdere risicogenen van beide ouders moet krijgen en dan nog kan het liggen aan mannelijke hormonen of milieufactoren.

   Hopelijk heb ik je vraag voldoende beantwoord 🙂

 2. gena Beantwoorden

  Hoe moet ik dit nu snappen?Dus als je bv verlegen en angstig bent heb je een persoonlijkheids stoornis?

  • Elise Beantwoorden

   Wij zijn niet gerechtigd voor een diagnose te stellen. Iedereen heeft kenmerken van het één of ander. Die kenmerken kunnen een richting geven dat er meer aan de hand zou kunnen zijn. Pas als er professionals zijn die ook zien of denken dat er meer aan de hand kan zijn, kan er over gegaan worden tot een diagnose. Als mens kun je handvatten ervaren aan kenmerken om voor jezelf inzicht en duidelijkheid in een situatie te krijgen. Dat kan als verlichting werken. Kenmerken op zich garanderen niets, enkel als je gediagnosticeerd bent kun je de kenmerken op die manier ook invullen.

 3. Daan Beantwoorden

  Ik persoonlijk denk dat narcisme wel degelijk voort kan komen uit autisme. Veel mensen met ASS hebben een sterkte hang naar controle en perfectie en kunnen soms een ster zijn in het vertonen van sociaal wenselijk gedrag. Macht en status kan hun manier zijn om controle te houden over hun leven.

  • Elise Beantwoorden

   Beste Daan,
   autisme is een ontwikkelingsstoornis en narcisme een persoonlijkheidsstoornis. Ik kan me voorstellen dat je op zoek bent naar antwoorden en narcisme daarom gelijk wil trekken met autisme. Ik zie het veel om me heen gebeuren dat mensen (on)terecht spreken over een narcist. Het is belangrijk om het onderscheid tussen autisme en narcisme goed voor ogen te hebben, ook al lijken ze overeenkomstig te zijn, zoals je zelf beschrijft. Het is niet de oplossing om zoveel mogelijk narcisten aan te gaan wijzen, vooral niet naar autisten toe.
   Elisabeth

