logo

Hooggevoelige mensen in relatie met een narcist

Hooggevoelige mensen blijken vaker te belanden in onevenwichtige relaties. Het lijkt wel alsof tegenpolen elkaar aantrekken, zelfs een grotere aantrekkingskracht hebben. Negatieve mensen, voor hooggevoelige mensen ongezond, voelen zich aangetrokken tot hen. En hooggevoelige mensen voelen zich aangetrokken tot deze negatieve mensen. Ze belanden sneller in een relatie met een narcist.

En toch verlangen hooggevoelige mensen, net als anderen, een liefdevolle, gezonde relatie te vinden. Een relatie die ze nodig hebben en verdienen. Een relatie die jij nodig hebt en verdient als hooggevoelig mens. Waar jij gelukkig van wordt.

Als hoogsensitief ben je warm, zachtaardig, betrokken, begripvol, empathisch, attent en zorgzaam. Je kan sterk intuïtief zijn en heel goed luisteren, je bent oprecht geïnteresseerd om mensen te helpen met hun persoonlijke problemen. Je bent je vaak niet bewust van jouw inlevingsvermogen of hoe open je overkomt op anderen. Het is je natuurlijke staat.

En wees nou eerlijk, veel mensen voelen zich aangetrokken tot deze persoonlijkheid, tot jou. Dat zou jij toch ook zijn? En als je in relatie bent met zo’n warm persoon, zou je er dan niet alles voor over hebben om dat te behouden?

En daar gaat het mis…

Narcisten zullen er echt alles aan doen om die relatie te behouden, met iemand die een meelevende en warme betrokkenheid toont voor gevoelens die zij niet voelen. Ze proberen in eerste instantie hun zwakheden te verstoppen achter een show van zelfvertrouwen of smeken dat je hen niet verlaat. Het zijn (nodeloos) ingewikkelde mensen met een zeer ernstige, maar verborgen afwijking. Ze zijn leeg van binnen en hebben geen schrijntje empathie. Ze kunnen empathie wel feilloos veinzen, of liefde, of begrip, terwijl ze die van binnen niet ervaren.

Je belandt in een relatie met een narcist…

Whoops de afbeelding "quote narcistisch voetstuk" wordt niet weergegeven. Onze excuses dat je nu dit belangrijke verbaal geweld artikel zonder de afbeelding verder leest.

Narcistische partner

In het begin is alles mooi en bekijk je de wereld door een roze bril. Soms gaan er zelfs jaren overheen, voordat de bril helderder zicht geeft. Ogen worden opeens geopend en je merkt dat je zo niet wilt leven. Er was geen gigantisch bord voor je hoofd “GA TERUG”. De relatie begon met eigenwaarde en het innemen van jouw positie.

Je voelde je aangetrokken tot het lage EQ en/of het ontbreken van empathisch vermogen. Dit had niet kunnen gebeuren als je wist wat jouw behoeften waren geweest. Dan had een ander niet zomaar over je heen kunnen lopen.

In relatie met een narcist ontstaat een bedreigende situatie, waardoor je automatisch zoekt naar tekenen van hoop. En daar klamp jij je aan vast. Het kleinste gebaar zorgt voor hoop in het verbeteren van de situatie, in verandering van hem. Het kleinste beetje goedheid interpreteer je al snel als een zeer positieve eigenschap. Het versterkt de hoop en nog erger, je neemt hem eerder in bescherming. Je ziet het als bewijs dat hij zo ‘slecht’ nog niet is en dat hij kan veranderen. Met alle gevolgen van dien.

Hij zal zielig doen en het slachtoffer uithangen. Denk aan het vertellen over zijn vreselijke jeugd. Hij laat zo nu en dan zijn ‘zachte kant’ zien, waardoor je medeleven toont en begrijpt waar zijn gedrag vandaan komt. Je gaat hem zien als slachtoffer en wilt hem helpen. Je ontwikkelt sympathie voor hem.

De sympathie verandert niets aan de situatie, nog aan de narcist, nog aan de relatie met een narcist. Het geeft hem echter meer gelegenheid om jouw te beheersen. En jij blijft hem (te) lang ondersteunen. Je probeert te overleven in de relatie met een narcist.

