twijfel in de relatie

Twijfel in de relatie houdt je vast daar waar je verandering wil hebben. Je wilt (nog) niet weg uit de relatie, maar het gevoel dat de relatie te slecht is om te blijven speelt ook mee. Voortdurend gaan er gedachtes door je hoofd die elke keer weer uitkomen op de kernvraag: “Blijven of scheiden“. Ondertussen sleept de relatie zich verder voort en raak je steeds meer verstrikt in alle twijfel in de relatie. Het probleem is niet dat je niet zou weten wat er aan de hand is; het probleem is dat het je moeilijk valt om alles op een rij te zetten.

Het belangrijkste is wanneer je merkt dat twijfel de relatie zich voortsleept en er tot op heden geen verandering op treedt, is beseffen dat het tijd wordt dat je een keuze maakt. Je bent zelfs zo verstrikt geraakt in alle twijfel dat je Google bent gaan raadplegen in de hoop dat je daar antwoorden gaat vinden op je twijfels. Zodoende dat je ook dit artikel leest. Echter, alle verandering die je wilt, volgt pas nadat je een keuze hebt gemaakt.

De keuze maken

De keuze die je moet maken is dat wat zich voor jou aandient. Je zal een goed gevoel overhouden aan de keuze zodra je die maakt, ook al twijfel je. Zelfs met het verstrijken van de tijd, zal je een steeds beter gevoel overhouden, ondanks twijfel.

Alles wat je hier aan vooraf hebt opgebouwd aan twijfel en onzekerheden, veeg je in 1x van tafel bij het maken van een keuze. Het voelt misschien wat onwennig en onzeker aan in het begin, maar daarna zul je je langzaam krachtiger voelen. Peinzen over weggaan of blijven zuigt bergen energie weg. De prijs van jouw besluiteloosheid.

Stop met alle twijfels door de twijfel in de relatie definitief te verslaan en de keuze te maken. Het afwachten van de ene mijlpaal na de andere, in de hoop op een teken dat duidelijk maakt wat je moet doen, kun je niet langer opbrengen. Als je wilt kun je de duidelijkheid vinden die je zoekt. En ik denk dat je dat wilt en dat je alles in huis hebt wat nodig is om te weten te komen wat voor jou het beste is. Je moet ernaar durven luisteren, durven vast te pakken en durven te handelen.

Antwoord op de twijfel

Ja, je kunt antwoord geven op je twijfel. Je kunt voorbij de twijfel gaan. Je kunt je weer krachtiger voelen en stoppen met het voortslepen van de relatie en wachten op een wonder voor verandering.

Wat moet je daarvoor doen?

Wel nu, je kunt deze 2 vragen beantwoorden:
– waar leidt mijn twijfel toe?
– ‎is mijn problematische relatie is echt onherstelbaar?

Simpel toch? Alle twijfels die je hebt, samengevat in 2 cruciale vragen.

Daar kun je je hoofd over peinzen en wakker van liggen, maar ik zal je dat besparen. Uiteraard kan je op zoek gaan naar diepgang en nog meer uitleg, een teken dat je twijfel nog ontzettend sterk aanwezig is. Een teken dat je nog niet klaar bent om te luisteren naar hetgeen wat je al wist.

Ik kan niet je toekomst voorspellen, maar ik kan wel je mogelijkheden schetsen. Je leven is voor jou te kostbaar om er door twijfel ook maar iets van verloren te laten gaan.

Goed laten we de 2 vragen beantwoorden.

Twijfel in de relatie verslaan

Als je in een relatie zit die te goed lijkt om ermee te stoppen en te slecht om mee door te gaan, zul je telkens als er iets gebeurt wat duidelijk wijst op blijven of op weggaan, waarschijnlijk tegen jezelf zeggen: “Nee, zo eenvoudig kan het niet zijn. Er is nog zoveel meer om over na te denken.” Tientallen herinneringen en gevoelens komen dan boven en je zegt: “Ik kan beter wachten met een besluit, totdat ik weet wat voor iedereen het beste is.” Maar wat voor iedereen het beste is, daar kom je nooit achter… De toestand waarin je je dan bevindt wordt relationele twijfel (twijfel in de relatie) genoemd. Je aandacht is voor een groot deel verlegd van het beleven van je relatie naar de vraag wat beter is – blijven of weggaan. Onaangename kanten van de ander of van de relatie komen sterker naar voren terwijl de goede kanten minder duidelijk worden of verdwijnen.

