vrouw vleugels verloren

Relaties zijn gecompliceerd. En als je dan ook nog eens ongelukkig in relatie bent, is het soms lastig te zien of het door de relatie komt of dat je het gewoon zelf bent. In dit artikel ga ik er vanuit dat je je ongelukkig in de relatie voelt of ongelukkig in huwelijk. Dat je je gevangen voelt en er niet uit komt. Het is een sterk gevoel van verstikking of geen keuzes hebben, dat de angst voedt. Een gevoel verre van gelukkig zijn. Een gevoel waardoor je elke dag in je hoofd hoort gonzen: “Ik ben zo ongelukkig in mijn relatie“.

Er zijn veel verklaringen om in de relatie te blijven, als het zorgen voor de kinderen of niet alleen willen zijn. Ongelukkig in relatie met kind of kinderen is heel zwaar, omdat je je moederhart voelt en hoort kloppen voor het gezinsleven. Ook financiële redenen, kunnen ervoor zorgen dat je ongelukkig in de relatie blijft zitten. De angst bij vrouwen is vaak gericht op het zelf onderhouden, alleenstaande moederschap en het verdelen van de inboedel. Daarnaast is er een stuk schaamte bij een mislukt huwelijk dat mensen moeten overwinnen.

En als je in een huiselijk geweld situatie zit, is de angst groot dat hij jou wat aan gaat doen. Daarnaast is het zelfvertrouwen tot de grond gelijk gemaakt en zijn ze afhankelijk van de partner. Zie ook het artikel: 8 signalen huiselijk geweld. En de spiraal van geweld heeft een prachtig luchtkasteel waar je je aan vast wilt klampen en de spanningen en geweldssituaties door tolereert.

De relatie zou je allerminst ellendig moeten voelen. En als je je toch in zo’n relatie bevindt waar je je ongelukkig en vermoeid voelt, ben je beter af alleen. Je zou je je namelijk beter moeten voelen over en met jezelf in een relatie.

Wat zijn dan de de drie dingen die je moet weten wanneer je ongelukkig in relatie bent?

#1 Je bent jezelf kwijt
#2 Je speelt met de gedachte van een ander leven
#3 Je houdt jezelf voor dat het zo slecht nog niet is

Voordat ik je hier meer over ga vertellen, wil ik je meenemen naar waar het allemaal begon. Want je bent niet ongelukkig binnen relatie begonnen? Toch? Er was zo’n periode dat men noemt “Liefde maakt blind”. En nu neem je genoegen met de situatie zoals die is. Kun je weer terug naar de liefde die er ooit eens was, en is het slechts een twijfeling die voorbij waait? Vraag jezelf af: “Is mijn partner ongelukkig of gelukkig?”

Pas als je dit in kaart durft te brengen, kun je eerlijk gaan kijken in hoeverre jij genoegen wilt nemen met ongelukkig in relatie zijn. Of het tijd wordt voor jouw geluk of niet.

Waarom nemen we genoegen met een ongelukkige relatie?

De grootste reden waarom we genoegen nemen met ‘niet gelukkig in je relatie voelen’, omdat we te bang zijn om de rest van ons leven alleen te blijven. Als mensen, en als sociale wezens, hunkeren we constant naar sociale interactie, fysiek en seksuele intimiteit.

We sluiten zelfs compromissen op basis van deze angst. In een gelukkige relatie zorgen compromissen ervoor dat ze beide partners goed doen. In een ongelukkige relatie is deze verhouding scheef en betekent het dat je het idee hebt dat jij alles geeft en de ander ander alles neemt. En dat alleen maar om ongelukkig in relatie te blijven.

De gedachte alleen al om alleen te zijn, voelt ellendig, vooral als vrienden om je heen schijnbaar de perfecte partner hebben. Veel relaties echter slepen zichzelf echter door de relatie heen, ver voorbij de houdbaarheid, alleen maar omdat dat makkelijker lijkt dan je bevinden op onbekend terrein. We houden van vertrouwdheid en gruwen van nieuwe omgevingen, tenzij het een wild avontuur is of een vakantie.

