Warning: Use of undefined constant HTTP_USER_AGENT - assumed 'HTTP_USER_AGENT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/zodietyf/public_html/wp-content/themes/wp-gray/header.php(190) : eval()'d code(1) : eval()'d code on line 1
Spiraal van geweld: het doorbreken van geweld binnen de relatie
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/zodietyf/public_html/wp-content/plugins/related-posts-by-zemanta/init.php on line 391
logo

Spiraal van geweld: het doorbreken van geweld binnen de relatie


Notice: Undefined index: dirname in /home/zodietyf/public_html/wp-content/themes/wp-gray/include/plugin/filosofo-image/filosofo-custom-image-sizes.php on line 135

Notice: Undefined index: extension in /home/zodietyf/public_html/wp-content/themes/wp-gray/include/plugin/filosofo-image/filosofo-custom-image-sizes.php on line 136

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/zodietyf/public_html/wp-content/plugins/related-posts-by-zemanta/init.php on line 183

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/zodietyf/public_html/wp-content/plugins/related-posts-by-zemanta/recommendations.php on line 173

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/zodietyf/public_html/wp-content/plugins/related-posts-by-zemanta/init.php on line 183

Huiselijk geweld is zelden een opzichzelfstaand incident. Eerder zijn er patronen huiselijk geweld of gedragingen gericht op het vestigen en onderhouden van kracht en controle over een partner. Een patroon huiselijk geweld wordt omschreven als de cirkel van geweld. Ik spreek liever van de spiraal van geweld, omdat je steeds verder naar een dieptepunt gaat en het geweld steeds verder escaleert. In het ergste geval overlijdt het slachtoffer.

De spiraal van geweld laat op een duidelijke manier zien hoe de dynamiek in jouw relatie met geweld eruit ziet en de gevaren van deze dynamiek. Pas als je weet wat de cirkel is en waar het voor staat, ga je jouw eigen specifieke cirkel van geweld herkennen. Dat geld ook voor verbaal geweld in een relatie. Op basis van herkenning kun je de spiraal van geweld doorbreken. Mijn model baseert zich op de kern van de cirkel van geweld en geeft duidelijk het effect weer.

Het kost veel zelfvertrouwen en steun om de spiraal van geweld te doorbreken, om stappen te gaan zetten. Er is één cruciale stap te zetten voor je, en dat is om met iemand in contact te komen.

geweldsspiraal

De spiraal van geweld

Het geweld in relatie neemt door de jaren heen toe. De relatie zuigt zich verder naar telkens een nieuw dieptepunt van geweld.

Zo kan er een begin worden gemaakt met verbaal geweld in relatie, schelden bijvoorbeeld. Aangezien de ander imuun lijkt te worden voor ‘Trut’, wordt er gedreigd met het beëindigen van de relatie. Dit helpt vervolgens onvoldoende om de controle te behouden. Wellicht gaat hij met deuren gooien om een statement te maken. En voor je het weet valt er de eerste klap. Zo wordt het steeds meer en meer. Je wordt in het geweld gezogen, de geweldsspiraal daalt af naar een dieptepunt.

Mijn spiraal van geweld kent 6 fases. Deze fases zijn een goede, simpele en krachtige weergave van een relatie in geweld. Je hoeft je niet in alle fases te herkennen, want fantasie en/of excuses kunnen gaan ontbreken als je er zover in gezogen bent.

# Geweld

Dit is de fase van de uitbarsting. De ene partner probeert de andere partner te domineren door middel van geweld.

# Schuld

Er volgt na de geweldsfase een schuldgevoel of juist niet. Wanneer dit gevoel er niet is, zal de schuld op de lijdende partij worden geschoven onder het mom van ‘je zag het aankomen’, ‘jij maakte mij zo boos’ of ‘je had het verdiend’.

Ook kan er een ander gevoel dan schuld ontstaan, als angst voor vergelding of verlatingsangst door de ander of het inlichten van een andere partij.

# Excuses

De excuses zijn gebaseerd op het voorgaande schuldgevoel. Dit kan met woorden zijn, beloftes om het nooit meer te doen en/of daadwerkelijk kado’s of bossen bloemen. Alles om de genegenheid terug te winnen van de ander en zekerheid te hebben dat de ander niet weggaat of met iemand anders gaat praten. Het redden van wat er te redden valt, zo gezegd.

# Normaal gedrag

Er lijkt niets meer aan de hand te zijn. Het kan zelfs zo zijn dat er niet meer over het incident wordt gesproken. Er kan een belofte worden gemaakt om in therapie te gaan. Alles lijkt weer de goede kant op te gaan.