 4. Katrien Beantwoorden

  Zelf ben ik in een enorm rouwproces doordat ik letterlijk van de hemel in de hel beland ben.
  Ik zit met zoveel vragen en ben nu al maanden op zoek naar een antwoord, zodat ik toch verder kan met mijn leven…
  Mijn verhaal: Na een intens gelukkige relatie van acht jaar samenwonen met de man van mijn leven, mijn soulmate, mijn beste maatje en minnaar besloten we om te trouwen.
  We waren steeds super gelukkig samen en genoten volop van ons nieuw leven (beiden gescheiden met volwassen kinderen). Iedereen vond ons een topkoppel en we straalden ons geluk gewoon uit.
  Ik had echt de man van mijn leven gevonden. Hij verwende mij graag, iedere morgen stond mijn ontbijt klaar, hij bakte lekker brood, kookte graag en genoot ervan dat hij ook liefst zoveel mogelijk dingen met mij samen kon doen, winkelen, koken, samen in de tuin werken, etentjes, terrasjes, weekendjes weg… ons leven was een sprookje en ik voelde mij de gelukkigste vrouw ter wereld ! Mijn zelfvertrouwen groeide en ik was ervan overtuigd dat we tot de dood samen zouden zijn, dat niks of niemand tussen ons kon komen.
  Tot de dag dat hij aan zijn dochter vertelde van onze trouwplannen. De datum was ondertussen al vastgelegd en we zouden dat enkel met onze kinderen vieren. We hadden er geen behoefte aan om er een groots feest van te maken, dat was de essentie niet. Nadien is alles opgeblazen geworden door zijn dochter en ex die hemel en aarde verzet hebben om onze trouw te verhinderen. Als argument werd gebruikt hun huis dat ze samen nog hebben, de ex en hij. Terwijl alles wel zo geregeld was bij de Notaris met volledige scheiding van goederen en ik ook geen recht op vruchtgebruik had op het huis. Toch bleven ze hem opstoken en werd hij zo gemanipuleerd dat hij volledig toeklapte en niet meer naar mijn argumenten luisterde. Het was alsof hij een andere persoon werd. Ik herkende hem niet meer ! Waar was die empathische liefdevolle man van mij naartoe die mij beloofd had steeds goed voor mij te zullen zorgen ? We zeiden dikwijls tegen mekaar dat we ons geen leven meer zonder mekaar konden voorstellen… Ik had steeds alleen maar goede bedoelingen, liet hem jarenlang iedere zaterdag bij zijn dochter gaan werken bij de verbouwing van hun huis en de ex kwam ook graag nog haar plaatsje opeisen zogezegd om hun huis en kleinkinderen samen, maar ik had al lang door dat de ex een echte narciste is die graag misbruik maakt van haar macht door hun huis van samen waar hij en ik in woonden. Op een paar weken tijd werd hij zo emotioneel gechanteerd en gebrainwasht leek het, dat hij niet alleen onze trouw opgaf maar ook zelf niks deed aan hun manipulaties. De dochter wou mij nooit meer zien, terwijl we zelfs nooit ruzie gehad hebben. Alle communicatie verliep tussen hen drie en ze sloten mij volledig uit. Ik was zelfs niet meer welkom op de derde verjaardag van haar dochtertje en hij ging daar zelfs zonder mij naartoe, wetende dat die clan hem volledig tegen mij opzette en ik letterlijk weggepest werd. Ook op social media en de gedeelde foto’s van de kleinkinderen werd ik verwijderd. Wat gebeurde er met hem ? Hij die steeds zo streng maar rechtvaardig, zo correct handelde, steeds plichtbewust en perfectionistisch was ?
  Ondertussen probeerde ik te vechten voor onze relatie, zelfs al moest voor mij de trouw niet meer doorgaan ! Toch stopten ze niet totdat hij compleet toeklapte en geen enkele keer zijn verantwoordelijkheid nam. Hij probeerde zelfs nog schuld in mijn schoenen te schuiven en hij was precies slachtoffer! Hij werd kwaad op mij want wat moest ik zijn dochter wel niet aangedaan hebben omdat ze mij nooit meer wou zien, terwijl ik nog maar net een verzoeningspoging gedaan had en ze mij haar rug toekeerde. Terwijl ik steeds mijn best gedaan had lief te zijn en een goede plusgrootouder voor haar kindjes. Zoveel onrecht en zoveel oneerlijkheid !
  Op twee maanden tijd is de boel volledig geëscaleerd en ben ik bij mijn moeder ingetrokken, volledig ontredderd en in de steek gelaten door mijn allerbeste vriend die ik steeds zo graag gezien heb.
  Nadien ben ik bij een psycholoog geweest omdat mijn pijn en verdriet immens was.
  Daar hoorde ik dat ik mezelf niks te verwijten heb, dat ik steeds meer dan mijn best gedaan heb al die jaren en ik heb werkelijk gevochten als een leeuwin voor onze relatie, therapie, boek gelezen over relaties, heb hem een mooie lange brief geschreven, nog een poging gedaan tot hem door te dringen.
  Hij heeft nooit grenzen gesteld naar hen toe en mij te weinig erkenning gegeven, zei de psycholoog.
  Maar niks hielp, hij dumpte mij en negeerde mij compleet alsof ik nooit bestaan had. Heel soms kwam er een sms’je terug pas na vele uren. Ik begreep niet waarom hij zo hard geworden was ? Dat was toch de man niet die mij acht jaar lang als een princes behandelt had ? Hij was duidelijk gemanipuleerd en ik dacht dat hij wel na een tijdje tot inkeer zou komen en mij zou missen.
  Zo zijn er zeven maanden voorbij gegaan van intens verdriet, echt enkel geleefd op overlevingsmodus. Tot ik onlangs na zes maanden van bij mijn ma verhuisd ben naar een appartement. Ik had terug de moed hem nog eens te contacteren omdat ik diep in mijn binnenste er nog steeds van overtuigd was dat we voorbestemd zijn om samen oud te worden. En dat bij hem ondertussen de rust wel zou weergekeerd zijn en hij terug tot inkeer zou gekomen zijn en mij ook wel zou missen.
  Ook al vond iedereen dat hij geen kans meer verdiende, dat ik hem moest loslaten. Toch bleef ik maar zeggen dat hij ondanks alles al die jaren zo goed geweest is voor mij, dat hij voor mij de ware is. Liefde gaat niet zomaar gemakkelijk over hoor !
  Hij is dus terug gekeerd in mijn leven. De eerste keer was een poging om met hem te praten, maar hij kan moeilijk over zijn emoties praten. Wel huilde hij veel omdat hij mij zoveel gekwetst had.De tweede keer hield ik het bewust gezellig maar hij zei nog steeds niet dat hij er spijt van had, Ik dacht dat dat wel nog zou komen. Toen bleef hij zelfs slapen en ik voelde direct weer die klik tussen ons.
  Ik was terug voorzichtig gelukkig en hoopte dat we terug een nieuwe start namen, ervan overtuigd het deze keer rustiger aan te pakken en zeker niks te forceren.
  Maar twee dagen nadien heeft hij mij dan toch opgebeld om te zeggen dat we geen kans meer hebben samen, dat er daarvoor teveel gebeurd is. Hij heeft precies een aan/uit knop en kan zo plots breken alsof dat de normaalste zaak van de wereld is ! Ik was in shock, ik vroeg waarom hij dan terug in mijn leven gekomen is en blijven slapen was. Hij dacht echt dat we gewoon terug vrienden waren. Alsof het normaal is dat je na een prachtrelatie van acht jaar samengewoond en bijna gehuwd en dan plots gedumpt wordt, zoiets doet met iemand die jou het liefste gezien heeft van de ganse wereld !
  Ik zit dus terug in een rouwproces maar deze keer anders, ik zoek veel op over narcisme en autisme’
  Sommige vrienden denken dat hij een narcist is, maar hij was daarvoor steeds veel te goed voor mij en is ook bescheiden naar zichzelf, alhoewel hij toch een groot ego heeft… Ik denk eerder aan een autismespectrumstoornis. Hoe meer ik erover lees, hoe meer ik er in geloof. Ik zie echt niet in hem dat hij bewust een klootzak wil zijn, hij beseft het niet dat hij verkeerd handelt. Hij ziet precies een andere waarheid… En hij heeft zoveel moeite om zijn gevoelens te verwoorden, zeker wanneer hij gestresst is. Maar hij kan super charmant en heel innemend zijn. Ik merk wel wanneer hij doodmoe is van te veel prikkels. Hij valt dan als een blok in slaap, ook op reis kan hij ganse dagen slapen aan het strand. Hij heeft ook al eens een burn-out gehad.
  Hij is de eerste maanden van zijn leven bij nonnen opgevoed en kon als kind zo van die buien hebben dat iedereen hem moest gerust laten. Bij mij was hij voor het eerst in zijn leven zo gelukkig geweest, zei hij zelf. Het waren voor ons beiden de achtste gelukkigste jaren van ons leven. Bij mij voelde hij zich heel erg goed van de eerste dag dat ik bij hem kwam wonen.
  Ik las dat mensen met autisme moeilijk met conflicten omgaan omdat ze zo gevoelig zijn en daardoor dichtklappen. En hoe meer prikkels en stress hij had, hoe meer hij toeklapte. Hij vroeg mij om hem gerust te laten, hij moest alles verwerken… we hadden nooit eerder met zoveel conflicten geconfronteerd geweest.
  Had ik onze relatie kunnen redden had ik eerder beseft van zijn autismespectrumstoornis ?