En het is nog steeds een keuze die je elke dag maakt. Je veegt je tranen weg en borstelt je ellende onder het tapijt. Je moet begrijpen dat jij niet een mislukkeling bent, omdat je relatie nergens toe leidt. Het betekent gewoon dat jullie beiden niet in staat zijn om tot elkaar te komen. Jullie passen niet bij elkaar. De een gebruikt geweld en de ander neemt er genoegen mee. Het is de spiraal die de relatie in stand houdt, de angst om het vertrouwde de rug toe te keren overstemt.

En toch, ook in deze situaties, heb je een optie om geluk te zoeken en te vinden of om een steen aan je te binden en daarmee naar de bodem te zinken en deze met je mee te slepen. Waar wil jij gevonden worden?

vragen en antwoorden

6 cruciale vragen om jouw relatie te maken

Eerlijk gezegd, twijfelt iedereen wel eens aan de relatie, het gevoel van niet gelukkig in je relatie zijn. Er ontstaat een gevoel van frustratie of wanhoop. Misschien heb je het gevoel al zoveel aan je partner te hebben gegeven, en toch bleef de relatie achteruit gaan.

Er zijn 6 cruciale vragen die je jezelf kan stellen, volgens Anna Klijn. Vragen die bewust of onbewust helpen de relatie te maken zoals jij zou willen. Vragen die je laten inzien of dit is wat je wilt. Want ik weet hoe makkelijk het is om in de comfortzone te blijven, te leven in de angst en de andere kant op kijken. Daarom heb ik besloten deze 6 vragen je voor te leggen om duidelijkheid te maken voor jou en wat voor relatie jij eigenlijk wilt.

De 6 vragen zijn gebaseerd op de 6 basisbehoeftes die je al mens hebt. Je kunt ze een cijfer geven tussen 1 en 10. De cijfers 1-10 geven aan hoeverre je denkt dat er voldaan wordt aan de basisbehoefte, waarbij 10 staat voor het maximale en 1 voor het minimale.

  1. Behoefte aan zekerheid:

Hoe zeker ben je ervan dat je partner van jou houdt en bij je blijft? ____

  1. Behoefte aan onzekerheid/afwisseling:

Hoe vaak wordt ik (op een positieve manier) verrast door mijn partner? ____

  1. Behoefte aan erkenning/waardering:

Hoe belangrijk ben ik voor mijn partner? Hoe goed laat hij merken dat ik en wat ik doe, belangrijk is voor hem? Hoe vaak wordt mijn inzet, werk of bijdrage erkent en/of gewaardeerd? ____

  1. Behoefte aan liefde/contact:

Hoeveel liefde krijg ik van mijn partner? Voel ik me geliefd? ____

  1. Behoefte om te groeien:

Heb ik het gevoel dat de relatie bijdraagt aan mijn vermogen om mij te ontwikkelen en om te groeien? ____

  1. Behoefte om bij te dragen:

Hoe groot is het gevoel ik dat ik kan bijdragen aan de relatie en aan het leven van mijn partner? ____

Als je score onder de 25 zit, is het logisch dat je relatie ongelukkig is. Je basisbehoeften worden niet vervuld en je zult op deze manier geen gelukkige relatie krijgen. Tijd om een keuze te maken. Bij een score van 25-45 is het belangrijk om met je partner te gaan zitten. Er is ruimte om dingen te bespreken en wellicht bepaalde basisbehoeften naar een hogere score te brengen. Geef hem dezelfde lijst met vragen en kijk wat hij scoort. Een score van 45-60 is een gelukkige relatie. Wellicht voel je jezelf ongelukkig en is de relatie daar geen onderdeel van.

Sommige relaties zijn niet bedoeld voor jou. Er wacht iets veel mooiers op je. Iets waarvan je het bestaan als onmogelijk had beschouwd. Waarbij de basisbehoeften worden vervuld en jij kan zijn wie je bent. Waarbij angst niet de factor is om samen te zijn, maar de liefde die je voelt. En ja, ik bedoel hier de huiselijk geweld relaties, waar je zeker niet in moet blijven.