# Fantasie

Het lijkt zo goed de goede kant op te gaan, dat er zelfs toekomstplannen worden gemaakt. Samen vertrek je in de fantasiewereld die wordt gemaakt. Het geweld vindt dan niet meer plaats en je ziet alleen nog maar de geschetste roze wolken. Wat ziet die toekomst er ontzettend mooi uit. Zo mooi, dat weggaan van deze toekomst het laatste is waar je aan denkt.

# Spanningen

Spanningen komen weer om de hoek kijken. De problemen die de ander heeft, ervaart en/of beleeft, zorgen voor de verandering van atmosfeer in de relatie. Excuses zijn niet langer oprecht en langzaam worden de roze wolken uitgegumd. De realiteit klopt op je deur en wacht tot je hem binnen laat.

En zodra je de deur opendoet en hem binnenlaat is geweld meegekomen. Geen weg meer terug, gevangen. Tot je bij de fantasie bent aangekomen die je niet wilt achterlaten. Verder en verder word je gezogen in verbaal geweld in relatie.

Het lijkt erop dat je nooit uit zo’n sterke zuiging kunt komen. Alleen ik zeg je, dat het kan! En met mij nog vele anderen. Als zij het kunnen en zichzelf op de wereldkaart durven te zetten, dan durf jij het ook. En wij deden het volgende, om de spiraal van geweld te doorbreken.

doorbreken van de cirkel

Spiraal van geweld doorbreken binnen de relatie

De spiraal van geweld doorbreken vereist kracht. Het is het meest moeilijke binnen de wisselwerking van de relatie. De constante verontschuldigingen en wroeging van je partner kunnen het extreem moeilijk maken.

Hoe langer je in zo’n relatie zit, hoe gevaarlijk het wordt. En ook hoe moeilijker het wordt om het te doorbreken. Het is niet simpel of snel. Je wordt vaak meer depressief en nerveus en je kunt zelfs zijn leugens gaan geloven, denken dat het geweld gerechtvaardigd is en dat jij het verdient.

De dynamiek in de relatie is vaak gecompliceerd. Relaties zijn gebaseerd op een onbalans van macht, en vaak zijn de slachtoffers afhankelijk. Deze afhankelijkheid kan financieel zijn of emotioneel. Ook angst,  een lage zelfwaardering en isolatie spelen een belangrijke rol. Het besef van een relatie hebben waarin huiselijk geweld wordt gepleegd, is er vaak niet. Je begrijpt het (nog) niet.

Het kost veel zelfvertrouwen en steun voor een slachtoffer om stappen te gaan zetten om de cirkel van geweld te doorbreken. Zelfvertrouwen kun je bijvoorbeeld opbouwen door grenzen te gaan stellen.

Om de cirkel van geweld te doorbreken, ongeacht hoelang je er al in zit, komt neer op één ding, aangenomen dat er al een vergroot zelfvertrouwen is: vertel het iemand. Dit kan een buurman zijn, een vriend, een familielid, iemand die wil luisteren! Dit kunnen ook steunpunten zijn. Wees sterk en vertel je verhaal. Zo komt er een ondersteunend netwerk op gang.

Wat belangrijk is in deze fase, is dat de persoon aan wie je het vertelt ook daadwerkelijk luistert. Er kan waardevol advies worden kunnen geven. Ik had professioneel hulp bij de relatie in de vorm van relatietherapie en maatschappelijk werk. Niemand heeft gereageerd op de agressie in de vorm van verbaal geweld in relatie en de financiële greep. Verbaal geweld en financieel geweld is huiselijk geweld. Sta ervoor! Niet iedereen is zich ervan bewust en ze kunnen je onzeker maken. Dat is juist niet wat je beoogt te bereiken, als je net je zelfvertrouwen aan het opvijzelen bent.

Er is nooit een excuus voor huiselijk geweld, echt geen één. Toch geloven slachtoffers vaak dat hun partner niet echt gewelddadig is, en ze kijken verder dan het geweld of ervaren het niet als zijnde huiselijk geweld, waarmee de spiraal van geweld je verder zuigt in het geweld en de patronen huiselijk geweld zich voortzetten. Je kunt de spiraal van geweld doorbreken. Wees sterk en communicatief. Durf te gaan praten.

Praten kun je doen face to face, maar je kunt ook via chats of per mail in contact komen met anderen. Je kunt mij een mail sturen op elisabeth@zodietyfuskerstboomstaat.nl. Niets doen is gen optie, praat over je relatie. Je wilt verandering. Inspireer andere vrouwen met jouw verhaal als je verbaal geweld in de relatie hebt doorbroken.