  • Elise Beantwoorden

   Beste Katrien,
   wat een pittig verhaal na 8 mooie jaren. Jij had geen cape en geen speciale talenten om de relatie te redden. Wat je nu aan het doen bent is vasthouden aan een herinnering. Zo heb ik eens een prachtige vakantieweek gehad. Het jaar erop wilden de kinderen weer ernaar toe, maar ik wist beter. De herinnering was zo goed en zo mooi, als we weer zouden gaan zou het de herinnering kapot maken en plaats maken voor iets wat niet zou passen bij de verwachtingen. En dat bleek achteraf te kloppen. Het scheen er niet meer zo leuk te zijn als in ons jaar. Net als in jouw relatie, moet je de herinnering koesteren en meenemen wat je eruit wilt meenemen. Je weet wat je zoekt in een relatie en wat je zeker niet wilt. Probeer niet iets terug te krijgen wat eens was. Dat is een herinnering geworden en jij bent een sterke vrouw die verder moet met haar leven. Red jezelf en bedenk niet hoe het had kunnen zijn. Dat is niet jouw leven, dit, in het hier en nu, is het wel. Bouw aan je toekomst en stel je open voor wat er wel op je pad kan komen, onverwacht, iets dat jouw weer laat stralen.
   Op jouw toekomst, Elise

 5. Lien Beantwoorden

  Kan autisme en narcisme in één persoon voorkomen? Ik heb een relatie met iemand gehad die veel narcistische kenmerken heeft, maar ook zaken die typisch voor autisme zijn en helemaal niets met narcisme te maken hebben (bv contextdenken en enkele zaken in communicatie).

  Ik vraag mij dus af of iemand met autisme door een combinatie aan factoren een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan ontwikkelen, net als iemand die niet autistisch is?

  • Elise Beantwoorden

   Ik ben geen academicus, dus diagnosticeer niet. Wel kan iemand kenmerken hebben van een diagnose, zonder aan het complete plaatje te voldoen. In ieder zit wel een beetje autist, maar dat maakt je nog geen autist.

Laat een reactie achter

*

UA-47091804-2