“Wat is je passie?” is de vraag die mij wordt gesteld, als ik de telefoon opneem. Een goede vriendin van mij, Shannah, belt mij op met deze vraag. “Internet Marketing”, is mijn antwoord. Al snel maakt ze duidelijk wat het doel is van deze vraag, namelijk praten over mijn passie op de radio. De lokale radio, Midland FM. En uiteraard wil ik, alleen de oppas nog rond krijgen voor een vroege zaterdag ochtend.
En ja, ook dit was gelukt. Dus ging ik op weg op zaterdagochtend 8 november voor een ontbijt bij radiostation Midland FM. Heerlijke broodjes, wat drinken, een ei en fruit, was wat ik kon eten. Genoten van deze traktatie. Peter Koenders, de presentator nodigde mij daarna uit om aan te schuiven.
Een grote microfoon vlakbij mijn mond, waar ik in kon praten, zodat iedereen mij goed kon verstaan. Bijna een uur lang werd ik geïnterviewd over mijn passie. En al begon ik met internet marketing, een onderwerp als ‘verbaal geweld‘ werd al snel het hoofdonderwerp.
Radio interview Midland FM
Hieronder is het radio-interview. Vanaf minuut 7 gaat het interview over mijn passie en vanaf minuut 9, bespreken we het onderwerp “Verbaal Geweld”. Het helpen van anderen in een destructieve relatie is evenmin een passie. Als je eenmaal zelf de kracht hebt ervaren om voor jezelf te gaan staan, wil je daarin delen. Anderen voort helpen om deze kracht te kunnen omarmen. Het was dan ook bijzonder om op de radio bij Midland FM hierover in gesprek te zijn.
Transcript van het interview
Dit is de uitwerking van het interview bij Midland FM, vanaf ongeveer minuut 7. Onze kennismaking kun je luisteren, en de kern, daar waar het echt over gaat, kun je hier lezen. Ik heb ons gesprek uitgewerkt in een transcript van wat er gezegd is onderling.
Koen: Elisabeth, vertel eens. Je doet van een soort van marketing op het internet.
Elisabeth: Helemaal goed.
Koen: Maar dat is geen webshop ofzo.
Elisabeth: Webshop is echt product verkoop. Waar ik op dit moment mee bezig ben, is SEO, dus Search Engine Optimalisation. Dus echt kijken hoe jij je website in de machines hoog krijgt.
Koen: Dus, zeg dat nog eens ff.
Elisabeth: SEO, Search Engine Optimalisation.
Koen: Ow, dus dat is als je ehm, als je dus meer bezoekers wilt hebben. Om het ff heel simpel te zeggen.
Elisabeth: Het is eigenlijk meer gericht op het feit dat je gevonden wordt. En van daaruit kun je de bezoekers gaan genereren.
Koen: En hoe kom je daar dan terecht? Dat is toch wel heel wat anders dan rechten en biologie.
Elisabeth: Het is een combinatie van creativiteit en technische kennis en dat is gewoon voor mij geweldig. Ik vind het een kick als ik weer iets voor elkaar krijg en als er bezoekers komen, en het is gewoon geweldig om dat te zien groeien.
Koen: Maar dat heb je zelf een beetje uitgevonden of heb je daar een opleiding voor gedaan?
Elisabeth: Nee, ik heb het wiel niet uitgevonden. Het internet heeft heel veel informatie en als je voornamelijk kijkt op de buitenlandse sites, als Amerika en Engeland, die hebben dan echt hele grote namen die echt al heel veel geld verdienen online, en van daaruit ga ik een strategie pakken wat mij aanspreekt en daar ga ik dan verder op doorborduren.
Koen: Oke, dus het allemaal zelf onderwezen?
Elisabeth: Ja.
Koen: Leuk, en hoe gaat dat in zijn werk dan?
Elisabeth: Ik ben op dit moment bezig met een authorisatie website, dus een website die echt gaat staan, duurt ongeveer 6 maanden tot een jaar. En daar ben je dan ook echt mee bezig om die groot te laten worden. Deze is gebaseerd op verbaal geweld in de relationele sfeer. Ik heb daar nu 9 artikelen op online en per artikel telt dat 3000 woorden. En dat is de strategie die ik hanteer. En tot nu toe werpt dat zijn vruchten goed af. Ik krijg bezoekers binnen.
Koen: En dat is in eigen beheer of doe je dat voor een stichting?
Elisabeth: Nee, dit is in eigen beheer, omdat ik daar een boek over wil schrijven. Dus aan de hand van de online marketing, wil ik ook in de boekverkopen gaan en dat heb ik een boek of in eigen beheer of met een uitgever uitgegeven.