Whoops de afbeelding "genoegen nemen ongelukkig in relatie " wordt niet weergegeven. Onze excuses dat je nu dit belangrijke verbaal geweld artikel zonder de afbeelding verder leest.

De intensiteit van de relatie

Er zijn hooggevoelige mensen die teren op de intensiteit van deze relaties. Dan ben je zeer expressief, emotioneel en gepassioneerd. Je wil de ander, die emotioneel in de knoop zit, maar wat graag helpen. Er ontstaat een enorme aantrekkingskracht. Het kan worden geïnterpreteerd als een zielspartner, bestemming of liefde. Zeg maar, liefde op het eerste gezicht, een onstuimige romance die blijft voortduren.

Dit is een teken dat de relatie gedoemd is om in rook op te gaan…

Ondanks deze waarschuwingssignalen, zal jij jouw natuur niet in de steek laten. Je bent van nature zorgzaam en hebt een sterke, gedreven wens om het persoonlijke groeiproces van de ander juist te steunen. Hem te voorzien van raad en aanmoedigen in het bereiken van zijn doelen. Je gaat meelevend om met de diepere pijnlijke gevoelens en overtuigingen van de ander. Je geeft hem het gevoel van erkenning. Je cijfert jezelf weg, en zet de ander op de eerste plaats. Je bent verward geraakt en kunt niet meer goed zien wat er aan de hand is.

In relatie met een narcist, zal jij het contact verliezen met jouw eigen behoeften en verlangens. Je gaat ze zelfs negeren. Om te overleven ben je hem gaan volgen, ga je met hem mee om conflicten uit de weg te gaan en/of om norse blikken en woede-uitbarstingen te vermijden.

Je drive om mensen te helpen om de beste versie van zichzelf te worden is zo groot, dat je niet stopt, zelfs als je er zelf aan onder door gaat.

Je moet gaan leren voor jezelf te gaan staan…

het stellen van grenzen" wordt niet weergegeven. Onze excuses dat je nu dit belangrijke verbaal geweld artikel zonder de afbeelding verder leest.Stellen van grenzen

Vergeet nimmer in de relatie met een narcist, dat jouw eigen behoeften net zo belangrijk zijn als die van anderen. Zo kun je blijven zorgen voor jezelf. Dat betekent; het trekken en helder en duidelijk maken van je grenzen naar anderen toe, waarmee je aangeeft dat je voor jou ongezond gedrag niet tolereert. Hoe ‘zielig’ hij ook op je overkomt.

Hoewel het opwindend en spannend kan zijn om in relatie met een narcist te zijn, het zal uiteindelijk uitputtend en slopend zijn.

Het resultaat van het stellen van grenzen, zal het aantal mensen met problemen die bij je aankloppen doen afnemen, maar ook weer mensen aantrekken die ook voor jou genoeg ruimte over hebben. Er kan zelfs echte passie, wederzijdse stimulans en echte liefde uit voort komen.

Ik heb een handleiding tot het stellen van grenzen geschreven. Hier leer je de 7 richtlijnen om het stellen van grenzen uit te kunnen voeren, zodat je in contact staat met jezelf en je eigen waarde groeit en waardoor je kunt leren grenzen stellen:

#1 In contact met je gevoelens
#2 Toestemming tot eigenwaarde
#3 Verleden en heden
#4 Sociaal netwerk
#5 Wees assertief
#6 Kosten-baten analyse
#7 Blijf flexibel

Het stellen van grenzen is een weerspiegeling van jouw eigenwaarde. Ze stellen een grens voor wat wel en niet acceptabel is. Je gaat in je eigen kracht staan en komt voor jezelf op. Durf jij het stellen van grenzen voor jezelf  en voor jezelf te gaan staan?

relatie met een narcistUit de relatie met een narcist

Wat doe je als je partner dreigt met zelfdoding? Zichzelf slecht begint te verzorgen? Hij de relatie vanuit het positieve gaat belichten?

