leeuwin

“There’s nothing more dangerous than being in the presence of lions when they are fully awake.”

Wist je dat de leeuwin in een groep leeuwen, de basis is van de sociëteit? Zij is de jager, de opvoeder, eigenaar van de grond en verdediger. Zij kunnen goed alleen overleven, maar gedijen het beste in een groep. De groep bestaat uit voornamelijk leeuwinnen, volwassenen en welpen, allen familie van elkaar. De leeuwinnen zorgen voor elkaar en worden aanzienlijk ouder dan de leeuw. En wist je dat iedere vrouw haar eigen kracht heeft, namelijk de kracht van de leeuwin?

De kracht van de leeuwin is prachtig omschreven in het boek “Lioness Arising” van Lisa Bevere. Hierin komt de vrouw sterk naar voren. Het idee dat vrouwen gemaakt zijn om krachtig en toch ook zachtaardig, liefdevol, beschermend en strategisch te zijn. Het leest makkelijk weg en Lisa gebruikt voorbeelden van de bijbel en natuur om haar punt duidelijk te maken.

Enniehoe, wat ik in dit artikel jou duidelijk wil maken, is dat jij ook een leeuwin in je hebt. Een eigen kracht die je (diep) van binnen voelt. Ook als je in een ongelukkige relatie zit, jezelf kwijt bent en op zoek bent naar antwoorden voor de ruzies die je altijd hebt met je partner.

Wat je reden ook is, je wilt jezelf weer vinden en in je eigen kracht staan. Vandaar dat je straks een relatie legt met de Leeuwin in de natuur, aangezien deze oerkracht in iedere vrouw zit.

Deze oerkracht zet zich neer als:

#1 Woest de ene minuut en liefdevol de andere
#2 Samenwerken met andere vrouwen voor het welzijn van de kinderen
#3 Je ondersteunt de man in een gebalanceerde relatie

Het derde punt overlapt de rollen die in een relatie naar boven komen. Een relatie in geweld kent andere rollen dan een gezonde relatie. Een relatie waarin je gelukkig kan zijn. Vanuit deze basis van inzichten over jezelf en je innerlijke Leeuwin, kom je op de keuze wat te doen met deze slapende krachten. De Leeuwin wil haar rol vervullen en haar brul laten horen. Het keerpunt in jouw leven. Een keuze van jou om te maken of je de Leeuwin laat slapen of wakker maakt.

Je bent niet zomaar op dit artikel terecht gekomen, er is ergens dat stemmetje dat iets wil zeggen. Ik geef jou de kans om jezelf te ontdekken via dit artikel. Klik je weg, of ga je leren om weer in je eigen kracht te staan? En de oerkracht toelaten om weer gelukkig te zijn?

De leeuwin in de natuur

Als je een leeuwin in de natuur ziet liggen, is ze krachtig en prachtig. Je staat versteld van hun aanwezigheid. Je weet dat ze een killer instinct hebben, die elke seconde boven kan komen. Sol niet met hen nog met hun jongen. Zij zijn bereid om te doden voor hun eigen welgesteldheid en die van hun jongen.

De leeuwin staat haar instincten toe te leren, en laat zich leiden en beschermen door haar eigen kracht. Wat doe jij? Jouw instincten negeren of luister je? Je hebt de kracht in je die jou kan leiden en beschermen. Luister naar de stem van binnen wat deze je probeert te vertellen. Luister naar de kracht van de leeuwin.

“Trut”. Dat is wat hij zei toen hij boos was op een vakantie waar mijn ouders bij waren en ik zwanger was van ons eerste kindje. Instinctief had ik hier moeten stoppen en weg moeten gaan. Door het te negeren werd de situatie door de jaren heen hopelozer. Tot negeren geen optie meer was.

Als de leeuw te hard is naar een welp, haalt de leeuwin uit. Ze beschermt haar welp en maakt dat meteen duidelijk. Wat doe jij? Als je partner ‘te’ hard is naar je kinderen? Ook jij hebt de kracht van de leeuwin in je.