Ongelukkig in relatie

Ondertussen heb je voldoende inzichten gekregen in jouw relatie. Waarom en hoe jij je voelt in de relatie. Wat je beleving is van het totaal plaatje? Dan wil ik je nu de 3 kenmerken meegeven die de doorslag kunnen geven van jouw ongelukkige relatie. Is jouw relatie te labelen als een ongelukkige relatie of lijkt het alleen maar zo?

#1 Je bent jezelf kwijt

Merk je in de relatie dat je niet jezelf kan zijn? In dat geval verstop jij je voor je partner. Je laat jezelf niet zien en je kunt jezelf niet zijn. Dat terwijl het ontzettend belangrijk is dat je volledig jezelf kan zijn tegenover je partner. Je zou volledig open moeten zijn.

Doe je dat niet, dan ben je jezelf aan het voorliegen. Leugens in een relatie zijn al niet goed, maar liegen tegenover jezelf is destructief. Tijd om dingen recht te gaan zetten.

Pak jij jezelf wel eens op de gedachte dat niemand anders van jou zou houden als je hem verlaat? Of dat de relatie niet zo lekker loopt door jou? Al die negatieve zelfpraatjes gaan je niet helpen.

Als je niet eens eerlijk kunt zijn tegen jezelf, dan is het ongelukkig gevoel te plaatsen. Dat wil niet zeggen dat niemand zichzelf voorliegt. Ik doe dat ook nog steeds, alleen ik bestempel het niet langer als een waarheid. En binnen mijn verbaal geweld relatie, had ik vele leugens die ik mezelf voorhield. Ik ontweek de waarheid en kwam erachter dat ik niet liegde om de waarheid te ontwijken, maar om ik bang was voor de consequenties van die waarheid. Eigenlijk de acties die ik moest nemen om te handelen naar de waarheid.

Ik hield mezelf veel voor en daardoor bleef de geweldsspiraal in de relatie lang overeind. Als ik terug kijk betrapte ik mezelf op de volgende leugens, misschien herken jij er wel een aantal:

Ik kan hem helpen/veranderen
Als hij niet van mij houdt, zal niemand dat
Ik zal nooit gelukkig zijn, tot ik iemand heb gevonden
Dat is gewoon hoe hij is
Hij slaat mij niet, dus het is geen huiselijk geweld
Het was maar één keer
Als ik bij hem weg ga, zal niemand nog van mij houden
Hij verandert wel als er kinderen zijn
etc

Uiteindelijk merkte ik dat al deze leugens tot gevolg hadden dat ik me niet langer goed voelde over mezelf. Het is normaal om twijfels en onzekerheden te hebben, maar het is niet de bedoeling dat dit versterkt worden in en door de relatie. Je moet jezelf kunnen zijn en je daarbij goed voelen.

Je zou het kunnen bestempelen als ontkenning. Je wilt het niet geloven waar je in zit en/of je negeert het negatieve. En als je jezelf erop betrapt dat je ook nog eens veel energie in het ontkennen stopt, dan ben je waarschijnlijk in de verkeerde relatie.

En wat dacht je van de afhankelijkheidspositie? Vaak terug te zien in een financiele afhankelijkheid. Ook al denk je dat jij je partner nodig hebt voor je noden, het is onetisch omdat jij je partner eigenlijk gebruikt voor zelfzuchtige bedoelingen. Daargelaten dat je ook die partners hebt die je niet laten werken, omdat jij dan de afhankelijkheidspositie kwijt raakt. Dat is al helemaal ongezond.

Ik weet nog hoe het gebeurde in mijn relatie dat ik mocht gaan werken. Alles bijna rond. Hij zou op de kinderen passen en ik kon aan het werk. Alleen moest hij plots elke keer op die dagen werken, want hij verdiende dan meer en dat was veel belangrijker. Uiteindelijk kon ik niet gaan werken. Toch een baantje gevonden om vanuit huis te werken. En de werkuren die ik dan indeelde voor mezelf, werden opgeslokt door zijn werk. Dat was zoveel belangrijker dan wat ik deed. Het werd mij op zoveel punten onmogelijk gemaakt als hij maar kon.