Heb je net alle moed verzamelt om grenzen te stellen en misschien wel om uit de relatie met een narcist te stappen, krijg je dit. Je wordt weer overmand door twijfels. Het voelen ‘houden van’ is er weer, echter wordt dit niet uitgedragen.

Hij geeft jou het gevoel dat hij zonder jou, niks is. Dat jij alles voor hem bent.

En wat nu? …

De enige oplossing om een gezonde liefdesrelatie te bereiken, is om je te bevrijden. Ook al twijfel je, diep van binnen weet je het. Weggaan is de beste oplossing en veruit het beste begin van een gezond leven. Het is zelfs één van de belangrijkste daden van zelf liefde. Dit betekent dat je soms moet accepteren dat de relatie al ver voorbij de houdbaarheid datum is. Dit kan vooral moeilijk zijn voor hooggevoelige mensen.

Een narcist kan niet alleen zijn en is verslaafd aan liefde. Hij zal van de ene naar de andere gaan en laat een spoor van gebroken harten achter. Als jij bij hem weggaat, zal hij al snel zijn heil bij een ander zoeken. Binnen de relatie is vreemdgaan niet ongewoon voor een narcist.

Het zal tijd kosten om te helen. Je kan getraumatiseerd uit de relatie met een narcist komen. Je herstelt van post traumatische stress. Zorg in deze kwetsbare periode ervoor dat je er voor jezelf bent en je eigen kracht aanboort. Zo voorkom je dat je weer vervalt in vergelijkbare liefdesrelaties.

Een gezonde liefdesrelatie kan bestaan en groeien bij wederzijds respect, acceptatie en waardering. Het allerbelangrijkste hierbij is dat je accepteert wie je zelf bent. Als jij jezelf geeft wat je nodig hebt, zal de ander dat ook doen. Je hebt geen goedkeuring nodig om geliefd te worden. Je hebt de liefde aan jezelf te geven en niet van een ander te verlagen.

Als de ander niet geeft wat je nodig hebt, kom je voor jezelf op. Ga het gesprek aan, neem je ruimte in en stel grenzen. Blijf bij jezelf. Zelfs als dat betekent dat het een einde is van de relatie met een narcist en begin opnieuw, maar dan wijzer en gezonder.

Hoe heb jij de relatie met een narcist ervaren? Of zit je nog in een relatie met een narcist? Wat deed/doe je om te overleven? Geef je reactie onder dit artikel. 

In een relatie met een narcist kom je niet toe aan jezelf. Ik heb mezelf weggecijferd omwille van hem, tot ik niet meer kon. Mijn luchtkasteel werd in stand gehouden door mijzelf en hulpverleners. Een ieder gaf mij hoop, terwijl ik mezelf kwijt was geraakt. Ik vond hem zielig, slachtoffer van zijn eigen leven. Ik beurde hem op, ondersteunde hem en moedigde hem aan. Dat zit nu eenmaal in mij. Hij zoog mij leeg. Tot op de dag van vandaag zal hij twijfels proberen te zaaien. Echter heb ik juist door mijn relatie met een narcist, geleerd om mijn grenzen te trekken en voor mezelf te gaan staan. Ik weet nu pas echt wat en waar mijn behoeften liggen. Ik wist mij uit zijn greep los te maken. Ik zette mezelf terug in mijn eigen kracht.

Toen ik mij realiseerde dat verbaal geweld een ondergesneeuwde vorm van huiselijk geweld is, wist ik dat hier verandering in moet komen. Ik begon met het schrijven van mijn boek op basis van interviews en groeide uit tot deze website. Vanuit eigen ervaring, kennis van experts en slachtoffers, is deze site nu wat hij is.
 1. Ruud Schmitz Beantwoorden

  Je kunt in dit artikel het woord narcist op elke plek net zo goed vervangen door “egoist”, “sociopaat” of “klootzak”. Je stelt mensen met een narcistische persoonlijkheisstoornis hiermee – ik hoop onbewust – in een heel naar daglicht.