Verdeeldheid in het hart gaat samen met afstand in de relatie. Je neemt afstand van je partner omdat je een heel intense verhouding met je eigen twijfel bent begonnen. Je twijfel is nu een eigen leven gaan leiden.

Nu kun je voor eens en altijd twijfel verslaan.

Laten we nu de vraag “Welke problematische relatie is echt onherstelbaar?” onder de loep nemen en helderheid bieden.

 

Welke problematische relatie is echt onherstelbaar?

Ik haal hier de belangrijkste 3 punten aan. Zoals gezegd kan het voor jouw onvoldoende zijn. Wellicht een teken dat het alsnog goed kan komen in de relatie. Of een teken dat je liever blind door het leven verder gaat, dan de realiteit onder ogen komen. In ieder geval zijn de dit de 3 belangrijkste punten voor een onherstelbare relatie en waarbij twijfel in de relatie omslaat naar scheiden.

huiselijk geweld

#1 Relatie met geweld

In een relatie met geweld, blijven de mensen bij elkaar, ondanks dat ze weten dat die te slecht is om er nog mee door te gaan, omdat ze het gevoel dat de relatie te goed is om ermee te stoppen. Als er dus sprake is van enige vorm van geweld (fysiek, verbaal, seksueel en/of economisch), welke meer dan eens zich heeft voorgedaan en waarbij de partner niet bereid is om minimaal 1 jaar trouw in therapie te zitten (dus afspraken heeft gemist of therapie heeft stop gezet), dan is twijfel onterecht en moet je de keuze maken om te scheiden.

En dan zit je weer met het gebrek aan overzicht. Dan is de relatie blijven voortslepen opeens weer een stuk aantrekkelijker. Maar dat hoeft niet!

Er is slechts een methode nodig om alles op een rij te zetten en vast te stellen wat jij het beste kan doen.

Schrijf hiervoor voor jezelf op met welke angsten je moet dealen. Waar zie je tegenop? Een andere woning? Financieel? De kinderen en omgang? Het rouwproces van de kinderen? Schaamte? Wat het ook is, schrijf het op. Elk onderwerp op een nieuw papiertje. Schrijf onder dat onderwerp alle angsten die daarmee te maken hebben. Vervolgens pak je één van die punten aan. Wat kun je doen om dit op te vangen? Tackle zo één voor één je angsten.

Vervolgens heb je een lijst met praktische punten hoe je uit het geweld kunt stappen. Dan is de drempel opeens laag en kun je zien wat je zelf kan bereiken en dat je jezelf tegenhoudt om dat te bereiken.

uitgedoofd

#2 INTIEM GEBREK IN DE RELATIE

Er is een flinke afstand tussen jou en je partner. Je voelt je ook niet echt aangetrokken meer tot hem. Je irriteert je meer aan hem, dan dat je echt op hem gesteld bent en hebt de indruk dat hij ook niet meer echt gesteld is op jou. Je kunt niet van iemand houden die onaardig, dom, gek of lelijk is of stinkt.

Jullie doen geen moeite meer om elkaar aan te raken op een liefdevolle wijze. Al is het maar het vasthouden van elkaars hand, tegen elkaar aanzitten op de bank.

De seksuele aantrekkingskracht is getemd, op zo’n wijze dat deze niet als ‘bijzonder’ kan worden betiteld. Een speciale verbintenis tussen jullie. Vrijen moet iets zijn waar je naar uitkijkt, het je tot elkaar brengt, een gloed van verbondenheid brengt en het nog geruime tijd voelbaar is en naar blijft verlangen. Dus niet vluchtig, maar echte nauwe verbondenheid en op elk niveau bevredigend. Echte liefde moet echt ervaren worden. En dat is bij jou niet meer het geval.