De afhankelijkheidspositie is terug te leiden tot een gebrek aan autonomie. Autonomie insinueert dat je emotioneel veilig bent, gescheiden en zelfstandig persoon. Het gebrek hieraan maakt scheiding niet alleen moeilijk, het maakt jou ook meer afhankelijk van jouw partner. Je voelt je gevangen. Autonoom houdt niet in dat je niemand nodig hebt. Het stelt je juist in staat om gezonde verhouding met anderen te hebben zonder angst van verstikking. Bij een gebrek aan autonomie, ben je niet in staat om weg te gaan uit de relatie, en tegelijk ben je bang om dicht tot elkaar te komen.

Uiteindelijk leidt het liegen, ontkennen, afhankelijk zijn en verstoppen alleen maar tot een neerwaartse spiraal waar jij je niet comfortabel meer voelt met jezelf. Dat terwijl je je juist wel comfortabel met jezelf zou moeten voelen. Oftewel, comfortabel in je huid, hoe je loopt, praat, eruit ziet, ademhaalt, beweegt en alle andere dingen die jou zo uniek maken. En als je partner ervoor zorgt dat jij je steeds minder comfortabel gaat voelen, weet je dat je beter kan.

REGEL TOT GELUK: Beloof jezelf vanaf nu af aan plechtig om eerlijk te zijn naar jezelf toe, maakt niet uit met wat. En waardeer de eerlijkheid van je omgeving. Vraag hun mening als je over iets twijfelt. Luister naar wat ze te zeggen hebben, bedank hen en laat het bezinken. Vraag jezelf dan af wat de consequentie is om de waarheid onder ogen te komen. Pas dan maak je een commitment om actie te ondernemen.

vrouw dromen

#2 Spelen met de gedachte van een ander leven

Je stelt je regelmatig voor hoe het zou zijn zonder hem. Je bedenkt hoe je uit de relatie kan stappen of hoe je zelf kan verdwijnen en nooit meer terug komt. Eigenlijk is het verschrikkelijk dat je die gedachten in de relatie hebt. Want als je je voorstelt om een leven zonder hem te hebben, waarom ben je dan nog bij hem?

Of je hebt de gedachte dat je hem kan veranderen of dat hij gaat veranderen. Bijvoorbeeld als er kinderen zijn of als je trouwt. Maar als je je het volgende bedenkt: als hij niet vandaag verandert, waarom zou hij morgen veranderen in iets beter? Zou hij dan opeens respectvoller zijn? Zou hij jou opeens meer gaan waarderen? Meer liefde geven? Hij verrast je positief? Of je mag jezelf persoonlijk gaan ontwikkelen? Eh, nee. Sorry, ik moest je even wakker maken.

 

Pas als je beroep doet op je eigen kracht en verantwoordelijkheid durft te nemen, gaat er iets veranderen. Als je dus uit de situatie durft te stappen. En als dat voor jou inhoudt dat je letterlijk uit de relatie moet stappen, is dat wat je moet doen. Dan gaat het leven zonder hem echt beginnen en blijft het niet bij een gedachte.

Want zeg nou zelf, elke keer het goedpraten van de situatie en dromen van iets beters, zet geen zoden aan de dijk. Al die ontkenningen zijn excuusjes om niet te doen wat je diep van binnen wilt. Het ontkennen van je eigen pijn, motiveert je niet om je leven te veranderen.

Ben je niet ergens vergeten dat het gewoonweg hoort dat hij aardig is naar jou. Je kunt dus niet in een relatie zitten, omdat iemand aardig is. Dat hoort zo te zijn. Toen ik dit voor het eerst besefte, was ik flink in de war. Het was erg logisch, maar diep van binnen begreep ik er niets van. Het leek wel of mijn ouders van een andere planeet kwamen. Hoe kon ik dit nou niet hebben geweten?