  Ik besef heel goed dat er individuen zijn die misbruik maken van de kwetsbaarheid van anderen. Maar er is geen enkel bewijs voor het feit dat deze mensen narcistische persoonlijkheids problematiek hebben.
  Het wordt door heel veel mensen, zelfs geestelijk gezondheids medewerkers wel geroepen, maar niemand kan bewijzen dat het aantal misbruikgevallen door mensen met NPD groter is, of zelfs maar relatief groter is, dan dat door mensen met AsPD. Bovendien is de kans dat je in West-Europe een sociopaat tegen het lijf loopt 2,5 tot 5 maal zo groot dan dat je een Narcist tegen het lijf loopt. Maar omdat iedereen op zijn tijd narcistisch gedrag vertoont, dus ook de psychopaat of de sociopaat of de histrionisch gestoorde individuen, zelfde de borderliners, zijn mensen al veel te snel geneigd deze personen allemaal ‘narcisten’ te noemen.

  Maar het meest denigrerende – als persoon gediagnosticeerd met NPD en daardoor dus – mede door jouw artikel hier – bestempels als egoistisch paracitair monster – is nog wel wat je mensen met narcistische persoonlijkheids problemetiek ‘nodeloos ingewikkeld’ noemt. Das zo’n beetje het zelfde als een hond er van te beschuldigen dat hij blaft. Of een HSP er van te beschuldigen dat hij / zij zich maar niet zo aan moet stellen.

  Wellicht wil je de toon van dit artikel op sommige punten nog eens overwegen.

  • Elise Beantwoorden

   Beste Ruud,
   bedankt voor het delen van je mening. Doordat onze visies en beweegredenen uiteen liggen omtrent het informeren over dit onderwerp, zal ik mijn artikel niet heroverwegen. Narcistisch gedrag is een ander gegeven dan een narcist. Dit artikel is ter informatie over zaken waar slachtoffers vaak naar op zoek zijn, namelijk het begrijpen van de situatie. Waarom de dingen zo zijn gelopen en de ex-partner is zoals die is. Dat wij mensen aanwijzen als zijnde narcist heeft te maken met het begrijpen van de persoon en de situatie. Echter een diagnose kan slechts door een professional gesteld worden.

   De vergelijking die je maakt, geef je aan dat een narcist een egoïstisch paracitair monster is, echter mag je daar niets van zeggen. Daar ben ik het niet mee eens. Als dit hoort tot de kern van een narcist, zoals je dit vergelijkt met de blaf van een hond of het ‘aanstellen’ van een HSP’er, dan is het juist belangrijk om deze kern aan te boren. Want dat geeft juist aan binnen een relatie, hoe destructief de relatie met een narcist is.

   Ik wens je heel veel sterkte met de website en de doelstellingen die je wilt bereiken,

   Elisabeth

 2. Anoniem Beantwoorden

  Ontzettend veel heb ik inmiddels ervaren, gelezen, gezien, gehoord, et cetera, wat narcisme aangaat, en ook in relatie tot hooggevoeligheid. Soms wordt het op een hoop geveegd, of worden de dingen onderscheiden. Er is veel en variërende informatie hierover. Ook onderzoeken die theorieën en stellingen bevestigen en ontkennen. Er is een progressieve beweging!
  Helaas, vind ik,ondanks of dankzij de hulp die ik hierin heb mogen vinden als slachtoffer, en ook als iemand die zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan dergelijk gedrag, tot mijn spijt voor betrokkenen en mezelf incluis, lijkt de retoriek wat narcisme aangaat niet synchroon te gaan met de informatieve ontwikkeling! Het bemoeilijkt de dialoog die kan leiden naar meer dan een beperkte verbinding onderling, naar mijn mening.
  Niettemin, een correcte oplossing hiervoor heb ik niet, behalve de overtuiging dat de retoriek ruimte inneemt die beter ingevuld kan worden, en gesprekken hierover en informatie daardoor anders van aard kunnen zijn!

