goede voornemens

Naast gelukkig zijn, heeft iedereen momenten dat ze zich down voelen. Ik noem dat ook wel het water moment. Bedenk goed dat planten niet kunnen groeien zonder water. Zelfs als de zon de hele dag schijnt zijn er andere weersomstandigheden nodig om te kunnen groeien. En dat niet alleen, want zodra je kunt groeien zul je uitgroeien tot wat jij bestemd bent te worden. Echter als de verzorging niet de optimale omstandigheden zijn, dan kwijnt het plantje weg. Wat zijn jouw omstandigheden? 

Ik zat namelijk in giftige omstandigheden. Ik kwijnde weg. Er waren teveel water momenten, om het zo te zeggen. Ik verzoop bijna, totdat ik zei: “Tot hier en niet verder”. Ik wilde deze omstandigheden niet langer accepteren. Ik wilde weer groeien en mijn potentie benutten. Ik wilde weer gaan groeien in mijn kracht. Om dat te doen, werd het tijd om mijn omstandigheden te veranderen. In mijn geval betekende dat het einde van de ongelukkige relatie. En dan?

Dat is waar dit artikel over gaat. Wat te doen nadat je de omstandigheden al hebt aangepakt.

Hoe kun je gelukkig zijn?

Daar heb ik 7 voornemens voor, die ook mij hebben geholpen om te groeien naar wat ik bestemd ben te worden. Uiteraard zijn er nog veel meer stappen te noemen die je helpen in gelukkig zijn, echter deze stappen zijn meer out of the box, waardoor je sneller resultaat zult ervaren. De voornemens die ik in dit artikel zal bespreken, zijn de volgende gelukkig zijn tips:

  1. Stel grenzen
  2. Ontmoet nieuwe mensen
  3. Durf te dromen
  4. Implementeer
  5. Reserveer mij-tijd
  6. Start in de ochtend
  7. Vier kleine overwinningen

Het lijkt wellicht een random lijstje, maar als je begint te lezen zie je hoe sterk hun verbanden zijn. Door echt alle 7 toe te gaan passen in je leven, zul je je gelukkig zijn, in ieder geval op weg naar jouw bestemming. Of lees je liever niet verder, want je weet het beter en voelt je ontzettend gelukkig?

Gelukkig zijn kun je leren, ook jij!

#1 Stel grenzen

Dit was de eerste die ik meteen noteerde. Daardoor meteen de belangrijkste voor mij, en tegelijk de meest moeilijke om te doen. Voor de meesten die dit artikel lezen, voelt het stellen van grenzen dat ze daarmee uit hun comfortzone gaan. De spiraal van geweld bouwt aan het luchtkasteel. Dit luchtkasteel is de comfortzone waar je naar terug dreigt te vallen. Ondanks dat  de rest van de tijd er andere omstandigheden zijn, die je in je overlevingmodus hebben gezet, is het je comfortzone geworden.

Om dus nu ‘opeens’ voor jezelf te gaan staan en te zeggen “tot hier en niet verder” voelt heel onnatuurlijk. Je bent het niet eigen om voor jezelf te durven gaan staan. En op dat ene moment dat je de omstandigheden ging aanpakken, werd er van je gevraagd om grenzen te gaan stellen. Om dus voor jezelf te gaan staan….. dat is niet zomaar iets.

Maar zodra je dat gaat doen, voel je jezelf groeien. Door het stellen van deze grenzen bepaal jij welke kant je op gaat groeien en hoeveel invloed iets op je heeft. Je herkent het wel, dat je het ergens mee eens bent, wat je eigenlijk beter niet kon doen, of wanneer je beter wel iets ervan kon zeggen, maar je besloot je mond te houden. Die momenten dat je geen grenzen stelde en daarmee je jezelf ongelukkig voelde voor het ‘groter goed’, tenminste dat is vaak wat je jezelf hebt voorgehouden. Je hebt daarom geen nee gezegd of hebt je mond niet open gedaan. Je liet over je heen lopen. Je deed dat vaak en je voelde je waardeloos. Het stellen van grenzen geeft je het tegenovergestelde gevoel, je gaat jezelf waarderen en daardoor gelukkiger voelen. Je kunt gelukkig zijn met jezelf.