Ik zat mijn tweede te voeden, terwijl hij boven tekeer ging tegen de oudste. Ze wilde niet snel genoeg meewerken met aankleden. Wat brak mijn hart. Als ik naar boven zou gaan, zou de situatie helemaal uit de hand lopen. Tot het moment ik het bericht las met een 17-jarig meisje, toen kwam de leeuwin in mij los en beschermde ik mijn kinderen.

3 krachten van de leeuwin

#1 Woest de ene minuut en liefdevol de volgende

Een leeuwin kan met dezelfde bek een prooi doden en verslinden en haar welpen voorzichtig tillen naar een veilige plek. Ze heeft klauwen die ze uit kan steken in een fractie van een seconde en ze kan ermee haar jongen aaien. Het is  niet dat ik hiermee aanduidt om je tegenstanders te mangelen en verslinden. Echter geeft het mooi weer wat en waar de kracht van de leeuwin ligt. Vooral als de veiligheid van haar jongen wordt bestreden. Zeg maar, het mamabeer-instinct.

Even een uitstapje naar het mamabeer-instinct. Je herkent vast het gevoel wanneer: je kind is beledigd, weggestuurd of pijn is gedaan op een manier. Je primaire emoties komen uit je diepste binnenste naar boven, en ontnemen alle rationaliteit. Als een wild dier. Het is emotioneel. Het is een instinct. En het is heel erg moeilijk te beheersen. Dit is namelijk het mamabeer-instinct. De ene keer helpt de emotie je in de situatie verder en de andere keer werkt het desastreus. Onthoud voor jezelf hoe jij zou reageren als een andere mamabeer haar primitieve emoties op jou loslaat.

Goed, terug naar de kracht van de leeuwin en onze tegenstanders. Dat we onze tegenstanders niet mangelen en verslinden, komt door de sterke zelfbeheersing die we hebben als mens. En er is zeker wel iets dat heet ‘rechtvaardige boosheid’. Het accepteren van jouw eigen kracht en boosheid, zachtaardigheid en verzorging, wil niet zeggen daar naar te handelen. Het is belangrijk om als ouder te balanceren en te staan voor de veiligheid van jouw kinderen (en die van jezelf uiteraard).

#2 Wij werken samen met andere vrouwen voor het welzijn van onze eigen kroost

Leeuwinnen van dezelfde groep worden zwanger, bevallen en voeden welpen samen op. Dus in een groep leeuwen, zijn de verschillende welpen van ongeveer dezelfde leeftijd. Leeuwinnen verzorgen niet alleen hun eigen jongen en voorzien ze van eten en veiligheid, ze doen dit ook voor de jongen van anderen.

Als moeders zouden we zeker voor onze eigen kinderen moeten zorgen. Maar de andere kinderen dan? De kinderen die niet een felle beschermende moeder hebben, die naar hen omkijken? Ik denk dat vrouwen krachtig zijn in een omgeving van compassie en verzorging. En als we dit wijs inzetten, kunnen we een verschil maken in het leven van veel kinderen.

Zo zijn er groepen van alleenstaande moeders. Deze vrouwen zijn allemaal door een emotionele fase gegaan. En er zijn ook stichtingen van en voor vrouwen die te maken hebben gehad met een vorm van huiselijk geweld.

Misschien is er zelfs bij je in de buurt iets georganiseerd voor alleen vrouwen. Daar waar jij je veilig kan voelen en er eventueel oppas voor je kind wordt geregeld. Waar je wellicht even helemaal uit de hedendaagse dingen kunt stappen en wat kunt gaan ondernemen met anderen om je heen. 

#3 We ondersteunen de leeuw, omdat de toekomst en veiligheid van de welpen voor een groot deel afhankelijk zijn van hem

De leeuwin jaagt, beschermt en verzorgt tijdens het bedienen (niet in een slaafse manier, maar in de helper zin van het woord) van de alfa leeuw van de groep. De leeuwin weet dat wanneer de leeuw zwak, lui of hongerig is, hij slechte beslissingen maakt. En als de leeuw slechte beslissingen maakt, zijn de welpen in gevaar, omdat andere leeuwen de welpen kunnen doden om zo de groep weg te vegen en zelf een nieuwe groep te beginnen. Dus de leeuwin – onderdeel van haar taken in de groep – jaagt en brengt eten naar de leeuw, beschermt hem tegen aanvallen van anderen en waarschuwt hem bij een dreigende aanval. Ze is niet de baas over de leeuw, toch realiseert ze zich dat zijn welgesteldheid gerelateerd is aan de hare. Daarom doet ze haar best om hem de macht van de sterkste alfa leeuw uit de omgeving te geven.