Samengevat:

Je kunt niet zeggen dat je partner in principe aardig, redelijk intelligent en niet al te neurotisch is. Hij ziet er niet aanvaardbaar uit en ruikt doorgaans onprettig. Jij bent niet op hem en hij is niet op jouw gesteld. Jullie behouden een afstand tot elkaar op het fysieke vlak en als er al een seksuele interactie plaats vindt is deze allerminst bijzonder te noemen. Tijd om te vertrekken.

vrouw eenzaam thuis

#3 Hij heeft een leven zonder mij

Het laatste cruciale punt is een punt welke veel mensen niet eens doorhebben. In een relatie met geweld is dit een lastig punt vaak. Vaak ben je dan geïsoleerd en heb je juist geen leven zonder hem, en heeft hij een leven zonder jou. Hij gaat en staat wanneer het hem uitkomt en jij draagt de rest van de zorgen, als het huis, de kinderen, huisdieren, etc.

Hij heeft dus al concrete stappen ondernomen om te komen tot een leefwijze die de aanwezigheid van jou volledig uitsluit. Hij heeft het huishouden uitbesteed aan jou! Hierdoor is hij vervreemd geraakt van jou. Hij ziet jou ook niet als een partner, maar als een bezit. Jij bent ‘zijn’ partner en jij hebt bepaalde taken. Aan deze verwachtingen behoor jij te voldoen.

In deze momenten zie je vaak dat je een stem nodig hebt. Een stem van een alwetende macht die tegen je zegt dat je mag vertrekken. Je voelt je dan opgelucht dat je eindelijk een eind aan de relatie kunt maken. Onzinnig toch, als hij al zo vervreemd is tot jou, dat je niet de kracht hebt om de twijfel in de relatie te verslaan. Dat je een alwetende macht nodig hebt om dat duwtje in de rug te voelen?

Welnu, laat mij je alwetende macht zijn:

JA, JE MAG HEM VERLATEN EN JE EIGEN LEVEN OPBOUWEN!

Hij is al gescheiden van jou, waarom scheidt je niet van hem?

Stop met de twijfel in de relatie

Genieten en je veilig voelen, zijn de 2 uitgangspunten op de vragen of de relatie te slecht is om er nog mee door te gaan. De twijfel in de relatie kun je niet langer vasthouden als je niet meer kunt genieten en je ook niet meer veilig kan voelen. Twijfel maakt zoveel meer kapot en houdt je langer vast in een destructieve relatie dan je toe mag laten. Beetje bij beetje tast je je zelfbehoud aan, verleg je je grenzen en herken je niet meer wie je was.

Je voelt je ontdaan van je vleugels en bent verdwaald in een donker woud van leegte en pijn. Je kunt de uitgang niet meer vinden en begrijpt niet eens hoe je hier terecht bent gekomen, sterker nog hoe je verstrikt bent geraakt in het web van wrede woorden. Maar het hoeft niet zo te zijn.

Ook jij kan net als velen, de kracht vinden om het lichtje te volgen naar de uitgang. Er is zoveel informatie voor je om duidelijkheid te creëren, durf ook actie te ondernemen! Als ik het kan, kan jij het ook!

Ik twijfelde veel te lang in mijn relatie. Ik kon het niet geloven. Ik wilde het niet geloven. Ik was er stellig van overtuigd dat dit in films gebeurd en niet in het echte leven, laat staan dat het in mijn leven gebeurde. Hierdoor ontkende ik veel feiten en bleef ik twijfelen. Daarnaast had ik een gezin en stelde ik de kinderen boven mijn eigen geluk. Dit heeft meer van mezelf gekost dan ik mij toen kon beseffen. Ik leefde in een huls vol vraagtekens dag in en dag uit. Tot ik de twijfel versloeg en op het langer termijn een ongekend geluk ging ervaren. Een geluk waardoor ik besefte wat ik mijzelf al die jaren had ontzegd. 

Deel jouw ervaring met twijfel in de relatie en inspireer anderen hoe zij de twijfel kunnen verslaan!