Durf jij de uitdaging aan te gaan om voor jezelf te gaan staan en je grenzen te gaan stellen?

Durf je dan ook voet bij stuk te houden als je de grenzen hebt gesteld?

Als je antwoord JA is, top! Dit is dan een van je goede voornemens voor het nieuwe jaar om gelukkig zijn te leren. Om te groeien naar dat wat je bestemd bent om te worden.

ontmoeten

#2 Ontmoet nieuwe mensen

Wanneer je over je heen liet lopen, had je daar je redenen voor. Vaak deed je dat voor het groter goed. Deze omstandigheden maakten je eenzaam, omdat je niet meer in contact stond met jezelf.

Nu wil je gelukkig zijn. Je wilt uit dat isolement en niet langer mensen om je heen hebben die je vergiftigen met hun neerhalende opmerkingen en ongeloof in je kunnen. Laten we eerst eens kijken hoe je vanuit een isolement, nieuwe mensen kunt gaan ontmoeten.

Ik heb er een heel artikel over geschreven hoe je je isolement kunt doorbreken, en wil hier de kern even terug pakken.

De 5 simpele stappen om isolement te doorbreken zijn:

#1 Herstel oud contact. Dit kan alleen als er begrip is vanuit het oude contact, dus dat ze ondanks de kwetsingen open staan voor jou verhaal en uitleg.

#2 Nieuwe contacten. Vooral belangrijk als #1 niet werkt. Dit kan al beginnen bij een klein gesprekje in de winkel met de aardige cassiére, ouders op school, verjaardagsfeestjes, etc.

#3 De beste vriend voor de ander. Vaak heb je een negatief zelfbeeld gecreëerd in de relatie en voel je de nasleep. Toch zijn er nog vriendschappen, mensen die een praatje met je maken. Dus echt mensen die van jou houden, die jou waarderen om wie je bent en de tijd nemen om je echt te leren kennen.

#4 Zelfbeeld vs wereldbeeld. Ga positiever denken. Daardoor ga je steeds meer de wereld en jezelf positief zien. Vergelijk jezelf niet met beelden uit de media. En vervuil je gedachten niet met al het negatieve nieuws dat op je beeldbuis te zien en horen is. Giet je gedachten vol met positiviteit en het zicht wordt steeds helderder.

#5 Acceptatie. Eén van de moeilijkste dingen om te doen. Accepteer het om van tijd tot tijd dat je jezelf eenzaam voelt. Dat is normaal.

En boven alles zijn persoonlijke contacten de meest waardevolle. Die persoonlijke contacten zijn de sleutel tot het doorbreken van isolement. Appeltje eitje?

Toch?

NEE! Het is verrekte moeilijk om uit dat vertrouwde schulpje stapjes in de realiteit te zetten. Jezelf zichtbaar te maken en te ontpoppen in je ware bestemming. Je weet dat je zonlicht nodig hebt om verder te groeien, alleen is het licht nog veel te fel om te omarmen. Kleine stapjes.

In een onderzoek van Dr. Anja Machielse komen er 6 typen eenzamen naar boven. Deze typen leggen de onderliggende problematiek bloot, waardoor het juist moeilijk is om een isolement te doorbreken. Je wordt op pad gestuurd met actieve opdrachten die veel te belastend zijn.

En toch vertel ik je, het ontmoeten van nieuwe mensen maakt je een stuk gelukkiger. Niet iedereen zal een vriend worden. Je zult ook tijdens deze nieuwe ontmoetingen leren om grenzen te stellen, waardoor je jezelf de mogelijkheid biedt om verder te groeien, in contact te zijn met jezelf en gelukkig zijn met jezelf.