Wat heb jij gedaan om de spiraal van geweld te doorbreken?

Ik ben opgestaan en zei: “Tot hier en niet verder”. Seksuele interesse in een minderjarige (17 jaar) was de druppel. Met 2 dochters in huis, besefte ik dat er geen vaderkwaliteiten in deze man zaten. Alle inzet in het luchtkasteel stelde niets voor. Het was enkel om mij aan het lijntje te houden. Het was en is de meest dappere beslissing in mijn leven geweest en ik zou hem zo weer maken. Met hulp van betrokken hulpverleners heb ik hem niet meer toegelaten in onze woning. Ik zette door en ging voor mezelf staan. Ik doorbrak hiermee de spiraal van het geweld. De wrede woorden hielden zich niet meer in hun greep.

Toen ik mij realiseerde dat verbaal geweld een ondergesneeuwde vorm van huiselijk geweld is, wist ik dat hier verandering in moet komen. Ik begon met het schrijven van mijn boek op basis van interviews en groeide uit tot deze website. Vanuit eigen ervaring, kennis van experts en slachtoffers, is deze site nu wat hij is.
 1. Annoniem Beantwoorden

  Het is lastig als niemand je wilt helpen. toen ik de stap nam ervoor uit te komen zei mijn beste vriendin letterlijk dat ze zich er niet in wilt en gaat mengen en ze hoopte dat we eruit kwamen (mijn vriend en ik). Ik weet dat inmiddels het hele dorp het weet, maar het lijkt eerder of mensen mij zijn gaan negeren erdoor, mensen geloven je gewoon niet. In elk geval niet zolang je niet elke week onder de blauwe plekken zit. De plekken die ik af en toe heb gehad onder mijn kleding zien ze immers niet. Hoe kan ik de stap zetten , weg te gaan als niemand er voor me wilt zijn om me te helpen, waar moet ik heen? Wie helpt me hoe ik ga bereiken het huis te verkopen? Anders krijg ik geen andere woning, mijn vriend wilt niet verkopen. Ik ben gewoon totaal afhankelijk van mijn vriend en kan geen kant op. Mensen vinden mij alleen maar raar omdat ik altijd zo stil en onzeker kan zijn, maar niemand die zich afvraagt hoe dat komt.

  • Elise Beantwoorden

   Beste Annoniem,
   Ook al lijkt de situatie niet op te lossen en voel je je gevangen, alles wat je wilt bereiken ligt voorbij die angst. Je bent al bezig met voorbij dat dieptepunt te geraken door jezelf te onderwijzen (herkennen waar je in zit) en bewust te worden van wat je zou kunnen doen om jezelf weer terug te vinden en uit de situatie te komen. De eerste stap heb je gezet door je situatie te (h)erkennen.

   Ik kan niet opmaken of je getrouwd bent. Mocht dat het geval zijn, heb je geen toestemming nodig van je partner om te scheiden. Wat betreffende een huisverkoop, kun je bijvoorbeeld 3 wegen bewandelen om tot een huisverkoop te komen en je ex tot medewerking te dwingen:
   1. Boete €500,- per dag: Als in de echtscheidingsstukken is vastgelegd dat de ex moet meewerken aan de verkoop, dan kun je in kort geding nakoming vorderen in combinatie met een boete van bijvoorbeeld €500,- per dag dat de medewerking geweigerd wordt. Deze maatregel blijkt zeer effectief en is zeer lucratief als de ander blijft weigeren.
   2. Zelf verkopen: Je kunt via de rechter vragen om een zogenaamde ‘machtiging tegeldemaking’ ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kun je zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat je snel verder kunt.
   3. Zelf overnemen: Als jouw ex de woning blijkbaar niet overneemt, kun je deze alsnog ook zelf over nemen. Deze ‘toedeling aan uzelf’ ex artikel 3:185 BW verloopt via een normale rechtbankprocedure. Je kunt dan ook door de rechter de overname prijs laten bepalen, geheel zonder medewerking van jouw ex.

   Maar als je ex nog in het huis woont, kan het praktisch gezien wel eens lastig worden om je huis te verkopen. Je ex kan bijvoorbeeld eventuele kopers de toegang tot de woning weigeren, zodat geen bezichtiging kan plaatsvinden. In het uiterste geval, zou je de rechter nog lijfsdwang kunnen verzoeken. Dit betekent dat als je ex dan nog niet meewerkt aan de verkoop, hij in hechtenis wordt genomen. De rechter wijst zo’n verzoek niet snel toe, omdat het vergaande gevolgen heeft voor degene aan wie het wordt opgelegd.