 3. Monique Klink Beantwoorden

  Beste Elise,

  Duidelijk verhelderend verwoord! Laat het hier liever bij 🙂

 4. Lotte Beantwoorden

  Voor mij was het een pijnlijke en moeilijke periode toen ik met een narcist samen was, maar waarvan ik altijd gevoeld heb dat het nodig was om mezelf te helen. En dat is me ook gelukt, doordat hij allerlei oude trauma’s oprakelde uit vorige levens waar ik anders nooit goed bij gekund had, maar die er wel voor zorgden dat ik niet goed kon aarden. En als een HSP-er 1 ding nodig heeft, dan is dat wel aarding.
  En dat als hij slim zou zijn geweest, hij ook de trauma’s van zijn eigen ziel had kunnen helen. Alleen voor hem was dat een schier onmogelijke opgave die dus ook niet gelukt is. Dus ik prijs me gelukkig dat ik de HSP ben en niet de narcist. Zijn pijn lijkt op het persoonlijke niveau misschien niet zo aanwezig, maar in zijn ziel liggen diepe kwetsures waardoor hij niet alleen niet goed geaard was, maar helemaal het contact met zijn ziel is kwijtgeraakt.

  Als je googled op “het drama van Echo, waarom kom je een narcist tegen”, dan vind je daar een prachtige uitleg waarin ik mezelf helemaal kon herkennen.

  • Elise Beantwoorden

   Bedankt voor het delen Lotte. Het voelt inderdaad alsof de narcist niet in contact is met zijn ziel voor een HSP’er. HSP’ers voelen een grote leegt bij de narcist. Ook jij kunt geen contact krijgen met een narcist op gevoelsniveau.

   Elise

 5. Richard Beantwoorden

  Hoi, mijn naam is Richard. Helaas zijn er bij mij trekken van narcisme gediagnosticeerd. Ik herken veel punten als ik zoek op narcisme. Wat mij opvalt is dat er zeer weinig op het net te vinden is voor de narcist zelf. Ik zal misschien een uitzondering zijn, maar zou heel graag van mijn gevoel van krenking af willen! Manipuleren kan ik wel, maar heb ook empathie. Mijn vrouw is zeer krachtig en helpt mij goed. Geeft mij veel ruimte, maar corrigeert mij ook. Regelmatig ervaar ik dat als een aanval en wil dan agressief ( verbaal ) reageren. Ondertussen heb ik geleerd beter te luisteren en haar te vertrouwen. Zij weet het beter, maar deze afhankelijkheid is heel erg moeilijk voor mij om vol te houden. Idd denk ik regelmatig te stoppen met onze relatie omdat het erg moeilijk voor me is mij aan te passen, maar ik realiseer me ook heel goed dat zij het beste is wat mij is overkomen. Na een correctie van haar ben ik meestal een paar dagen van slag. Elke keer denk ik, nu gaat het stuk. Maar tot nu toe zijn we nog steeds bij elkaar door haar geduld. Stom ik zou er super blij mee moeten zijn maar voel me er ernorm gevaalt door. Narcisme is voor niemand prettig, ook voor de narcist niet…

 6. marjolein Beantwoorden

  Geloof mij!!!! een narcist is niet te genezen!!! zij vinden zichzelf geweldig en dulden geen tegenspraak. Lopen zelf naarmate zij ouder worden vast!!, Zullen je verlaten zonder enige wrok, en de schuld bij jou leggen. En vertellen dat jij niet deugde!
  reflecteren al hun onzekerheden naar jou, tot jij er kapot aangaat.

  Ik als slachtoffer ben er natuurlijk zelf ingestonken, waar ik nog elke dag heel veel pijn van heb.
  Mede de verlating van familie om je heen, omdat je beschadigd bent en een ander dat niet doorheeft. En niet snapt waarom jouw gedrag ineens zo veranderd is. Het slachtoffer zijn van narcistisch misbruik valt niet uit te leggen, want je moet er maar overheen stappen. Nou geloof mij …..je bent zo beschadigd dat je niet meer in jezelf gelooft…laar staan in een ander.