Koen: Oke. En je hebt al een ervaring met schrijven, of is dat weer iets nieuws waar je op gaat pakken?
Elisabeth: Nee, ik heb wel vaker geschreven, maar nog nooit een boek.
Koen: Oke, dus dat is wel spannend dan.
Elisabeth: Ja, het meerdere dingen die ik nu combineer en ik heb er veel positieve reacties op. Ik doe het op basis van interviews, zodat ik objectief genoeg blijf.
Koen: Dus we moeten eigenlijk ruilen.
Elisabeth: Wie weet.
Koen: Lijkt het je niet leuk om ook iets met de radio te doen.
Elisabeth: Ja, dat lijkt mij hartstikke leuk.
Koen: Dat is natuurlijk ook een heel goed medium om mensen te benaderen. Maar hoezo dan dat onderwerp.
Elisabeth: Daar kom ik zelf uit en ik merk gewoon dat Nederland het onderwerp Verbaal Geweld heeft laten ondersneeuwen. Het is eigenlijk niet bekend en huiselijk geweld is heel erg bekend, dus met fysiek geweld. Daar zie je eigenlijk ook de campagnes in. En Verbaal Geweld hoor je eigenlijk niks over. En als je het aankaart, dan is het meer van ach ja, dat is een emotionele uiting en meer niet. En daarmee wordt het afgedaan en dat heeft alle gevolgen van dien. En dat vind ik jammer. Ik denk dat daar iets in moet veranderen.
Koen: Terwijl verbaal geweld en pesten enzo, toch één van de van waaruit heel veel andere dingen uit ontstaan volgens mij, of niet?
Elisabeth: Ja. Pesten, daar zijn de campagnes inderdaad in, omdat het gericht is op kinderen en scholen. En als je kijkt binnen de relationele sfeer dan eigenlijk, zinkt het onder. Daar groeit en bloeit het niet. Dat is gewoon te jammer voor woorden en daar gaan heel veel dingen in mis en ook ten koste van heel veel mensen.
Koen: Dus Verbaal Geweld moeten we zien als kleineren?
Elisabeth: Dat valt er inderdaad onder. Het is erop gericht dat je eigenlijk jezelf, je zelfvertrouwen, alles wat met jezelf te maken heeft, dat het met de grond aan gelijk wordt gemaakt, zodat de andere de kracht en de controle heeft over jou.
Koen: Jij specificeert dat op huiselijk geweld of ook breder, op het werk bijvoorbeeld?
Elisabeth: Nee, werk is inderdaad ook al gedekt. Daar hebben ze agressietrainers voor en vooral binnen de bedrijven dat en vanuit de publieke sector en binnen de relationele sfeer is dat er eigenlijk niet. Maatschappelijk werkers doen er niets mee. Het is gewoon jammer en ik denk dat dat in Nederland moet veranderen, want het buitenland doet het ook. Waarom wij niet?
Koen: Oke. Dus het bestaat helemaal niet in Nederland eigenlijk?
Elisabeth: Ik ben de enige die erover schrijft.
Koen: Apart eigenlijk.
Elisabeth: Ja daar ben ik ook achtergekomen.
Koen: Ja, dus het Verbale Geweld in huiselijke sfeer. Het is van alledag volgens mij. Misschien meer dan je in eerste instantie over na denkt.
Elisabeth: Ja, dat maakt het ook moeilijk. Want op dat moment dat je zo’n boek gaat schrijven, moet je rekening houden dat je dus eigenlijk een maatschappelijke norm aan het trekken bent en je hebt te maken met persoonlijke referentiekaders. Dus iedereen heeft zijn eigen bagage mee, zijn eigen opvoeding, van daaruit moet je dus een boek gaan samenstellen. Waarbij de meeste mensen, het gros van de maatschappij, zich wel weet te herkennen van wat wel en niet kan en wat wel en niet ten koste gaat van een ander. Het valt en staat met communicatie.
Koen: Dus het boek gaat eruit zien, met allemaal voorbeelden.
Elisabeth: Nee, ik ben hier mee bezig om een informatief stuk te schrijven, dus gericht op wat verbaal geweld is, de juridische kant daarvan, hoe herstel verloopt, slachtoffers en die kant dus op. Dus informatief gericht.
Koen: Kun je er juridisch iets mee?
Elisabeth: Je kunt een aangifte doen in bedreiging, maar daar wordt te weinig mee gedaan. Er wordt te licht over gedacht. Het is ook te moeilijk, maar in principe denk ik dat daar wel een verandering in kan plaatsvinden, bijvoorbeeld die dingen die zwart op wit staan met het internetgebeuren, facebook, emails. Daar schiet Nederland wel in te kort.