Om jezelf verder te helpen, is er een speciale Facebookgroep ROAR (reflectie op agressieve relaties). Hier vinden we elkaar en (onder)steunen wij elkaar. Het is enkel en alleen voor vrouwen, waardoor veiligheid omarmt wordt. Daarnaast een uitgelezen kans om met andere vrouwen in contact te komen. Je hebt nu eenmaal inspiratie nodig om te groeien, datgeen wat voeding is voor de wortels.

#3 Durf te dromen

Weet je de tijden nog toen je klein was? Ik liep te dansen in de regen en zong allerlei liedjes en verdronk in mijn prinsessenfantasiën. Het boeide mij allemaal niet, ik durfde te dromen. En dan door alles wat er is gebeurd, kwam ik in een overlevingsmodus terecht. Je leeft van dag tot dag en hoopt op betere tijden. Je leeft niet langer voor jezelf. Maar nu ik niet langer in deze situatie zit, durf ik weer te dromen.

Wat zijn jouw dromen?

Kom je ze alleen tegen als je in een diepe slaap bent? Of denk je er ook aan als je klaar wakker bent? Dromen zijn doelstellingen die jij wilt bereiken, mijlpalen waar jij naartoe wilt. Durf je te reizen?

Mensen die niet durven te dromen, geven opmerkingen als “Het is niet realistisch”, “Dat kun jij niet”, etc. Het ontmoedigd en je probeert de dromen te vergeten. Echter, het blijft sluimeren in je, dat gevoel dat er ook een bestemming is voor jou om meer te kunnen betekenen in de wereld. De dromen gaan nooit helemaal weg. Als je weer durft te dromen, voel je de honger van binnen om van die dromen waanzinnige plannen te maken en de plannen te implementeren.

GROARR!!! De Leeuwin brult zachtjes in je. Als je durft te dromen, wil je jezelf laten horen. Je wilt voor jezelf gaan staan. Verrek, daar komt het stellen van grenzen weer om de hoek. En warempel, dan zouden nieuwe contacten een ware uitkomst zijn. Je wilt je ware kleuren gaan laten zien, omdat de droom van binnen brandt. Dat vuurtje wil je niet langer doven, als je durft te dromen. Je voelt het verlangen.

En dat is waar de speciale Facebookgroep ROAR (reflectie op agressieve relaties) kan helpen. Kleine stapjes om jouw waanzinnige plannen uit te voeren in het bijzijn van andere Leeuwinnen die ook hun brul de wereld in willen sturen. Zo sterk is het fenomeen “durven dromen”. Durf jij al te dromen? Of verzin jij allerlei excuusjes waarom het allemaal niet zou kunnen? Wat zou jou gelukkig maken?

#4 Implementeer

Eigenlijk een logisch gevolg van het durven dromen en toegeven aan dat brandende verlangen om dromen om te zetten in waanzinnige plannen, is implementeren. Wat is implementeren eigenlijk? Tijdens een Business Bootcamp van Open Circles (een prachtige gelegenheid om te investeren in jezelf en je netwerk btw) is de betekenis van implementeren naar voren gekomen. Implementeren is het nemen van acties richting je doel. Dus niet het nemen van acties, dat is onvoldoende. Ik zou dan alle kanten op kunnen gaan. Alle acties die je neemt, moeten richting je doel gaan. Dat is implementeren.

Dus ervan uitgaande dat je je geluk achterna gaat. Je bent voor jezelf gaan staan (#1 stellen van grenzen), je ontmoet nieuwe mensen (#2), je durft te dromen (#3)  en de dromen om te zetten in waanzinnige plannen. Wat zijn dan de doelen die je wilt behalen? En hoe ga je dit implementeren?

Ik spreek regelmatig met vrouwen die worstelen met dit punt. Ze zijn nog erg bezig met de ander en wat als. Er liggen genoeg kansen voor hen om voor zichzelf te gaan staan, echter de angst weerhoudt hen. Dat terwijl alles wat je wilt bereiken, voorbij angst te vinden is. Angst is zo’n enorme muur om te doorbreken, het is alsof je een onmogelijke berg aan het beklimmen bent. Je hebt de berg van te voren gemeten, iets wat je niet had moeten doen. Want eenmaal op de top van de berg zie je pas hoe diep je zat. Dat is ontzettend confronterend en bevrijdend tegelijk. Het is zelfs de klim dubbel en dwars waard.