  Om het leed na een scheiding niet erger te maken moet je maar je mond houden, en met lede ogen aanzien hoe zij ook proberen ke kinderen te manipuleren. Jij wordt depressief….en duurt voor een ander te lang en worden je zat en laten je stikken.
  Je staat er heel alleen in, en dit begrijpt alleen iemand die ditzelfde heeft ervaren.
  Elke dag is een gevecht…..en een nieuwe relatie aangaan……ik durf het niet meer.

  sterkte iedereen die hier ook mee te maken heeft gehad, en de pijn zijn hele leven zal blijven voelen doordat je eigenlijk jaren hebt gedacht dat er liefde was en alles hebt gegeven…..maar een narcist kent geen liefde!!!!, echt niet….leeft alleen voor zijn aanzien voor de buitenwereld.

  Maar ik zal overleven……..dan maar alleen……en er zijn voor mijn kinderen en kleinkinderen indien nodig. Van hen houdt ik het meest!!!!!!!

  Troost jezelf met muziek….dat helpt mij bij tijd en wijlen.

  Het is fucking zwaar hiermee te leven.

  • Elise Beantwoorden

   Hoi Marjolein,
   de stap uit de relatie is de moedigste stap en dan volgt er nog een heel emotioneel stuk daarna. Dat is zwaar en heel pijnlijk. Laat je niet meer afnemen dan hij in de relatie heeft gedaan. Ga weer stralen en de wereld met een lach tegemoet. Laat hem niet dat licht in jou doven, en wakker het vuur juist sterker aan. Je staat er niet alleen voor. Er is een heel netwerk van ondersteuning.
   Heel veel sterkte, je bent op de goede weg,
   Elisabeth

  • Fritz Beantwoorden

   Beste Marjolein,
   Ik voel en beleef helemaal hetzelfde na een relatie van meer dan twintig jaar. 3 maanden geleden is de relatie beeindigd. Nog dagelijks zijn er momenten dat ik helemaal kapot ga…
   Ik vroeg mij af hoe het nu met jou gesteld is, een klein jaartje verder?
   Vriendelijke groet,
   Fritz

 7. roza Beantwoorden

  Na een relatie van 30 jaar besloot ik dan toch mijn partner te verlaten. Ik heb tien jaar nodig gehad om het te durven. Doodsbang was ik van hem.
  Het heeft negen maanden geduurd eer hij het huis verliet en zes maanden later heeft hij zijn dreigement waar gemaakt: als je me verlaat dan pleeg ik zelfmoord.
  Naar buiten toe een persoon met een joviale glimlach, altijd de leukste, altijd de beste.
  Naar binnen toe een hel: schelden en slachtoffer zijn, als er stress was kon ik niet snel genoeg maken dat zijn stress hem ontnomen werd. Spullen werden door het huis gegooid.
  Mijn eigenwaarde was gezakt tot ver onder nul.
  En nu is hij er niet meer… En voor vele buitenstaanders ben ik “de moordenaar” want wie verlaat zo’n toffe man?
  Mensen die hem een beetje kenden en wisten hoe de vork in de steel zat staan verbaasd te kijken van zijn allerlaatste boodschap: “door jou ben ik ongelukkig”…
  Levenslange schuld? Hoeveel tijd zal ik nodig hebben vraag ik me af om als hooggevoelig persoon mezelf van schuld te ontdoen.

  • Elise Beantwoorden

   Beste Roza,
   dit heeft tijd nodig. Je zit in een helingsproces, ofwel je eigen rouwproces . Dit is niet gemakkelijk als dit er bovenop komt. Je heling zal wat meer vergen. Levenslang? Nee, absoluut niet. Hoeveel tijd? Hoeveel kracht heb je al? Geef het minimaal 6 maanden om te gaan accepteren. Je kracht komt langzaam terug. En dan nog zullen er momenten zijn wat je terugslingert naar toen. Momenten dat je kunt helen. Het is een lang proces. Zijn dood is zijn keuze. Jij had dat niet kunnen tegenhouden. Zijn gevoelens staan los van jou. Het is niet zo dat jij een pakketje hebt afgeleverd waarin ‘ongelukkige’ gevoelens zaten. Dit zijn zijn eigen gevoelens geweest.
   Groetjes, Elise

