
Als je besloten hebt om niet langer samen verder te gaan en jij je eigen weg in slaat, word je overmand door een rollercoaster van emoties. Een rouwproces is in werking gezet en de eenzaamheid omarmd je. Een rebound relatie ligt op de loer als een remedie tegen een gebroken hart, als een pleister op de wond. Om troost en afleiding te bieden en warmte en liefde te vinden. Om de eenzaamheid het hoofd te bieden en te ontsnappen alle andere moeilijke gevoelens waar je liever niet doorheen wilt gaan. En wie weet hoop je dat dit de snelste weg is om de ongelukkige relatie met je ex te kunnen vergeten.
Maar wie hou je voor de gek?
Is het niet een doodlopende weg en slaan de gevoelens dan juist niet harder in? Hou je de ander niet voor de gek, omdat je gevoelens niet gebaseerd zijn enkel en alleen op het geluk samen? Je bijbedoelingen zijn zichtbaar voor de ander, ook al hou je de schijn hoog en bied je hoop. Het wordt tijd om eerlijk te zijn naar jezelf.
Wat is een rebound relatie
Heel simpel gezegd is het een afleiding om maar niet te hoeven denken aan de recente breakup met je ex. Het is een poging om snel over je ex heen te zijn door met iemand anders samen te zijn. Eigenlijk projecteer je jouw gevoelens over je ex op de ander. Op een zekere manier gebruik je dus de ander.
Het klinkt niet al te vriendelijk, maar je stapt niet in een rebound relatie met de intentie om iemand anders pijn te doen. Je doet dit eigenlijk om jezelf te helpen. Dat maakt een rebound relatie gevaarlijk. Er zijn zoveel gemixte gevoelens en onverwerkte emoties, dat je er beiden in kunt verdrinken.
Twijfel je nu of jij in een rebound relatie bent gestapt om over je ex te komen en je liefdesverdriet niet langer hoeft te facen? Ik geef je vijf kenmerken mee, waar je over na kunt denken of het wel of geen rebound relatie is.
De rebound relatie kenmerken
Maar wat als het toch geen rebound relatie is? Misschien is deze (te) snelle romance wel gedoemd tot succes en laat je de afgebrande schepen achter je. Misschien is deze troostrelatie juist hetgeen wat je verwacht van een relatie om gelukkig te kunnen worden. Misschien is het inderdaad de oplossing voor jouw liefdesverdriet.
Of toch niet….
Hier volgen een aantal rebound relatie kenmerken:
- Driehoeksverhouding: Ondanks dat je in een geweldige relatie terecht bent gekomen, denk en praat je nog erg veel over je ex. Ook al lijkt het alsof je over hem praat en niets voor hem voelt, diep van binnen voel je nog steeds voor hem en is dat de reden dat je over hem blijft praten. Je gedachten dwalen af naar hoe het met hem is en of hij al een nieuwe relatie zou hebben. Je fantaseert over hem, terwijl je een nieuwe relatie hebt. Je hebt zelfs nog herinneringen aan je ex binnen handbereik (zichtbaar). De nieuwe relatie draait niet enkel om jij en hem, maar ook om je ex.
- Hot en gewild: Je hebt een ongelukkige relatie achter de rug en je hele lichaam verlangt naar liefde. Je wordt automatisch aangetrokken tot iemand die je aandacht geeft. Het is daarom erg gemakkelijk om weer in de val der verleidende woorden te vallen. Tevens blijf je om je heen kijken, ook al ben je in een relatie. Je wilt het gevoel behouden dat je nog steeds hot bent en gewild. Het maakt je ook niet al te veel uit of je deze nieuwe liefde zou verliezen, je wilt genieten van de seks, de romance, om maar niet bezig te zijn met jouw gebroken hart.
- Geen afsluiting: Je bent zo druk in het gelukkig zijn met je nieuwe relatie dat je je gewoonweg niet meer kunt herinneren hoe je over je ex heen bent gekomen. Dat is een teken dat je de nieuwe relatie bent begonnen, voordat je een ander hoofdstuk hebt afgesloten. Het kan zelfs nog naar boven komen, omdat je jouw gebroken hart niet hebt geheeld.
- Emotionele disbalans: Dat wil zeggen, dat je je in het bijzijn van je partner gelukkig voelt. Zodra hij weg is voel je je eenzaam, verloren en misschien wel een beetje in de put. Je hebt het gebroken hart nog niet geheeld en bent niet door de emoties van het rouwproces gegaan, waardoor het nog steeds speelt. Je hebt het niet verwerkt, waardoor je emoties schommelen. Ze komen naar voren, omdat je er nog niet doorheen bent gegaan. Het rouwproces is nog gaande.