Als ik terug kijk naar mijn ervaringen met mannen, ben ik erg bevooroordeeld geworden. Ik dacht dat mannen hyperkritisch waren, verbaal agressief, boos zonder een reden, egoïstisch en dominerend. En stiekem was ik ervan overtuigd dat mannen niets gaven om een ‘relatie’, intimiteit en het houden van principe. En op basis van deze overtuigingen vond ik de mannen die erbij paste. Ik eindigde elke keer ongelukkig in relatie. En als een lieve man voorbij kwam, probeerde ik deze te lozen omdat deze te lief was. Ik wilde dus het één, maar vond het ander.

En nu ik dus weet, en nooit meer vergeet, dat een man aardig en lief hoort te zijn, weet ik ook dat ze wel degelijk om een relatie geven. Het draait echt niet alleen om één ding. En ja, er zijn mannen die echt rekening houden met jou als persoon en ruimte aan je geven om te groeien. Echte lieve mannen. En wat nog mooier is. Ze zoeken een vrouw als jij.

Buiten dit om, zijn er altijd van die dingen in een relatie die echt niet kunnen. Waardoor je eigenlijk alleen nog maar denkt hoe het zou zijn als hij geen deel was van je leven. Denk bijvoorbeeld aan je vertrouwen schaden, vreemdgaan of agressief gedrag. Als je op die momenten een excuusje verzint voor zijn gedragingen, dan is het einde in zicht. Hij hoort gewoon niet aan één of meer van dit soort dingen te doen. Als hij dat wel doet, is hij jou niet waard. Het is logisch dat je niet gelukkig in je relatie bent. En dan is het logisch dat je een leven zonder hem voorstelt. Tijd om dat leven dan te gaan leiden, aangezien hij zich niet kan gedragen.

REGEL VOOR GELUK: Als je partner niet lief is voor jou, dan verdient hij jou niet. Jij verdient onvoorwaardelijke liefde en respect en dat moet je ook verwachten binnen een relatie. Als jij je een leven voorstelt waarin dit gebeurt, betekent het dat het in de huidige relatie niet gebeurt. De truc is dat je het niet kunt krijgen als jij het jezelf niet geeft. Met andere woorden, je zult anderen ook onvoorwaardelijk lief moeten hebben en respecteren. En ook jezelf. Op die manier zal je het ook terug krijgen.

#3 Het is toch zo slecht nog niet

Als je in een gezonde relatie zit, dan zou je niet gaan vergelijken. Wanneer je dat wel doet, doe je dat enkel om jezelf ervan te overtuigen dat het nog helemaal niet zo slecht is bij jou. Wacht niet tot je je helemaal ellendig voelt en het niet meer aankan.

Wat ook kan gebeuren als je vergelijkt, is dat je gaat proberen je partner te veranderen. Dan wordt je relatie net als bij de buren. Of je hoopt stiekem dat hij zelf wel verandert. Denk aan de basisbehoeften die je onder #1 hebt kunnen invullen. Als hij vandaag niet verandert, zal hij dat zeker morgen ook niet doen.

Door al dat vergelijken heb je uiteindelijk de conclusie getrokken dat jou relatie helemaal niet de ergste is. Je weet dat je ongelukkig in relatie bent, maar toch overtuig jij jezelf er elke keer weer dat er ergere relaties zijn. En hij heeft toch ook nog zijn goede kanten?

Dus je overtuigd je ervan dat het een goede relatie is. Of kan het beter? Is het echt goed genoeg voor jou. Ik bedoel, jij bent bij jouw partner want hij is bij jou. Samen besloten jullie om bij elkaar te blijven en dat is reden genoeg om alles te pikken. Ook als dat betekent dat je voor de rest van je leven ongelukkig in relatie en ontevreden bent. De rest van je leven gebukt onder angst. Of toch niet?