Een voorbeeld van een gescheiden vrouw. Ze zit al ruim 6 jaar in rechtszaken verwikkeld met  haar ex en al een paar jaar is er een voogd bij betrokken. Ze blijft water bij de wijn gieten, echter door de complexe omstandigheden komt er veel negativiteit bij waardoor het glas helemaal vertroebelt is. Beslissingen maakt ze op basis van angst en stelt geen grenzen. De vonkjes van mijn vuur zijn overgesprongen en ze komt weer in contact met haar zelf. Ze durft grenzen te gaan stellen en daarmee het gevecht weer aan te gaan voor passende oplossingen en geen vernietigende beslissingen. Ze heeft haar doelstellingen nu duidelijk voor ogen en wil daarvoor gaan. Ze gaat voorbij angst en implementeert haar plannen. Ze begint zich gelukkiger te voelen, ondanks alles.

En het implementeren van je plannen, is van toepassing op alle situaties waarbij je door muren heen wilt breken.Ga voorbij angst en je zult je krachtiger voelen en gelukkig zijn.

tijd

#5 Reserveer mij-tijd

In het Engels noemen we het me-time. Mij-tijd is een gefocuste en afgebakende tijd die je echt voor jezelf hebt om op te laden. Je kunt deze tijd alleen zinnig benutten door het lezen van een boek, dingen van de to-do lijst te doen, erop uit, etc. Zolang het je maar van energie voorziet en het je een goed gevoel geeft. Een ontzettend belangrijke factor dus, vooral als je moeder bent. Je kunt het ook doordraven en ontzettend veel me-time reserveren of juist het tegenovergestelde en genoegen nemen met dat spaarzame uurtje in de avond wanneer de kinderen slapen. Ik stel voor om een goede balans te hebben, waar jij op door kunt gaan.

Weer even terug naar #4 Implementeer. Als je doelen hebt, kun je toch niet content zijn met het spaarzame uurtje in de avond. Nee, dan reserveer je mij-tijd wanneer jij het nodig hebt en kunt regelen. En wat een uitdaging is, in denkbare situaties als het alleenstaande moederschap.

Ik neem je even mee naar mijn eigen eerste echte uitdaging toen het aankwam op mij-tijd. Ik had al enige tijd het briljante idee voor een radio-programma Just Elisabeth. Maar ja, hoe wat waar en wanneer. De angst om het allemaal te regelen hield mij tegen. Tot ik met iemand in gesprek kwam die voor lokale radio Valleiradio werkte. Ik kwam via hem binnen. Ik heb een oppaspoel vol onbekende leuke jonge meiden geregeld tegen kosten die ik kan dragen. Het programma zal wekelijks op de donderdagavond te horen zijn, terwijl mijn kinderen door oppas naar bed worden gebracht. Ik heb mij-tijd echt gepakt voor minimaal 1 avond in de week.

Eigenlijk kun je stellen “What ever it takes”. Doe wat nodig is om jouw mij-tijd te pakken. Ik heb mezelf heel veel in het moederschap neergezet en de rest verwaterd. Ik werd er niet gelukkiger van. Ook niet ongelukkig, alleen je voelt het van binnen dat je meer kan en wil. Die mij-tijd wordt steeds belangrijker om te pakken, en ik pak waar en wanneer het kan. Het maakt mij sterker en gelukkiger als vrouw wat zijn reflectie heeft in het moederschap. Niet geheel verkeerd, dus ook jij, pak je mij-tijd en verschuil je niet achter de excuusjes die je jezelf voorhoudt. Je mag gelukkig zijn met jezelf.