- Zelf-overtuiging: Ook al lijkt het zo, je bent niet al te serieus met deze rebound relatie. Zelfs als je jezelf ervan overtuigt dat je gelukkiger bent dan ooit, weet je dat de werkelijkheid anders is. Vrienden zullen subtiel hebben laten vallen dat ze het wel snel vinden allemaal. Je hebt hen nog niet kunnen overtuigen dat dit de ware liefde is voor hen, omdat je er zelf nog helemaal niet uit bent. Je bent nog bezig met onverwerkte gevoelens van liefdesverdriet en gedachten aan je ex.
Als je een aantal kenmerken herkent, vraag jezelf dan af in wat voor relatie je zit. Ben je wel volledig eerlijk naar hem en jezelf? Heb je inderdaad het hoofdstuk met je ex afgesloten? Het is zo makkelijk en verleidelijk om zo snel mogelijk in iets nieuws te stappen, maar het is des te krachtiger om voor jezelf te gaan staan en in jezelf te investeren. Investeren in de relatie met jezelf om herhaling van het verleden te voorkomen.
Maar wat…..

Als het toch ware liefde is
Je hebt misschien toch nog wel wat twijfels, het gevoel dat dit toch iemand kan zijn met wie jij een leven kunt opbouwen. Een sterke connectie met een overlap van kernwaardes. Je verlangen om bij elkaar te zijn, overwint de angst om kwetsbaar te zijn. Je wil graag eerlijk zijn en kwetsbaar over wat er in je omgaat. Vooral over je vorige relatie.
En dat is waar het om draait.
Een breakup moet verwerkt worden, je moet kunnen rouwen. En als je jezelf terug vindt in een nieuwe romance, kort nadat de vorige is geëindigd, dan moet je het rouwproces binnen de nieuwe relatie alsnog afmaken. Ook al is het niet ideaal, als hij de ware is, dan is hij de juiste sterke persoon waar je kunt uithuilen, die het je vergeeft als je per ongeluk de verkeerde naam zegt.
Pas dan is de relatie stevig genoeg om deze dingen te kunnen tolereren en de moeilijke gevoelens te verwerken. Pas dan, kun jij een hoofdstuk afsluiten, terwijl je een nieuwe bent begonnen.
Dan blijf je ook eerlijk tegenover jezelf in wat voor relatie je nu zit, een rebound of een echte. Tijd om liefdesverdriet te verwerken, ongeacht de omstandigheden.
Verwerken van liefdesverdriet
Na een breakup ga je de vorige relatie evalueren. Je haalt er lessen voor jezelf uit. Was je te jong? Had je waarschuwingssignalen genegeerd? Zo ja, welke? Welke kwaliteiten hoop je toch weer terug te vinden in een ander? Bekijk je vorige relatie en groei als persoon. Wordt sterker, voordat je te haastig in een nieuwe relatie stapt. Deze vragen voorkomen dat je dezelfde fouten maakt als toen. Het maakt je sterker als persoon, waardoor je een betere relatie met jezelf opbouwt.
Het is ook belangrijk dat je de tijd neemt om emotioneel te helen. Het gaat erom dat je over de emoties heen komt en niet de persoon. Je gepijnigde ego, verwarde zelfvertrouwen of zelfs zorgen voor de toekomst, kunnen ervoor zorgen dat je je waardeloos voelt na een breakup. Maak een lijst van alle gevoelens die je voelt en beslis welke gerelateerd zijn aan de persoon van wie je hield (of (denkt) nog van te houden) en welke gerelateerd zijn aan andere redenen. Maak het overzichtelijk en begrijpelijk voor jezelf om emotioneel te helen.
Tevens, als je nog steeds pijn ervaart van de breakup, of boos, verbittert, of ontdaan, begin dan niet te snel iets nieuws. Al deze gevoelens maken je kwetsbaar om verkeerde beslissingen te maken, in ieder geval beslissingen met onverwerkte emoties. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de tijdsduur om de emoties te verwerken. Denk aan hoe jullie uit elkaar zijn gegaan, was er sprake van geweld in de relatie? Daardoor kan heling op andere vlakken ook van belang zijn. Het herwinnen van zelfvertrouwen bijvoorbeeld. Geef het dus de tijd die het nodig heeft om weer in een goed contact met jezelf te komen en emotioneel te helen.