   Naast deze feiten is het zaak om jouw afhankelijkheid aan te pakken. Zorg dat weer op eigen benen komt te staan. Vraag bijstand aan, schrijf je in op een huurwoning of trek tijdelijk bij familie in. Al die praktische zaken, zijn handelingen voorbij je schaamte en angst gevoel. Handelingen die je weer terug in je eigen kracht zal zetten. Je leeft maar één keer, hoe wil je dit leven leiden?

   https://youtu.be/vY0iUGOc3Ug

  • heftig Beantwoorden

   Dergelijke situaties kunnen blijven bestaan omdat er over personen met een stoornis nog veel onduidelijk is. Vooral over Verborgen Narcisme is ook bij rechters en advocaten weinig bekend. Er is een actie gestart “Narcisme nader bekeken voor slachtoffers”-petitie.nl. Deze kun je tekenen voor betere herkenning en erkenning van Narcisme in de hulpverlening, rechtsspraak en onderwijs. Het is de bedoeling dat de petitie wordt overhandigd aan de Tweede kamer.

 2. Anonym Beantwoorden

  Hoi Elise,

  Ik (als man) heb je artikelen gelezen en verbaas mij erover dat er altijd over mannen gepraat wordt en niet 1x de vrouw als ” boosdoener ” wordt genoemd. Ik realiseer mijzelf zeer goed dat het meestal de man is die voor het huiselijk geweld zorgt, maar er zijn ook genoeg gevallen te noemen waarin het andersom is. Even voor de duidelijkheid: ik praat geen enkele vorm van huiselijk geweld goed, als je hiermee geconfronteerd wordt is het einde vaak ver te zoeken. Ik zelf zit in een situatie waar gisteren eigenlijk de bom ontploft is en waar het eerste fysieke geweld (klap en krab in het gezicht) van mijn vrouw afkwam nadat we ruzie kregen over iets heel simpels. Hierna is het geëscaleerd waarbij ik een klap terug heb uitgedeeld en toen het verder dreigde te escaleren en mijn vrouw even niet meer voor rede vatbaar was, heb ik ze de deur uitgezet om af te koelen. Ik praat hierbij mijzelf niet goed, ik had niet terug mogen slaan, ik haal het alleen maar aan dat het ook van twee kanten kan komen. Ons probleem is dat wij elkaar al jaren triggeren (nooit tot fysiek geweld maar wel de nodige knallende ruzies met kwetsende scheldpartijen) en deze cirkel schijnbaar niet kunnen doorbreken, alhoewel wij nog steeds enorm van elkaar houden en ik door de hel zou gaan voor haar en zij voor mij. Ik ben onlangs mijn moeder verloren (4 weken terug) dus dit helpt ook niet mee aan onze huidige mindset. Mijn vraag is kunnen wij onze negatieve cirkel nog wel doorbreken of moeten wij de pijnlijke knoop doorhakken en ondanks onze liefde voor elkaar toch uit elkaar gaan?

  • Elise Beantwoorden

   Beste anonym,
   Het is belangrijk om voor jezelf te bedenken wat liefde voor je is. Je geeft al duidelijk aan dat dit niet een relatie is waar je in wilt verkeren. Grenzen worden flink verlegd en overschreden, weer verder verlegd en wederom overschreden. Het is een cyclus geworden. Niet elke relatie verloopt soepel, het tij moet wel kunnen keren. Liefde is meer dan door een hel gaan voor elkaar. Het is elkaar steunen en vinden, ook in de moeilijke tijden. Schelden is verbaal geweld. Deze cirkel doorbreken die in de jaren is ontstaan vergt heel veel doorzettingsvermogen en zelfreflectie. Waar komt het vandaan dat je zo getriggerd raakt en hoe kun je dat ombuigen. Dat geld voor beide partijen. De keuze is aan jou of je getriggerd wil worden door iemand van wie je houdt. Het is niet erg om verandering te verwachten en te verlangen, echter het moet realistisch blijven en je moet van de kern blijven houden. Soms is het toch verstandiger om de knoop door te hakken. Als de inzet van 1 persoon afkomt of je kunt niet door zelfreflectie ombuigen en de trigger blijft.
   Wat je pad ook zal zijn, heel veel sterkte
   Elise

Laat een reactie achter

*

UA-47091804-2