Als vrouw zijn we intuïtief en opmerkzaam. Gebruik dit ten goede, zodat ook de partner dit zo vertaalt. In een relatie ondersteun je elkaar om elkaar te bekrachtigen in zijn/haar welzijn. En wanneer we als vrouw merken dat de man niet de toekomst en veiligheid van jou nog van de kinderen kan waarborgen, is hij niet de alfa leeuw die je hem toebedeeld.

Als je deel uitmaakt van een relatie, is er sprake van een bepaalde rol die ontstaat ten opzichte van de partner. Rollen ten aanzien van de financiën, veiligheid, partner en ouder.  Alleenstaande ouders worden gedwongen om beide rollen, vader en moeder rollen, op zich te nemen voor het welzijn van hun kinderen. Ik ben een alleenstaande moeder en het is hard werken voor je kinderen. Maar het dubbel en dwars waard! 

Er zijn ook andere rollen die in een relatie naar boven komen. Een relatie gekenmerkt door huiselijk geweld heeft duidelijke dit rollenpatroon, ook wel de dramadriehoek of Karpman-driehoek genoemd. Het model wordt gebruikt in de transactionele analyse en beschrijft vaak voorkomend gedrag waardoor communicatie en samenwerking belemmerd wordt. Tijdens mijn interview met Koen Lucas van agressie.com, kwam zijn kennis over transactionele analyse aan bod. De video geeft een samenvatting weer van het interview met Koen Lucas waar hij ingaat op de dramadriehoek.

In de dramadriehoek wordt er vanuit gegaan dat er drie rollen zijn: de Aanklager, de Redder en het Slachtoffer. Elk van de rollen kenmerkt als basis dat een zich zich beter of minder vindt dan de ander. Daarnaast neemt niemand verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen gedrag en leggen de schuld buiten zichzelf en/of bij de ander.

De rollen zijn specifiek toe te bedelen en misschien herken je jezelf er wel in.  De Aanklager treft geen blaam, is niet zelf verantwoordelijk, voelt zich beter dan de ander en houdt anderen op afstand. De Redder maakt zichzelf belangrijk, maakt anderen afhankelijk, laat zien hoe goed hij/zij is en bemoeit zich met anderen en niet met zichzelf. Het Slachtoffer hoeft niet na te denken nog te kiezen, heeft geen verantwoordelijkheid voor eigen gedrag en wordt door anderen verzorgd.

Deze (onbewuste) gedragingen van de rol die je hebt, zijn bijna altijd destructief. Ook al lijkt het op het korte termijn voldoening op te leveren, als zichzelf beter voorstellen dan men zich in feite voelt. Daarnaast kunnen  minderwaardigheidsgevoelens een belangrijke reden zijn om toevlucht te nemen tot de dramadriehoek en ook de reden zijn dat dit rollenpatroon een vicieuze cirkel is geworden, zoals de geweldsspiraal ook wel de geweldcirkel genoemd. Neem je verantwoordelijkheid om eruit te kunnen stappen.

Blijven slapen of de kracht van de leeuwin

Wordt wakker! Je weet wat de kracht van de leeuwin is. Je weet wat er binnen in je sluimert. Je weet dat deze energie vrij wil komen om veiligheid voor jezelf en je kinderen te waarborgen. Je kunt zelf de verantwoordelijkheid gaan nemen. Toch is al deze kennis niet de verlossing.

Wat doe jij op dit punt van je leven? Je hebt namelijk twee keuzes, blijven slapen of de kracht van de leeuwin losmaken. Als je blijft slapen, blijf je in je comfortzone. Het is dus makkelijker om geen beslissingen te maken en geen verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van jouw leven. Als je wakker wordt, breek je uit de conditionering en laat jij je leiden door je innerlijke kracht van wijsheid, oftewel liefde. De intuïtie van de kracht van de leeuwin. Je laat illusies los en wordt meer bewust van jezelf en je omgeving.