Koen: Het kan natuurlijk in de relatie, maar het kan natuurlijk ook in bijvoorbeeld in de familie zelf. Dat je het iets breder trekt, of niet?
Elisabeth: Ja, vaak heb je, wat je dus ziet dat er een bepaald netwerk ontstaat, dus van de persoon die het pleegt en het slachtoffer. Vaak worden bij slachtoffers de banden doorbroken met familie, dus die staan echt uiteindelijk op zichzelf, in een isolement. De geweldpleger heeft vaak een netwerk ,en dat is ook vaak een stukje eigen opvoeding wat hij heeft meegekregen, die dat dus eigenlijk ondersteunt of niet wil zien wat er gebeurd.
Koen: Wat me opvalt, je praat er heel technisch over. Is dat een stukje zelfbescherming?
Elisabeth: De technische kant is denk ik waar ik nu op dit moment mee bezig ben en voor mezelf. En om dingen ook voor mezelf te zien en te begrijpen. Om daar waar je uit komt, is een emotionele rollercoaster waar je doorheen gaat. Van daaruit ga je op zoek naar houvast. En in mijn geval is dat geweest, dat ik ga zoeken naar wat het nou was waar ik uit kwam. Wat dat nou voor mij betekent heeft. En dan ga je inderdaad meer de technische kant op en dan vallen de puzzelstukjes.
Koen: Heb je er lang mee te maken gehad? Is het recent geweest? Of is het al een paar jaar geleden?
Elisabeth: Ik ben er nu 2,5 jaar uit. Dat wil nog niet zeggen dat ik uit de Verbaal Geweld situatie ben, maar wel uit de relatie. Daarna is het geweld gaan escaleren voor mij. En ik heb 4 jaar een relatie gehad, waarin het er eigenlijk langzaam in is geslopen.
Koen: Heb je dan nog vertrouwen in relaties?
Elisabeth: Minder. Ik ben een heel stuk voorzichtiger geworden.
Koen: Dat zal dan wel ja. Dat wordt dan wel heel moeilijk op die manier.
Elisabeth: Je herkent bepaalde signalen voor jezelf, dat je denkt, daar ga je niet meer mee in zee.
Koen: Je ziet al heel gauw of iemand dat in zich, ja heb je dat in je of ontstaat dat of?
Elisabeth: In mijn geval is het ontstaan, omdat je op een zoektocht gaat “Waar komt het vandaan?” En dan ontdek je die dingen, kleine puzzelstukjes. En die kleine puzzelstukjes creëren een beeld en daarin vind je de signalen terug als je iemand ontmoet.
Koen: Ik wil straks, zo meteen weer even verder, want we moeten naar het nieuws.
…
Koen: Goedemorgen en welkom bij het tweede uur van ‘Start je dag met een lach op zaterdag’. Heel even werken en je bent vrij. Nou als ik hier om mij heen kijk, dan moet zo’n beetje iedereen werken. We zitten natuurlijk op een industrieterrein. Volop bedrijvigheid om ons heen. In principe ben ik ook natuurlijk een klein beetje aan het werk. Het is niet echt werk, het is hobby, en ik verdien er niks mee, dus is het heel zeker geen werk. Maar wel heel leuk om te doen om de zaterdag morgen, met natuurlijk elke zaterdag morgen een ontbijtgast in de studio en dat is deze week Elisabeth, goedemorgen Elisabeth.
Elisabeth: Goedemorgen
Koen: We hebben elkaar natuurlijk al uitgebreid gesproken het vorige uur. Ik vond eigenlijk dat we er nog niet helemaal klaar mee waren. Het nieuws kwam eraan, dus komen we er nog even op terug. Toch wel een beetje een onderkend en heftig onderwerp, waar je mee bezig bent. Je begon met internet marketing, maar we komen op een heel ander onderwerp uit in dat kader. Even kort samenvatten waar je mee bezig bent?
Elisabeth: Ik ben op dit moment bezig met het schrijven van een boek over verbaal geweld binnen de relationele sfeer. En deze ben ik nu bezig om online marketing aan te wijden, zodat ook uiteindelijk de boekverkopen online kunnen worden gemaakt of in eigen beheer of via een uitgever.
Koen: FF van het topic af, zou ik maar zeggen. Als je daar heel veel ervaring in krijgt, gaat je interesse er dan niet naar uit om meer met de marketing te gaan doen op een gegeven moment of andere?
