logo

Autisme of narcisme kenmerken?

Autisme en narcisme zijn twee heel verschillende dingen. Tegelijkertijd hebben ze ook overeenkomsten of kunnen ze samen op gaan. Je vraagt je al snel af of je nu te maken hebt met autisme of narcisme kenmerken. Daar gelaten, dat iedereen kenmerken in zich heeft, wat je nog niet tot een autist of een narcist maakt. Het is toch wel iets meer dan dat.

Ga dus niet in het wilde weg beschuldigen, laat dat over aan de professional. Er moet daadwerkelijk een tweedelijns diagnose worden gesteld om je vermoedens te bevestigen. Wel helpt je onderzoek in het accepteren van omstandigheden waar jij inzit of iemand die je kent. Het kan vermoedens bevestigen, inzicht geven en begrip laten ontstaan.

En ja, het is fijn om dingen voor jezelf te kunnen plaatsen. Vooral als je in een complexe scheiding zit en op onderzoek bent tijdens je rouwproces. Helderheid omtrent gedragingen van de ander en waar je uit bent is een ontzettende opluchting. Lees dan ook vooral verder en aarzel niet om te ontdekken.

verschil

Het grootste verschil

Te beginnen met het grootste verschil tussen de twee. Autisme is namelijk een ontwikkelingsstoornis, terwijl narcisme een persoonlijkheidsstoornis is. Wat wil ik hiermee zeggen?

Wel nu, een ontwikkelingsstoornis is een neurologische of psychische aandoening welke een belemmering en/of afwijking vormt in de normale ontwikkeling. De ontwikkeling verloopt anders, waar leerproblemen vaak een gevolg van zijn als gedragsproblemen. Het is niet gelijk aan een ontwikkelingsachterstand. Bij volwassenen is zo’n stoornis soms nog te traceren, maar met de leeftijd neemt wel de kans op een succesvolle behandeling gewoonlijk af.

Bij een ontwikkelingsstoornis ontstaat de stoornis vanuit het kind zelf. Erfelijke factoren spelen een rol, evenzo problemen bij de geboorte, ontwikkelingsproblemen na de geboorte en/of een heftige gebeurtenis van ‘buitenaf’. Sociale- en psychische factoren spelen hier geen rol.

En de persoonlijkheidsstoornis dan?

Een persoonlijkheidsstoornis is een stoornis in de hele persoon. Het gaat om het innerlijk ervaren van dingen als het denken en voelen als in het gedrag. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis heeft extreme persoonlijke eigenschappen, die vaak als hinderlijk worden ervaren. Hij is niet goed in staat om zijn gedrag aan te passen aan wisselende omstandigheden. Bij een gezonde persoonlijkheid ben je in staat om jouw gedrag op een gewenste manier aan te passen aan de omstandigheden en situatie, waardoor je tevreden over jezelf bent en goed kan functioneren. Bij een persoonlijkheidsstoornis gaat het bijna altijd om extreme variaties van gewone persoonlijkheidstrekken als jaloezie, gevoeligheid voor kritiek, bindingsangst, impulsiviteit, afhankelijkheid, perfectionisme, verlegenheid, etc. Relaties, werk en verdere leven lijdt ernstig onder de persoonlijkheidsstoornis van deze persoon.

Hierbij gaat het bijna altijd om extreme variaties van ‘gewone’ persoonlijkheidstrekken als jaloezie, gevoeligheid voor kritiek, bindingsangst, impulsiviteit, afhankelijkheid, perfectionisme, verlegenheid, enzovoort.

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis beleven vaak hun emoties anders dan anderen, waardoor ze sneller uit hun evenwicht zijn, eerder angstig zijn voor bepaalde dingen of juist dingen doen in een opwelling waar ze later spijt van hebben.

Er is vaak niet een hele duidelijke lijn tussen een normale persoonlijkheid en iemand met een persoonlijkheidsstoornis. Soms is er niet sprake van slechts één persoonlijkheidsstoornis en zijn er eigenschappen aanwezig die passen bij verschillende persoonlijkheidsstoornissen of heb je te maken met verschillende persoonlijkheidsstoornissen tegelijk. Mensen met dezelfde persoonlijkheidsstoornis kunnen overigens ook erg verschillen van elkaar.