Als je dit bewustzijn langzaam krijgt, zie je de kwaliteit van je leven. Dit is heel confronterend en pijnlijk. De omgeving waar je in zit is giftig en zorgt ervoor dat jij gebukt gaat onder angst in plaats van liefde. Blijven slapen lijkt dan zoveel veiliger dan de kracht van de leeuwin te laten ontwaken.

Niets is minder waar.

Het is veel onveiliger om te blijven slapen, niet meer waakzaam te zijn en je welpen niet meer te kunnen beschermen. Je ziet er uit als een leeuwin, maar gedraagt je er niet naar. Wellicht ben je het zelfs vergeten, wie je werkelijk bent.

Net als een leeuwin in de dierentuin, zij gedraagt zich anders. Wel eens een leeuw horen brullen in de dierentuin? Mijn kinderen heb ik geleerd te brullen als een leeuw “Roar”, maar zelf hebben wij het nooit gehoord. En als jij in gevangenschap leeft, zul je niet kunnen zijn wie je hoort te zijn. Je zult niet eens brullen. En als je wel brult in gevangenschap, haalt het niets uit.

Ook je welpen leer je in gevangenschap om niet te vechten, niet te brullen en niet te jagen. Je legt ze het zwijgen op, terwijl ze in het begin juist nog wild wilden zijn. Ook hun kracht neem je ze af, onbedoeld.

Ik ben lang genoeg neergeslagen en daar nog langer gebleven. Ik begrijp hoe moeilijk het is om dan weer op te staan. Ik weet wat het is om geen risico’s te nemen. Toch wilde ik niet mijn hele leven in gevangenschap leven, leven in angst en niet mijn werkelijke zelf. En ik vond mijn sleutel om de leeuwin te ontwaken in mijzelf. Ik brulde.

leeuwin welp

De kracht van de brul – een keerpunt

Er ontstaat een moment van genoeg is genoeg. Een moment dat je gaat brullen. Je gaat staan voor jezelf, je normen, je waarden en je idealen. Vanaf dat moment omarm je je eigen kracht, de kracht van de leeuwin die al die tijd binnen in je zat.

Wat er eigenlijk op zo’n moment gebeurt, is dat je grenzen gaat stellen. Je durft ergens tegen in te gaan en ergens voor te gaan. Dit moment is een keerpunt in je leven. Het stellen van grenzen.

We hebben allemaal momenten in ons leven meegemaakt waarop je een beslissing maakte die alles veranderde. Op dat moment wist je wat juist was, waarop jij jezelf herdefinieert en waarop jouw leven veranderde.

Deze momenten vullen ons vaak met een knagend innerlijk conflict. Het ene stemmetje wenkt ons terug in de veiligheid van je comfortzone, terwijl de andere jouw vooruit trekt en zo krachtig is dat je geen nee kan zeggen.

Op deze momenten beslis je om door te gaan op hetzelfde pad, of je draait van het pad weg en legt je eigen spoor. Op dat moment kun je letterlijk jouw toekomst herdefiniëren en een nieuw script voor jouw leven schrijven.

Alles verandert bij de keuze die je maakt. Dit zijn ook wel de gedurfde momenten, waar je wankelt op de rand van angst. Waar het leven ons uitdaagt de sprong te nemen.

Op deze momenten presenteert een mogelijkheid zichzelf. Je voelt de kracht van het trekken, maar je wankelt, je twijfelt en stapt terug. Je neemt de tijd om te denken, wat zelfs kan leiden tot over-analyseren. Je gaat je zorgen maken. En eigenlijk is alles wat nodig is, ja zeggen tegen de mogelijkheid.

Luisteren naar jouw brul

Er verandert niets, totdat jij beslist. Wanneer jij op de randen van angst staat, hoef je niet te weten wat er zou gebeuren. Heb vertrouwen en zeg ja.

Op al deze keerpunten is een bepaalde thema van toepassing. Namelijk het volgen van je hart. Je kiest voor waar je van houdt, in plaats van het leven in angst. Er ontstaat een nieuw geloof in nieuwe mogelijkheden, liever dan de oude programmering.