#6 Start in de ochtend

“Yes” denken de ochtendmensen bij het lezen van dit voornemen. Nog vroeger uit bed om de dag te beginnen. En de avondmensen die vragen zich nu even af wanneer een ochtend ook al weer begon en of ze die überhaupt wel meemaken. Laat ik het dan maar even verduidelijken dat het voor iedereen toepasbaar is. Want wat ik eigenlijk probeer te zeggen hier….

zorg ervoor dat jij de dag begint met jezelf. Als je normaal gesproken om 11 uur je nest uit komt rollen en een bakkie koffie zet, computer opstart, de hond uitlaat, kleren aantrekt, dan eh sta je dus maar een uurtje eerder op. En dan ga je in je kloffie een uur lang gefocust iets van je to-do list aanpakken of doe iets anders wat je oplaadt voor de dag. En voor de werkende mensen onder ons, dit betekent eerder naar bed en inderdaad vroeger op.

Ik ben een ochtendmens, maar ik stond niet te juichen toen ik dit voor het eerst las. Want ik vond half 7 al vroeg genoeg eigenlijk. Toch klonk het wel heel logisch om met mij-tijd de dag te beginnen. Heerlijk om iets te doen zonder dat de kinderen mijn aandacht wilden en ik al multitaskend de dag doorging. Dus mijn dag begint nu rond half 6. Soms wat eerder, soms wat later. Het ligt er maar net aan. En als ik mijn dag inderdaad productief begin, voelt dat als winst. Vooral voordat de kinderen wakker zijn en rondrennen en ik in multitask-modus zit in plaats van focus.

Yup, de ochtenden maken mij een stuk gelukkiger, omdat ze van mij zijn. Ik begin met iets te doen voor mezelf voordat anderen iets van mij willen. Heerlijk. En voor mijn part start jouw dag om 16 uur, alsnog begin je maar een uurtje eerder. Je zult het zien, je voelt je productiever en je zult gelukkig zijn. Gelukkig zijn kun je leren, echt waar.

#7 Vier kleine overwinningen

En als je dit voor elkaar hebt dat je de dag begint met mij-tijd, vier die kleine overwinning dan. Doe een gek dansje, koop wat leuks voor jezelf of start de dag met een glas champagne in plaats van je bakkie leur.

En wat dacht je van die ellenlange checklist die je jezelf elke dag weer oplegt. Verklein deze en maak er een hapbare 5 items op en vier het wanneer je ze hebt afgecheckt. Jij bent toch echt de drijfmotor achter alles wat je implementeert op weg naar geluk.

Enne, dat niet alleen hé. Alle kleine letterlijke overwinningen mag je ook vieren. Denk aan het stellen van grenzen, het kiezen voor jezelf, het overwinnen van angst. Dit zijn allemaal stukjes uit jouw leven die in de spotlight mogen staan. Naast alle het verdriet, pijn en angst, doe jij het toch allemaal!

Wist je dat je precies goed bent zoals je bent?

Dat je er mag zijn? Dat je gelukkig zijn met jezelf, mag? Iets om elke dag te vieren.

Gelukkig zijn

Dus wat is dat nu, gelukkig zijn? Zoals je ziet heeft gelukkig zijn, eigenlijk niets met gevoel te maken, maar met actie nemen, sterker nog, met implementeren. Je staat positiever in het leven en bent meer oplossingsgericht gefocust. Je kijkt naar wat er te winnen valt, dan naar de verliezen.

Het is een stuk moeilijker om gelukkiger te denken, dan acties te ondernemen om gelukkig zijn te realiseren. Dat zijn dan ook meteen de 7 voornemens die je kunt implementeren om gelukkig zijn te halen. Gelukkig zijn kun je leren, zoals je net gelezen hebt. Eigenlijk heel simpel dus, om gelukkig te zijn moet je dingen anders gaan doen, nieuwe dingen gaan doen.

Wat ga jij doen om je gelukkig te zijn? Ga op zoek naar het ware geluk! Laat hieronder jouw reactie achter.