signalen huiselijk geweld

In iedere relatie gebeurt wel eens iets. Een ruzie, een discussie, etc. Niks nieuws. Het wordt pas huiselijk geweld als het volgens een patroon gaat. Om huiselijk geweld, meer inzichtelijker te maken heb ik een lijst met 8 signalen van huiselijk geweld:

#1 Isolatie
#2 Verlies zelfcontrole
#3 Romantisch ideaal
#4 Angst
#5 Bedreigingen
#6 Intimidatie
#7 Persoonsverandering
#8 Ontkenning

Dit hoeft niet zo te blijven! Je kunt de situatie veranderen. Daarvoor is bewustwording van huiselijk geweld van belang. Ik vertel je er meer over, mits jij de moed hebt om verder te lezen. Al die informatie puur voor jou, om het inzichtelijk te maken en je kracht aan te boren.

Het feit dat jij de confrontatie aangaat wat de signalen huiselijk geweld zijn is de stap in de goede richting. Het opmerken en erkennen van de signalen slachtoffer huiselijk geweld is de eerste stap om het te stoppen. Niemand zou in angst van de persoon van wie ze houden, moeten leven. Als jij jezelf herkent of iemand die je kent op basis van de 8 signalen huiselijk geweld, help! Voordat het te laat is.

8 Signalen huiselijk geweld

Voordat ik je de 8 signalen vertel, wil ik je een aantal dingen inprenten. Dingen die je niet mag vergeten en altijd moet onthouden:

  • Huiselijk geweld is nooit OK
  • Jij VERDIENT HET NIET om zo behandeld te worden
  • GEEN ENKELE REACTIE MAAKT GEWELD TOT DE JUISTE REACTIE
  • Geweld is NOOIT een GEBAAR UIT LIEFDE

Het meest kenmerkende signaal is ANGST voor je partner. Als je het gevoel hebt te moeten lopen op eierschalen wanneer je partner er is, dan is de kans groot dat je in een ongezonde relatie zit en er sprake is van een vorm van geweld.

Weet wel dat deze signalenlijst huiselijk geweld gebaseerd zijn op jouw perspectief, dingen die je kunt herkennen vanuit jezelf. Het zijn dus niet standaard signalen huiselijk geweld die je wellicht op elke site tegen komt. Het zijn die signalen van huiselijk geweld die je voelt binnenkomen en eerder zult begrijpen. Je zit in een situatie waarin je liever de andere kant op wilt kijken…

De 8 signalen die zijn omschreven leg ik je hier nader toe:

Isolatie

Doordat de geweldpleger jou isoleert van familie, vrienden en soms ook het werk, maakt hij jou compleet afhankelijk van hem. En als je zo vaak thuis zit, wordt je niet gezien. Ook het geweld blijft onbekend. Dit doet hij door je familie te labelen als bijvoorbeeld probleem veroorzakers. Hij kan zelfs voorkomen dat je weg kan door bijvoorbeeld sleutels weg te nemen of geld te beperken.

Doordat je zoveel alleen thuis bent, wordt je onzeker. Je krijgt het gevoel dat je niemand anders verdient en je het hiermee vol moet houden. Je gaat meer overleven dan leven. Deze verlatingsangst, neemt je leven in beslag en je raakt eenzaam en afhankelijk.

Een isolement kun je doorbreken door 5 simpele stappen:

#1 Herstel oud contact
#2 Vind mensen
#3 Je bent de beste vriend voor de ander
#4 Zelfbeeld en wereldbeeld
#5 Acceptatie

Verlies zelfcontrole

Al het geweld bepaalt je leven, niet jij. Zodra hij thuis komt, loop je op eierschalen en als de bom toch ploft ben je zoveel mogelijk passief. Je neemt steeds minder risico om geweld te voorkomen of om de situatie te sussen. Je cijfert jezelf helemaal weg en loopt het risico om depressief te raken.

Een resultaat van depressie kan zelfdoding zijn. Je ziet geen andere uitweg meer, dan om jezelf te beroven van het leven. Je voelt je een niemand. Je komt niet meer voor jezelf op, je zit alleen thuis en hebt een gewelddadige partner waar je niet meer zonder kan. Zelfdoding kan heel aanlokkelijk zijn dan.

En wat dacht je van het onderwerp intimidatie in jullie relatie. Had je ooit verwacht te doen wat je nu doet? Je laat het je maar gebeuren, omdat hij je dwingt tot sex en bepaalde handelingen. Anders wordt hij boos en kan hij agressief worden. Wanneer je slaapt betast hij jou en kan hij zelfs seks hebben met je. Het maakt hem zelfs niet uit of je ziek of moe bent. Jij bent echt meer waard dan dat!