Ik was op één van deze momenten vervuld met angst, dat ik amper kon ademen en de tranen naar beneden rolden. En toch voelde ik onder die angst een nieuwe energie. Een kalme, bemoedigde, krachtige energie. Het was de energie van mijn hart die mij vertelde dat de stap die ik zou gaan zetten, de meest perfecte, gebonden en juiste keuze was die ik maar kon maken. En die kracht zou mij helpen, nadat ik de keuze had gemaakt, om zonder hem als alleenstaande moeder verder te gaan.

Het overwinnen van je angst op deze momenten is het belangrijkste. Een enkele brul verandert nog niets. Luister naar de brul. Op het moment dat je luistert naar je eigen brul, hoor je de stem van de liefde die je vraagt om je horizon te verbreden, te groeien en meer te worden. Het trekt aan je. En als je echt luistert en de stem vertrouwt met heel je hart, brengt het je over je angst heen.

Als je niet naar de stem luistert, kies je elke keer voor je angsten. Als deze energie je leven beheerst, zorgt het ervoor dat je je terug trekt, dat je ineen krimpt, twijfelt, verstopt en nee zegt. Je koopt je in op beperkingen. Om het je tegen te laten houden.

Ik maakte de andere keuze. Ik koos voor de liefde, te doen waar ik van hou. Ik zei ja tegen mijn hart. Was dit makkelijk? Nee. Was ik als versteend? Ja. Maar ik voelde mij tegelijk met meest levend, dat ik ooit mezelf had gevoeld in mijn gehele leven. Het was magisch. Ik omarmde mijn leeuwin en vond mijn eigen kracht. Ik ging weer in mijn eigen kracht staan.

En ook jij kan kiezen, om gedomineerd te worden door angst, of opgetild te worden door liefde. Het is aan jou en niemand anders.

Leeuwin van moed

De kracht en pracht van de vrouw als leeuwin is vorm gegeven in een ontzettend mooi nummer van Shiv Shakti. Shakti is in de Indiase mythologie vertegenwoordigster van de vrouwelijke energie en wordt gezien als de moedergodin. Zij symboliseert het activeren van kracht en energie. Ze staat ook voor beweging, verandering en natuur. Als moedergodin komt het verzorgen, de warmte en veiligheid sterk naar voren. Shiv(a) staat voor een eeuwig principe van bewustzijn en kracht. Het is onveranderlijk, ongelimiteerd en een echte waarnemer.  Gecombineerd tot Shiv Shakti, kun je zeggen dat Shiv het scherm is waar Shakti haar kleurrijke film op projecteert.

Dit nummer is gebaseerd op deze krachten en dus de kracht van de leeuwin. 

Jouw eigen kracht – de kracht van de leeuwin

Voel je de kracht van de leeuwin door je aderen stromen? De energie wil naar buiten. Hoor je de stem van de brul? Het is het instinct van de leeuwin dat je wil leren en de kracht die jou wil leiden en beschermen. Luister je er al naar?

3 prachtige krachten van de leeuwin heb jij ook in je:

#1 Woest en liefdevol

#2 Samenwerking voor het welzijn van je kinderen

#3 Ondersteunen van de leeuw in een gebalanceerde relatie

Deze krachten heb jij, heeft iedere vrouw, iedere leeuwin. Het is je eigen kracht. Een leeuwin komt in gevangenschap niet tot haar recht en leert haar kinderen te overleven in gevangenschap. Dat terwijl de leeuwin een brul heeft die ze wil laten horen. Een brul die een keerpunt in haar leven kenmerkt.

Wanneer is voor jou genoeg genoeg? Wanneer begin jij met brullen? Neem jij de verantwoordelijkheid voor je eigen leven? Ga jij je eigen spoor smeden en verlaat je het pad waar je nu op zit? Er ontstaat een nieuw geloof in nieuwe mogelijkheden en angsten zul je overwinnen. De kracht van de leeuwin brengt je over de angst heen en beschermt je. Je gaat in je eigen kracht staan.

Heb jij ook een krachtig verhaal wanneer jij de leeuwin in jezelf bevrijdde? Deel je verhaal en inspireer andere vrouwen. Zij zijn misschien nog niet op dat keerpunt, waarop jij je brul hebt laten horen. Zij hebben nog niet hun eigen kracht omarmt. Laat een reactie achter onder het artikel en praat over jouw keerpunt. Niets doen is geen optie!