logo no kidding

Interview met Friso van der Wal van No Kidding, een organisatie tegen kindermishandeling, welke per 18-12-2019 in staat van faillissement is verklaard door de rechtbank. De organisatie is ontbonden, helaas.

Dit is niet het volledige interview, slechts een weergave. De interviews worden verwerkt in het boek “Zo, die tyfus kerstboom staat!”. De weergave geeft een blik op het interview met de waarde die er onder meer in naar voren kwam. 

Introductie

De ingeplande tijd voor interview, bleek niet voldoende te zijn. Friso is een man vol passie voor wat hij doet bij no kidding. Hij heeft een duidelijke overtuiging, wat ook een sterke reden was om hier aan bij te dragen. Het was zeker een waardevol interview met prachtige inzichten van een man die spreekt vanuit zijn hart.

Hiervoor was Friso leraar lichaamsoefening. Hij is conrector voor een scholengemeenschap geweest en actief binnen de gezinsdynamiek. Ook is hij directeur van een bedrijf geweest. Als zelfstandig ondernemer met partners heeft hij een zaak gerund, van waaruit hij no-kidding sponserde. Hij leerde daar voornamelijk hoe moeilijk het is om gedrag van mensen te veranderen.

Elke ochtend wordt hij wakker en hoort hij die 350.000 kinderen die mishandeld worden in Nederland. Hij wil een stem voor hen zijn. Dat voelt hij zo sterk als een stuk eigen verantwoordelijkheid. Dit was de belangrijkste drijfveer om in 2008 na zijn pensioen te gaan werken voor no-kidding. Het spreekt hem aan dat hij binnen deze functie bezig is met kinderen, fysiek, gezinnen, communicatie en het activeren van mensen.

Ondanks dat no kidding meer gericht is op kindermishandeling, kon Friso zich goed inleven in de relationele sfeer tussen ouders van het kind. Zijn zorgen omtrent dit ondergesneeuwde onderwerp ‘verbaal geweld’ heeft hij goed belicht.

Eén van zijn eigen motto’s waar hij naar leeft is:

Mede-zorg voor de kinderen van de anderen. Het positief impulsen van omstanders zodat de rechten van een kind (recht op liefde, leiding en bescherming) zich kan voordoen.

Het interview bij No Kidding

Het interview was zeer waardevol. Friso is een man, die duidelijke inzichten heeft in de vorming van een kind door mishandeling. Hij weet de zere plekken aan te duiden in Nederland en heeft ook ideeën over een passende oplossing. Daarnaast heeft hij kennis en ervaring als het op verbaal geweld aankomt, waardoor je een verfrissende blik krijgt.

Friso is duidelijk als het aankomt op de behandeling van verbaal geweld in Nederland, namelijk NIET. Er wordt veel energie in gestoken door routes die passen in Nederland en er wordt niet gekeken niet naar de maatschappelijke ontwikkelingen. Je zou een beroep moeten kunnen doen op de mede-verantwoordelijkheid binnen de maatschappij, volgens Friso.

Hij is op de hoogte van verklarende theorieën als de geweldscirkel en transactionele overdracht. Daarnaast ook van externe factoren die van invloed zijn op de relatie. Zolang je als ouder maar de verantwoordelijkheid durft te nemen voor de kinderen. Een mooie uitspraak van Friso sluit hierbij aan:

Een kind is gelijkwaardig aan de opvoeder (wel ben je ouder en heb je meer verantwoordelijkheid). Een kind is en blijft een volwaardig schepsel. De opvoeder zou met heel zijn/haar hart, (on)vermogen en beperkingen moeten opvoeden. Een opvoeder doet wat nodig is en het kind leert jou ook weer dingen. Je bent samen in ontwikkeling.

Naast de schade voor kinderen, heeft Friso een beeld hoe de wisselwerking tussen partners en hoe desastreus verbaal geweld is voor de andere partner, het slachtoffer. Daarnaast weet Friso heel goed de problematiek omtrent de loyaliteit van kinderen naar hun ouders toe, te omschrijven.

Friso benoemt de kracht van kwetsbaarheid, waarmee je de ander kunt ontwapenen. En de kracht van het erkennen van je pijn en verdriet. De kern van dichtbij jezelf blijven, kun je stellen. Wees oprecht en eerlijk.

voorlichting

Tips/adviezen

Friso vindt het belangrijk om te benadrukken, niet met slachtoffers in contact te komen. Wel is het belangrijk om met ervaringsdeskundigen in contact te komen. Op die manier vergroot je de bespreekbaarheid en bewustwording.

Het is belangrijk om het publiek goed te informeren en erin te betrekken, dan is er veel gewonnen. Alle professionals die willen helpen, alle regels waar je in verdrinkt, mensen kunnen veel meer dan ze denken door hun hart te volgen en niet hun hoofd. Goede voorlichting is belangrijk.

De video

In plaats van een video van het interview of beelden van voor en na het interview, heb ik gekozen om een filmpje van no kidding te plaatsen. Het is een bijzondere organisatie, welke ik daarom onder de aandacht wil brengen door deze video te delen.

No-kidding heeft geweldige video’s die de boodschap mooi en krachtig overbrengen. Het zet je aan het denken en verduidelijkt het probleem. Voor meer video’s kun je naar hun NOKIDDING – YouTube.

Zelf geïnterviewd

Wil je zelf een bijdrage leveren aan het boek door middel van een interview? Nodig mij uit en ik hoor graag je verhaal en ik ben nieuwsgierig naar de inzichten ten aanzien van verbaal geweld. Ben jij de expert die kan bijdragen? Wacht niet en stuur een mail naar elisabeth@zodietyfuskerstboomstaat.nl.

Wat vond je van de weergave van het interview met Friso? Wat vond je waardevol? Wat heb je eruit gepikt? Laat een reactie achter of stuur mij een mail op elisabeth@zodietyfuskerstboomstaat.nl. Ik lees graag je input en beantwoord je verhaal.