Wat als mensen uit je omgeving je aanraden de relatie te stoppen? Mensen die jij vertrouwt. Als dat het geval is, is hij niet goed voor jou. Vaak zie je terug dat wat zij jouw adviseren, is gelijk aan het instinct dat je hebt. Dit stemmetje van jezelf is er met een reden en je zou ernaar moeten luisteren. Geef het de ruimte en laat het je leiden naar de conclusie die je eigenlijk al hebt genomen. Als je nog niet zover bent, kun je het artikel “Eigen kracht – De kracht van de leeuwin” ter inspiratie lezen.

Of als je er zelf nog niet uit bent, stort je vaak eerst je hart uit bij anderen. Je bespreekt persoonlijke gevoelens, problemen, etc met mensen die je vertrouwt. Het is in een huiselijk geweld relatie, een enorme stap om met anderen te gaan praten en zeker een stap in de goede richting. Het bevestigt vaak het stemmetje wat je al hoort en je durft er naar te gaan luisteren. Kleine stapjes, om uit eindelijk grenzen te gaan stellen. Je gaat zien dat het niet waar is wat je jezelf voor houdt, want je voelt je niet gelukkig in je relatie. Je bent zelfs ongelukkig in de relatie.

Denk je nog steeds dat je het kan handelen? En dan bedoel ik niet of je wel/niet kan omgaan met een ongelukkige relatie. De belangrijke vraag die je jezelf zou moeten stellen is waarom jij kiest om om te moeten gaan met hem als je er zeker van bent dat je niet gelukkig in je relatie bent? Weet dat het leven te kort is om gemarteld te worden en je ongelukkig voelen voor een verloren zaak. Vergeet dat niet!

REGEL VOOR GELUK: als investeren in de relatie geen mogelijkheid is, moet je niet willen kijken naar het gras bij de buren. Het is namelijk geheel onbelangrijk of de relatie van een ander erger is te bestempelen als die van jou. Het gaat erom wat jouw standaarden zijn. Voor mij was mijn relatie mijn persoonlijke horror. Dat maakt mij niet meer of minder ongelukkig. En dat geldt ook voor jou. Het vergelijken zorgt niet voor gelukkig zijn.

relatie

Genoegen nemen met ongelukkig in relatie?

Dus neem je genoegen met ongelukkig in relatie zijn op basis van deze excuusjes? Misschien voelt het wat egoïstisch aan, vooral als je partner voor de buitenwereld de meest ideale partner lijkt. Toch ben jij degene die aan het eind van de dag het met hem moet doen en niet de rest van de wereld.

En als blijkt dat het niet voor jou is weggelegd, dan kan een tweede kans op een gelukkig leven toch helemaal niet zo slecht zijn? Jaag je geluk na. Overwin de angsten en vertrouw op je eigen kracht.

Wanneer je ongelukkig in relatie met kind of kinderen bent, vragen vrouwen zich vaak af hoe het met de kinderen moet, de beloftes en de dromen. Alleen ze beseffen het niet dat je NU dealt met ze. Dus ook als je alleen bent zul je met deze vragen dealen. Onthoud dat je kinderen niet zo naïef zijn als je denkt, en grote kans, dat ze al negatief zijn aangedaan door de manier hoe je partner met je kinderen omgaat.

 

Vind iemand die jou behandelt zoals je wilt en hoort te worden behandeld en je gelukkig maakt. Iemand die je goed laat voelen over jezelf, en waarbij je omgeving je aanmoedigt om met hem te zijn. Iemand die, als je echt eerlijk bent naar jezelf, jij verdient om die speciale persoon te worden in jouw leven. En wanneer je die persoon vind, hoef je je geen zorgen te maken dat je de verkeerde persoon date.

Want zeg nou zelf, als je behoeften niet zo goed worden vervuld in de relatie, voel je je ongelukkig. Dat is de reden dat je twijfelt wat je moet doen – je man wegsturen of niet.

Wat deed jij toen je erachter kwam dat je ongelukkig in relatie zat? Is het echt een goede relatie of kan het beter? Laat een bericht achter, stuur een mail naar elisabeth@zoedietyfuskerstboomstaat.nl of geef je eigen verhaal door ter inspiratie voor andere vrouwen. Niets doen is geen oplossing, praat over je relatie!