Elisabeth: Ja, dat is wel iets waar ik mee bezig ben. Ik ben aan het kijken of ik een peergroep kan opstarten in Veenendaal. Dat we een clubje hebben van alleenstaande moeders of mensen die geinteresseerd zijn in internet marketing om elkaar te stimuleren en te brainstormen wat wel en wat niet.
Koen: Oke. Je wilt dus, je gaat dus een boek schrijven over Verbaal Geweld. Wat zijn je bedoelingen daar mee? Wat ga je daarmee doen? Ja, je gaat een boek schrijven zelf…. Wat is de gedachte erachter?
Elisabeth: Het is een stuk informatie wat ik wil aanreiken aan Nederland zelf. Er zijn op dit moment, ik heb een aantal Steunpunten ook gesproken die interesse hebben in het boek en er zijn ook, ik weet niet of je de organisatie kent No Kidding, ook een hele mooie organisatie die ook daadwerkelijk zegt, dit is een onderwerp waar aandacht aan zou moeten worden besteed, dus er is ook daadwerkelijk interesse vanuit een professionele hoek. En ik hoop ook inderdaad dat de slachtoffers ook wat aan dit boek zullen hebben.
Koen: Als je nou heel veel reacties krijgt, en er zijn mensen die er meer over willen weten, en er met elkaar over willen praten, wat ga je dan doen?
Elisabeth: Ik zou heel graag mensen hierover willen kunnen spreken, eventueel kunnen helpen om dingen willen kunnen verduidelijken waar ze mee zitten.
Koen: De vraag erachter was, ik heb hier natuurlijk al heel veel mensen gehad en heel veel mensen of werkzaam voor een stichting, of beginnen weer met een stichting, maar is dat ook een idee waar je mee speelt?
Elisabeth: Nee
Koen: Of ga je het onderbrengen onder een bepaalde stichting of een vereniging of dinges die?
Elisabeth: Nee, dat zijn geen dingen waar ik op dit moment mee bezig ben. Het is echt dat ik dit wil doen op deze manier, en in totaal heb ik 3 boeken in mijn ideeën lijst staan die ik wil gaan opzetten. Allemaal in dit vakgebied, binnen de Verbaal Geweld. Van daaruit gaan we gewoon kijken hoe dat loopt. Ik bedoel, het boek bestaat gewoonweg niet, er is niemand die erover heeft geschreven.
Koen: Wat zijn die andere onderwerpen dan?
Elisabeth: Ook allemaal hetzelfde. Ik zou ook graag een boek willen publiceren met alleen de verhalen van slachtoffers erin, waarin mensen zich kunnen herkennen. En ik zou er nog eentje op de markt willen brengen, gericht voor kinderen.
Koen: Ja, dat denk je zo gauw niet over na, maar dat heb je natuurlijk ook nog. En misschien is dat nog wel erger of meer.
Elisabeth: Ja, die ervaren het heel anders, omdat ze hebben eigenlijk een loyaliteit tot op het bot. Dus het maakt eigenlijk niet uit wie hun ouders zijn, ze doen er alles voor.
Koen: En ze weten natuurlijk ook heel vaak niet hoe het anders kan of is.
Elisabeth: Zelfs als ze zien hoe het anders kan, dan nog ondergaan ze de pijn. En dat is heel moeilijk om uit te leggen, maar ze noemen het eigenlijk loyaliteit tot op het bot. Dat is moelijk.
Koen: Dat is ook een heftig onderwerp. Daar is op zich nog heel veel werk te doen voor je.
Elisabeth: Ja.
Koen: FF een stukje marketing dan?
Elisabeth: Wat wil je erover weten?
Koen: Nou ja, waar hoe en wat kunnen mensen je vinden?
Elisabeth: Op dit moment, de internet marketing daar ben ik mee bezig op online, dus Facebook ben ik op dit moment mee bezig. Ik wil er nog een website in bouwen, maar dat ga ik pas doen als deze website staat en draait. Voor het boek heb ik de website “Zo, die tyfus kerstboom staat”.nl.
Koen: Huh, pardon?
Elisabeth: Zo, die tyfus kerstboom staat.
Koen: Zo, die tyfus kerstboom staat. Zo dat is wel een aparte, dat is niet iets wat je gauw vergeet als je het eenmaal weet.
Elisabeth: Het is gericht op de kerstsfeer dat er eigenlijk is. En tyfus is een besmettelijke ziekte, dus op die manier gaat vaak een geweldsituatie van generatie op generatie over. Dus dat is ook eigenlijk de gedachte erachter.
Koen: Dus dat is toch een bekende uitspraak die van, ja hoe zeg ik dat nou?