Ook is het ook belangrijk om te leren om de dingen zelf te regelen. Dat maakt je sterk en onafhankelijk. Je kent jezelf, je behoeften en wat voor partner jouw gelukkig zou maken. Wanneer je niet leert om op eigen benen te staan, kan het een te grote afhankelijkheid creëren ter volbrenging van de relatie. Je stapt van de ene in de andere relatie om op die manier problemen op te lossen, zodat je je niet eenzaam voelt, om over angst heen te komen of zelfs depressie. Leer om jezelf te vertrouwen, zodat je klaar bent voor een gezonde relatie met een ander. Een relatie die je wel gelukkig maakt en die het beste van jezelf naar boven haalt.
Tot slot kom je uit op acceptatie. Je ontdekt dat de vorige relatie echt niet voor jou zou werken en dat je bent geheeld. Je ontdekt je eigen kracht en bouwt aan gelukkig zijn met jezelf. De rest volgt vanzelf.

Rebound relatie of niet?
Mijn advies is, als je net uit elkaar bent, om te wachten. Zelfs al is je verlangen naar intimiteit nog zo groot, ga door de emoties van het rouwproces heen. Geef jezelf tijd om te helen. Zo voorkom je dat een driehoekverhouding aangaat of dat je heelt binnen een nieuwe relatie.
Wanneer je aan het einde komt van de emotionele rollercoaster, sta je weer met beide voeten op de grond. In een nieuwe relatie vergelijk je je nieuwe liefde niet meer met je ex, omdat je geen gevoelens meer hebt jegens je ex. Je weet dat je gevoelens voor een ander dan echt zijn, en niet enkel om je goed te voelen en dat je hot en gewild bent.
Een rebound relatie heeft zelden succes, en sterft snel. De enige actie die nooit problemen oplevert is geduld. Heb geduld met jezelf en de rollercoaster-rit. Het is slechts onderdeel van het leven om van te leren en sterker te worden als persoon.
Hoe heb jij de emoties van liefdesverdriet verwerkt? Ben je gevallen voor een rebound relatie? Geef een reactie onder dit artikel.
Na mijn verbaal geweld relatie ben ik door de emotionele rollercoaster gegaan als alleenstaande moeder van 2. Het was een hectische periode van jongleren tussen de behoeften van mezelf en de kinderen. Door het geweld in de relatie en weggeslagen vertrouwen, had ik een lange periode nodig om te helen. Angst, boosheid, verdriet, etc passeerden de revue. Doordat ik de emoties heb toegelaten, ben ik in eigen kracht komen te staan en laat ik het verleden niet nogmaals op de deur kloppen. Een rebound relatie was verleidelijk om het gemis op te vangen, maar ik heb daar nimmer aan toegegeven. Alhoewel ik wel een nieuwe relatie begon, terwijl mijn magneet nog niet de juiste instellingen had. Uiteindelijk weer voor de kinderen gekozen. De relatie met mezelf en de kinderen was en is nog steeds belangrijker.
Ik ervaar geen liefdesverdriet als in huilbuien. Wel blijf ik, meer dan een jaar na de relatie, de man in kwestie missen. Als ik iets hoor over hem zit mijn hart in mijn keel. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik mis hem dagelijks, zijn aanwezigheid, grapjes en het goede contact wat er was. Ik moet mezelf vaak dwingen geen contact te zoeken, begrijp mezelf niet. Ik zou blij moeten zijn dat hij uit mijn leven is maar niets is minder waar. Het duurt veel te lang dit gevoel.
Hoi Joyce, je schrijf dat je blij zou moeten zijn dat hij uit jouw leven is. Er is dus heel wat gebeurt waardoor jullie niet meer bij elkaar zijn. Wat je eigenlijk mist is niet de persoon, maar de herinneringen. Die herinneringen verbloemen wat er eigenlijk aan de hand was. Hoe is het voor jou om single te zijn? ‘Alleen’? Probeer datgene wat je mist, jezelf te geven. Gun jezelf te leven voor jezelf en met jezelf.
Sterkte en je kunt mij altijd een mail sturen op elisabeth@zodietyfuskerstboomstaat.nl mocht je meer kwijt willen over het blije gevoel dat er eigenlijk zou moeten zijn of andere vragen
Het gekke is, ik ben altijd de eeuwige vrijgezel geweest. Tuurlijk waren er wel wat relaties maar ik ben dus heel goed in alleen zijn. Nooit echt de behoefte gevoeld om me te binden. Daarom komt dit rauw op mijn dak.