 8. erwin Beantwoorden

  Hoi Elise,

  Wat een mooie website. Van Martin Appelo krijg ik echter een naar gevoel.Ik heb deze video weleens gezien en ik zag een typische narcist die aan het eind van het verhaal een zaal vol medelijden had gecreëerd.Een narcist creëerd zijn eigen realiteit en probeert dit dan ieders realiteit te maken, dat is wat ze doen.. Mijn vraag is hoe is Martin genezen en wanneer gaat hij deze kennis delen ? Ik denk dat Martin het perfecte masker heeft gevonden

  • Elise Beantwoorden

   Hoi Erwin,
   dankjewel voor je aanvulling. Ik heb nagelaten om te kijken waar Martin nu in het leven staat. Voor mij is de boodschap in de video belangrijk. En inderdaad zou dit passen bij het narcistische beeld. Voor ons als toeschouwer maakt het het op deze wijze pijnlijk duidelijk. En hoe je het ook wendt of keert, vind ik het bijzonder hoe Martin er mee omgaat en op zijn manier een kijkje in de keuken geeft.
   Groetjes, Elise

 9. Juana Beantwoorden

  Ik las t stuk van Richard die zegt de diagnose narsist te hebben gekregen.geeft aan empathie te hebben en wil veranderen. Nou zo komt t mij over dat hij totaal geen narsist is. Een narsist heeft geen empathie. Laat jezelf ook niet zomaar alles aanpraten je gaat er soms zelf in geloven.

 10. gena Beantwoorden

  juana, een narcist heeft gemaakte empathie……afgekeken van anderen , hij voelt het niet maar uitleggen kunnen ze het heel goed .Net zo goed als gemaakte liefde…….snap niet hoe ze zichzelf ‘s morgens nog in de spiegel kunnen bekijken, laat staan met zichzelf leven.

  • Elise Beantwoorden

   Heel simpel, dat wat ze verkondigen is een diepgewortelde waarheid in hun eigen hoofd. Onmogelijk om verder te analyseren en te plaatsen in het echte leven. Je kunt het wel leren accepteren dat dit het is. Je zult ze er nimmer van kunnen overtuigen dat het anders is.

 11. Ries Beantwoorden

  Beste lezers
  Bedankt dat jullie zo open en helder kunnen verwoorden wat jullie ervaringen zijn.
  Ikzelf ben nogal in de war van alle projecties, uitbarstingen, vernederingen en uitlatingen van mijn partner.
  Helaas lees ik in de vele herkenbare omschrijvingen over narcisme of slachtoffers van narcistische mishandeling, dat er in de “HIJ” dader vorm gesproken wordt.
  Hierdoor raak ik als man, betrokken in een relatie met een vrouw die veel narcistische trekken heeft nog onzekerder.
  Vooropgesteld dat mijn partner niet gediagnosticeerd is en ik het heel ongemakkelijk vind om dat over mijn partner te roepen, wil ik graag melden dat ik mij zorgen maak over mijn veiligheid. Dagelijks zijn er momenten dat ik uit het niets een verwijt krijg waar ik niets van weet. Zo is mijn partner bijvoorbeeld zeer overdreven, obsessief jaloers.
  Worden mijn auto, garderobe, sierraden en ikzelf regelmatig stukgetrokken, vernield en beschadigd.
  Draag ik zorg voor de rekeningen, huur, energie, en boodschappen.
  Waar haar even hoge salaris blijft weet ik niet en durf het niet te vragen.
  Waardevolle spullen verdwijnen.
  Kadootjes ooit door haar aan mij gegeven zijn voorwaardelijk en herroepelijk.
  Heeft vrienden en kennissen die ik nooit ontmoet heb of weet heb van hun bestaan, mij met de dood of erger bedreigen via SMS, voicemail enz. Met motivaties die niet onderbouwd zijn en door leugens en slechte verhalen over mij.
  Ik weet nooit wanneer ze thuis komt maar wil van mij alles weten en waar ik naar toe ga gaat ze mee.
  Mijn familie heeft ze met haar charme helemaal van mij laten keren en vrienden heb ik niet meer over.
  Dit gebruikt ze bijna dagelijks om te laten weten dat zelfs m’n fam mij niet eens moet en uitkotst.