Elisabeth: Dat zou wellicht een optie kunnen zijn.
Koen: Om het even heel netjes te zeggen.
Elisabeth: Dus dat is dan dat stuk en via Facebook, dan kun je mij vinden via “Justelisabethh” met een dubbel h.
Koen: Justelisabeth, met een Th?
Elisabeth: Dubbel h.
Koen: Dubbel h?
Elisabeth: Ja, dubbel H.
Koen: Met een z?
Elisabeth: Met een s.
Koen: Dus elisabeth met een s en aan het eind met dubbel h. Maar wel t-h-h of gewoon?
Elisabeth: Ja
Koen: Oke, elisabeth. Apart. Leuk. Voor de rest hebben we nog dingen die we bespreken moeten, nou zeg dat moet?
Elisabeth: Nou ja, dat stuk internet marketing dat is echt mijn ding. Ik heb laatst met mijn moeder de emailmarketing op de goede rit weten te krijgen op technische kant en dat zijn dingen die je gaandeweg leert. Waar eigenlijk weinig mensen bij stil staan. Wat je heel veel ziet in Nederland is al die websites en goeroe’s die zeggen je moet een website, een paar blogjes neerzetten en dan gaat het vanzelf wel lopen, een paar bezoekertjes. En daar zit zoveel meer achter, wat gewoon eigenlijk niet wordt verteld. Maar wat wel aan kennis op internet rondwaard. En daar ben ik nu steeds meer achter. Dat is gewoon heel erg leuk om daar die stappen in te maken.
Koen: Ik moet je in contact brengen met onze webbeheerder, denk ik.
Elisabeth: Nou wie weet, creative ideeen een brainstorm, wat veranderd kan worden of mijn input kan zijn.
Koen: Of toch nog meer, maar goed we moeten, kunnen best, we hebben wel eens tot de 10.000 “unieke bezoekers in de maand gehad. Dus wat dat aan gaat, he.
Elisabeth: Dat is hartstikke leuk.
Koen: Ja en daar zijn wij ook best wel trots op. En natuurlijk ook bij Midland, even een klein stukje reclame maken voor Midland, tegenwoordig op Facebook de nieuwsberichten die ook via Facebook gemeld worden aan iedereen van dat en dat bericht is er dat je gelijkt door gelinkt wordt naar de website van Midland. Dat zijn natuurlijk interessante dingen en helemaal van deze tijd.
Elisabeth: Ja, nou ja wat je net ook noemde, we hadden een keer een piek van 10.000 bezoekers, dat is gaaf. Dat doet iets met je. En dat is internet marketing, puur die kleine stukjes, die kleine resultaten die je neerzet, al is het opeens een website neerzetten en je haalt 10 bezoekers binnen. Die eerste 10 bezoekers, dat voelt als een eerste overwinning en dan ga je daarin verder en dan ga je proberen te optimaliseren, ga je converteren, ga je route uitstippelen, wat wil je dat die bezoeker gaat doen? Hoe ga jij zijn vertrouwen winnen? Dat zijn hele mooie dingen en daar ga je dan in spelen.
Koen: Dat was ook heel mooi om te zien, gisteravond toevallig bij RTL Late Night, daar waren dus Nick en Simon en Armin van Buuren waar daar, die ken je denk ik wel. Maar die kregen dus allebei een gouden plaat, en als je zag hoe blij die jongens daar nog mee waren, terwijl ze al heel veel platen verkopen natuurlijk enzo, en dat ze dan toch nog weer die bevestiging krijgen, met die gouden plaat dat ze daar toch nog heel blij mee zijn. Dat was wel leuk om te zien.
Elisabeth: Dat is een mooie vergelijking.
Koen: Ja op zich wel, want die hebben natuurlijk heel veel fans en die verdienen miljoenen vooral Armin van Buuren natuurlijk. Maar die kreeg de tranen in zijn ogen, omdat die een gouden plaat kreeg. Ja het was 6 a 7 keer platina, dus dat is niet niks natuurlijk. Maar wel heel leuk om te zien dan. Nog een keer eventjes dan, “Zo, die tyfus kerstboom staat” punt nl. Blijf het een aparte naam vinden. Je zult er vast over nagedacht hebben, qua marketing en alles. Dus, ik weet hem nou al uit mijn hoofd en ik heb hem maar één keer gehoord, dus dan werkt het wel schijnbaar. En Facebook? Dan is het “justelisabethh” met 2 h’s. Als je gaat Googlen en zoeken op facebook ben je vast wel te vinden. Ik ga je heel erg bedanken voor deze week.