Persoonlijkheidsstoornissen worden in 3 hoofdgroepen onderscheiden:

 1. Mensen met een sterk emotioneel en voorspelbaar gedrag (oa narcisten)
 2. Mensen met vreemd en excentriek gedrag
 3. Mensen met zeer angstig en onzeker gedrag

En als we kijken naar de algemene oorzaken van een persoonlijkheidsstoornis, kunnen we concluderen dat er nimmer sprake is van slechts één oorzaak, maar van meerdere oorzaken die samen leiden tot een stoornis. Het gaat vooral om het samenspel tussen erfelijke of aangeboren factoren, de opvoeding en levenservaringen. Vaak zijn er minder prettige ervaring in de opvoeding geweest, waardoor de hechting tussen ouder en kind niet of moeizaam verloopt. Zo kan het zijn dat binnen een gezin van bijvoorbeeld vier kinderen welke verwaarloosd en mishandeld werden, er twee goed terechtkomen, terwijl de ander kampt met depressies en de vierde een persoonlijkheidsstoornis heeft ontwikkeld. Het staat vaak wel vast dat de problemen pas aan het begin van de volwassen leeftijd tot uiting komen en zich dus in de kinderjaren ontwikkelen.

Al met al is het onderscheid van een persoonlijkheidsstoornis die samenhangt met een ontwikkelingsstoornis als autisme, soms ontzettend moeilijk te vinden. Daardoor kan er sprake zijn van eigenschappen van een persoonlijkheidsstoornis bij een vastgestelde ontwikkelingsstoornis.

autist

Autisme als ontwikkelingsstoornis

Autisme Spectrum Stoornis (ASS), ook wel een pervasieve ontwikkelingsstoornis genoemd, is een stoornis dat zich uit in meerdere ontwikkelingsgebieden van een kind. De hersenen functioneren anders, wat vooral opvalt bij de verwerking van informatie uit de omgeving. Autistische kinderen leven veelal in hun eigen wereldje. Ze tonen weinig belangstelling voor sociale contacten en reageren meestal niet zoals anderen. Woorden of zinnen kunnen ze blijven herhalen, net als bewegingen die ze blijven uitvoeren. Ze kunnen snel en heftig van slag raken bij de kleinste veranderingen in de dagelijkse routine.

narcisme kenmerken

Narcisme kenmerken

De narcistische persoonlijkheidsstoornis, wordt vaak gezien als twee zijdes van dezelfde medaille. Aan de ene kant een opgeblazen gevoel en zucht naar bewondering en de andere kant een extreem gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid.

Als je met een narcist in gesprek raakt, vertellen ze in het algemeen graag over hun probleemloze leven, grootse toekomstplannen en buitengewone prestaties en capaciteiten. Het is dan ook niet verwonderlijk als je onder de indruk raakt van deze getalenteerde persoonlijkheid, mits je de persoon oppervlakkig kent.

Narcisten hebben de bewondering en aandacht vaak nodig om zichzelf de moeite waard te vinden. Ze vinden tevens dat ze er recht op hebben. Dit zie je vaak terug in het gebruiken van anderen om er zelf beter van de worden en het verwachten/eisen van bepaalde privileges doordat ze zich verheven voelen boven anderen.

Andere narcisme kenmerken zijn eenzaamheid en op zichzelf gericht. Doordat narcisten gevoelig zijn voor krenking en afwijzing, zijn ze vaak eenzaam. Tevens richten ze zich veel op hun gevoel van minderwaardigheid, waardoor ze denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven te doen of dat ze er simpelweg er gewoon recht op hebben.

Al deze narcisme kenmerken zorgen vaak voor problemen binnen de relatie waardoor dingen van een narcist kan worden uitvergroot. Soms zijn ze daardoor bereid om zichzelf te helpen en daarmee te redden wat er te redden valt. Dit kan tot een diagnose leiden en daarmee het redden van de relatie.

autist of narcisme kenmerken

Autisme of narcisme kenmerken?

Dus alles op een rijtje nu, als het aankomt op autisme of narcisme kenmerken.

Autisme is een ontwikkelingsstoornis, terwijl narcisme een persoonlijkheidsstoornis is.

Kenmerken van de ontwikkelingsstoornis ASS (Autistisch Spectrum Stoornis) vind je terug in meerdere ontwikkelingsgebieden. De hersenen functioneren anders, wat je vooral terug ziet bij de verwerking van informatie uit de omgeving. Ze leven vaak in hun eigen wereldje en zijn minder belangstellend voor sociale contacten. Ze raken van slag bij de kleinste veranderingen in de dagelijkse routine.

Narcisme kenmerken zijn onder andere te vinden in de persoonlijkheid van een persoon. Zo lijken ze een getalenteerde persoonlijkheid die bewondering en aandacht nodig heeft. Toch zijn ze eenzaam en op zichzelf gericht. En deze persoonlijkheid stoornis zorgt voor veel problemen binnen een relatie, tenminste dat is vaak het gevoel.