Je hebt je grenzen laten verwateren.  De zwakke grenzen hebben je kwetsbaar gemaakt en je wordt als vanzelfsprekend aangenomen of zelfs beschadigd door anderen. Check de ultieme handleiding tot het stellen van grenzen. In deze handleiding lees je 7 richtlijnen om het stellen van grenzen uit te kunnen voeren, zodat je in contact staat met jezelf en je eigen waarde groeit:

#1 In contact met je gevoelens
#2 Toestemming tot eigenwaarde
#3 Verleden en heden
#4 Sociaal netwerk
#5 Wees assertief
#6 Kosten-baten analyse
#7 Blijf flexibel

Romantisch ideaal

Wow, wat zag het leven er toch anders uit toen jullie elkaar voor het eerst ontmoette. Hij was zo anders, zo lief, zo charmant. Hij zorgde voor jou en voor je het wist woonde je al samen en was jullie leven begonnen. Bouwen aan de toekomst die jullie samen droomden. Beloftes die waren gemaakt. Eigenlijk te mooi om waar te zijn, ben je nu achter.

Wanneer iemand te snel wil, is er vaak sprake van een bedwingend karakter van jouw partner dat snel zal volgen als hij er zeker van is dat jij bij hem gaat blijven. De relatie raakt verbonden. Denk aan samenwonen, verloven en/of trouwen. En jij voelt je schuldig als je langzamer wil of de relatie wil beëindigen als alles er zo mooi uit ziet (voor de rest).

Eenmaal in zijn tentakels, komt langzaam de aard boven van het beestje. De beloftes voor de toekomst worden nog steeds gemaakt, nadat hij spijt heeft betuigt van het gepleegde geweld. Door de isolatie en het verlies van je zelfcontrole, heb je het gevoel dat de ander jou gelukkig maakt. En eigenlijk ben jij de enige die achter het stuur zit van het gevoel geluk. En zeg nou zelf, dit romantisch ideaal is toch de moeite waard om de rest te ondergaan?

Eh …. nee….

Lees anders het artikel: “Spiraal van geweld: het doorbreken van geweld binnen de relatie”, waarin je leert hoe je het patroon kunt doorbreken. De geweldsspiraal is een spiraal wat jou relatie verduidelijkt en waarom het romantisch ideaal zo sterk werkt en daardoor in de signalenlijst huiselijk geweld zijn plekje heeft gekregen.

angst vrouw geweld

Angst

Ook al is het zo mooi om samen weg te dromen in de toekomst, elke keer dat hij thuis komt of thuis is, is het lopen op eierschalen. Je weet nooit in wat voor stemming hij verkeert en hoe hij reageert. Je bent bang voor hem, wellicht angstig.

Door die angst vermijd je bepaalde onderwerpen. Onderwerpen waar jij gewoon recht op hebt, om niet op te geven. Rechten die jij gewoon mag uitoefenen. Je mag ergens voor staan, je mag een vraag hebben. Tja, het verlies van zelfcontrole heeft je passief gemaakt. Je kiest eieren voor je geld en bewaart de lieve vrede. Je voelt je onbelangrijk.

En het is evenmin geweld als het geweld stopt, wanneer jij passief wordt. Jij hebt het recht om je uit te drukken zoals jij zou willen, om je vrijelijk te bewegen, anderen te ontmoeten en om beslissingen te maken. Het is niet goed om deze rechten op te geven om zo het geweld te doen stoppen.

 

Zelfs het gevoel dat je niets goed kan doen ontstaat. Familie en vrienden zijn al verwaterd. Zij hadden nog positieve feedback kunnen geven op je talenten. Dat wat je goed doet! Je voelt je zo afhankelijk van hem, en hij heeft niets goeds te zeggen over je.

Bedreigingen

Zijn woorden kunnen beledigend en kwetsend zijn. Hij kan schelden en dreigen met fysiek geweld op jou of je dierbaren. Ook jouw huisdier kan worden bedreigd. Al dit verbaal geweld heeft zijn uitwerking. Het is er op gericht om gemeen te zijn en pijn te doen. Om je neer te halen en eigenwaarde met de grond gelijk te maken.

Er wordt nog meer angst gecreëerd. Bang voor jezelf en anderen. Je gaat je verantwoordelijk voelen voor zijn daden. Je voelt je afhankelijk van hem en om anderen te beschermen of uit schaamte beperk je zelf het contact met anderen.

Hij kan dreigen dat er mensen jou in de gaten houden wat je doet en waar je bent. Een vorm van jaloezie steekt hier de kop op. Je bewegingsvrijheid wordt beperkt en je moet verantwoording afleggen. Jaloezie kan zo extreem worden dat je wordt beschuldigd van vreemdgaan. Wanneer dit gebeurt gaat hij zelf hoogst waarschijnlijk vreemd.