  Zelf zie ik haar ongelooflijk maar waar als slachtoffer en hoop elke dag dat ik haar eindelijk kan overtuigen dat ze ziet hoeveel ik van haar hou…haar nooit zou bedriegen, in diskrediet zou brengen of pijn zou doen. Mijzelf ken ik niet meer terug adrem, sociaal, en openhartig.
  Ik schrik al van een mus die gaapt en durf niet te slapen. Ik ben over alert, bang en super gespannen. Zijn er misschien tips om hieruit te komen…? Dan zijn die erg welkom. Veel sterkte met jullie ervaringen en bedankt voor het lezen van de mijne.

  • Elise Beantwoorden

   Hoi Ries,
   wat heftig. De spiraal waar je inzit zuigt je diep naar beneden waarin je jezelf bent verloren en je spiegelbeeld niet eens een schim meer is van wat je eens was. Het simpele feit dat jij op internet bezig bent, is een klein vlammetje in jezelf. Een stukje licht, waar je kracht en hoop uit kunt putten. Ontdek hoe je dit vlammetje kunt laten branden en hoe je dit groter kunt maken. Uiteindelijk komt het erop neer dat je de cirkel letterlijk moet doorbreken en uit je relatie moet stappen om de kettingen los te breken en je vrijheid te omarmen. Je zult in een rouwproces komen waarin je verlangt naar wat je had (niet de situatie, maar wat het had kunnen zijn en de mooie momenten). Je zult sterk moeten zijn en alle banden waar mogelijk doorsnijden. Neem een ander nummer, blokkeer je ex op sociale media en email. Breek los en boor je kracht aan.

   Als je dit leest, zul je denken dat je dit niet kan. De moed zakt je in de schoenen, ze voelen loodzwaar. Weet dat vele anderen in hetzelfde schuitje zitten en anderen je zijn voorgegaan. Ze spreken uit ervaring hoe waard het is om je leven in vrijheid te leven en niet in angst. Ze spreken hoe bijzonder het is om je kracht door je aderen te voelen stromen. Ze spreken jouw kracht aan, omdat ze weten dat het ook in jou zit. Twijfel hebben we allemaal niet als kapitein op ons schip gezet. We begonnen ook met het inwinnen van informatie en lieten dit vlammetje branden.

   Veel kracht toegewenst,
   Elise

 12. Anthony Beantwoorden

  Heel erg jammer dat er telkens over “hij” gesproken wordt. Narcisme heeft bitter weinig met geslacht te maken, maar met wat hij/zij in haar of zijn jeugd heeft ervaren. Ik heb zwaar afgezien van een relatie met een zeer narcistische vrouw en ik merk dat ik me ook vaak tot zo’n vrouwen voel aangetrokken. Ik val op zelfstandige, sterke vrouwen, maar ik ontbreek blijkbaar de filter om me te behoeden voor narcisten.

  • Elise Beantwoorden

   Beste Anthony,
   er is idd gekozen voor de verwijzing ‘hij’, om een grotere groep aan te spreken. Het is vergelijkbaar met een boek dat je over baby’s leest en er gesproken wordt over ‘hij’, terwijl ik een dochter heb. Er is altijd wel iemand die moeite heeft om ruimte aan de keuze te geven. Uiteraard kun je er ook een ‘zij’ in lezen, zoals je zelf ook duidelijk naar voren brengt. Daar doet de verwijzing ‘hij’ niet aan af. Ook een vrouw kan wel degelijk een narcist zijn en daardoor jouw leven in zekere zin kapot maken. Wellicht kun je kijken naar je magneetinstellingen om juist deze mensen te weren in je leven in plaats van ze aan te trekken. Daar zijn mogelijkheden voor. Ik heb dit zelf ook gedaan om ervoor te zorgen dat mijn leven een andere wending zou krijgen en ik niet elke keer hetzelfde rondje ren.
   Succes, Elise

Laat een reactie achter

*

UA-47091804-2