Zou je graag meer willen weten over andere narcisme kenmerken? Dat kan. Lees het artikel “Hoe de narcist te herkennen“.

Door middel van dit artikel is het beeld van een autist en narcist duidelijker geworden. Een onderwerp wat mensen zich al snel afvragen wat wat nu is en de verschillen nu zijn. Heb jij te maken gehad met een autist of een narcist in een relatie? Hoe is dat voor jou geweest? Deel hieronder jouw verhaal en inspireer anderen om de kracht van binnen te vinden om gelukkig te worden.

 

 

Toen ik mij realiseerde dat verbaal geweld een ondergesneeuwde vorm van huiselijk geweld is, wist ik dat hier verandering in moet komen. Ik begon met het schrijven van mijn boek op basis van interviews en groeide uit tot deze website. Vanuit eigen ervaring, kennis van experts en slachtoffers, is deze site nu wat hij is.
 1. Hinke Beantwoorden

  Als je een vader hebt die narcistisch / autistisch is en een zusje hebt die autistisch is hoe groot is de kans als je zelf zwanger raakt op erfelijkheid.

  • Elise Beantwoorden

   Beste Hinke,
   het artikel autisme of narcisme kenmerken? legt de verschillen helder uit voor je. Autisme is namelijk een ontwikkelingsstoornis, terwijl narcisme een persoonlijkheidsstoornis is. Wat wil ik hiermee zeggen?

   Wel nu, een ontwikkelingsstoornis is een neurologische of psychische aandoening welke een belemmering en/of afwijking vormt in de normale ontwikkeling. Erfelijke factoren spelen een rol, evenzo problemen bij de geboorte, ontwikkelingsproblemen na de geboorte en/of een heftige gebeurtenis van ‘buitenaf’. Een persoonlijkheidsstoornis is een stoornis in de hele persoon. Het gaat vooral om het samenspel tussen erfelijke of aangeboren factoren, de opvoeding en levenservaringen.

   Narcisme is niet per definitie erfelijk, autisme zie je terug in erfelijkheid. Autisme is niet volledig 100% overerfbaar. Je kunt als VROUW drager zijn van een zogenaamd ‘fragiel X chromosoom’ en als je dat doorgeeft aan een zoon heeft die nog maar 10-20% kans op autisme. Je kunt dus nooit drager zijn van een gen met autisme, omdat je voor autisme meerdere risicogenen van beide ouders moet krijgen en dan nog kan het liggen aan mannelijke hormonen of milieufactoren.

   Hopelijk heb ik je vraag voldoende beantwoord 🙂

 2. gena Beantwoorden

  Hoe moet ik dit nu snappen?Dus als je bv verlegen en angstig bent heb je een persoonlijkheids stoornis?

  • Elise Beantwoorden

   Wij zijn niet gerechtigd voor een diagnose te stellen. Iedereen heeft kenmerken van het één of ander. Die kenmerken kunnen een richting geven dat er meer aan de hand zou kunnen zijn. Pas als er professionals zijn die ook zien of denken dat er meer aan de hand kan zijn, kan er over gegaan worden tot een diagnose. Als mens kun je handvatten ervaren aan kenmerken om voor jezelf inzicht en duidelijkheid in een situatie te krijgen. Dat kan als verlichting werken. Kenmerken op zich garanderen niets, enkel als je gediagnosticeerd bent kun je de kenmerken op die manier ook invullen.

 3. Daan Beantwoorden

  Ik persoonlijk denk dat narcisme wel degelijk voort kan komen uit autisme. Veel mensen met ASS hebben een sterkte hang naar controle en perfectie en kunnen soms een ster zijn in het vertonen van sociaal wenselijk gedrag. Macht en status kan hun manier zijn om controle te houden over hun leven.

  • Elise Beantwoorden

   Beste Daan,
   autisme is een ontwikkelingsstoornis en narcisme een persoonlijkheidsstoornis. Ik kan me voorstellen dat je op zoek bent naar antwoorden en narcisme daarom gelijk wil trekken met autisme. Ik zie het veel om me heen gebeuren dat mensen (on)terecht spreken over een narcist. Het is belangrijk om het onderscheid tussen autisme en narcisme goed voor ogen te hebben, ook al lijken ze overeenkomstig te zijn, zoals je zelf beschrijft. Het is niet de oplossing om zoveel mogelijk narcisten aan te gaan wijzen, vooral niet naar autisten toe.
   Elisabeth

Laat een reactie achter

*

UA-47091804-2