Het artikel: “Het sprookje vreemdgaan ontrafeld: het bewijs geleverd” gaat in op de herkenning van vreemdgaan. Waar je op kunt letten en wat er in de relatie veranderd is.

Intimidatie

Hij onderwerpt jou aan hem. Hij verwijt het jou hoe hij voelt en interpreteert dat geen wat je zegt als een persoonlijke aanval. Je kunt niets meer goed doen in zijn ogen. De spanning loopt op en daarmee het risico dat de bom ontploft.

Hij bepaalt met wie jij praat en wanneer jij met hem praat. Je moet zelfs toestemming vragen als je met een vriend op stap wilt. En in gezelschap in anderen drijft hij de spot met jou, waardoor jij het middelpunt van amusement bent. Jouw eigenwaarde verdient respect. niet dit.

In mijn zwangerschappen was ik het middelpunt van spot door te zeggen dat ik te veel naar de Mac Donalds was geweest of dat ik leek op een aangespoelde walrus. Ik was niet dik, ik was zwanger.

Ook is angst zaaien wanneer eigendommen kapot worden gemaakt, iets wat hij kan of zal doen. Met “kan” bedoel ik, dat hij ook kan dreigen om dit te doen. Of huisdieren worden het mikpunt van agressie of bedreigd met agressie. Je bent niet het enige slachtoffer huiselijk geweld.

Persoonsverandering

Als je nu eens terug kijkt. Voordat je hem leerde kennen. Hoe was je toen? Was je ook zo passief? Cijferde je jezelf ook volledig weg? Was je ook zo teruggetrokken? Depressief? Deed je alles met anderen of vermaakte jij je prima alleen?

Nu ben je afhankelijk van een gewelddadige partner. Je bent bang voor het leven dat je nu leidt. Je hebt jezelf teruggetrokken om te overleven. Je bent vrienden en misschien familie kwijt. Je doet alles samen met je partner.

Depressie ligt echt op de loer. Je voelt je allerminst gelukkig. Sterker nog, je voelt je alsof je ook niets beters verdient. Alsof een leven zonder hem niet mogelijk is. Hij bedreigt jouw met jouw leven en aangezien hij al eerder dreigementen heeft uitgevoerd, waarom dit dan niet.

Je bent niet meer wie je was. Je staat in de overlevingsmodus. Je hebt niet je grenzen getrokken om voor jezelf te gaan staan. Je kunt jezelf weer terug winnen. Want je bent jezelf niet kwijt! Lees het artikel: “De ultieme handleiding tot het stellen van grenzen” om langzaam weer voor jezelf te gaan staan.

Ontkenning

Een onmisbare in de signalenlijst huiselijk geweld. Je ontkent waar je inzit en verklaard tegenover anderen dat je van de trap bent gevallen of dat hij een rot dag op het werk heeft gehad. En zo erg is het toch niet? Volgende week gaan jullie op vakantie en dan ontspant hij wel. Dan heeft hij niet meer de stress van het werk.

Of een ander excuusje om de situatie te bagatelliseren…

Je wilt niet leven waar je in zit, laat staan dat je het erkent. Daar schaam jij je wel voor en je bedenkt jezelf wel even een paar keer, voordat je deze confrontatie met jezelf aandurft. Om toe te geven dat waar je inzit, niet langer kan en er echt iets moet veranderen.

Haal je kop uit het zand en kijk om je heen. Er is echt meer dan waar jij je nu tot beperkt en ook voor jou. Jij hebt ook recht op een plekje op de wereld waar jou licht kan schijnen.

transformatie

Het veranderen van je leven

Huiselijk geweld verandert jouw leven. Hoe zeer je denkt dat het jou verandert, het is maar hoe je ernaar kijkt. Jij bent zelf kapitein van het schip van jouw leven. Nee, je hebt niet geaccepteerd waar je in zit. Wel kies je elke dag opnieuw om in dit leven wakker te worden.

Kun je anders? Mag je anders? Ja en JA!

Je kiest niet om vernederd te worden, geslagen, seksueel misbruikt te worden of angstig te zijn voor je partner of één van de andere signalen huiselijk geweld. Je overleeft het leven wat je nu leeft. Dit is geen keuze, dit is geen acceptatie en je bent zeker niet verantwoordelijk voor zijn gedragingen. Enkel voor die van jezelf.

Jij kiest om in dit leven dus wakker te worden. Jij kiest om te overleven. Wat kies jij vandaag? Voel jij de drang om in een ander leven te ontwaken? Kijk je terug op wat je leven was voor hem? Pak jij jouw plekje op de wereldbol? Wat doe jij? Niets doen is geen optie! Praat over je relatie en laat onder dit artikel je reactie achter of stuur mij een e-mail op elisabeth@zodietyfuskerstboomstaat.nl. Of deel jouw verhaal om andere vrouwen te inspireren.