
Je weet het niet meer, uit elkaar gaan of blijven. Je relatie voelt te goed om uit elkaar te gaan, maar te slecht om te blijven. Je weet het niet meer. Een vraag waar zoveel anderen zich ook mee wakker houden. Relatieproblemen zijn zo groot dat je je bezig houdt met de vraag: “Wil ik een einde aan de relatie maken?” Moet je het nog wel langer proberen, of is uit elkaar gaan de beste oplossing. Al die twijfels. Wat is dat toch, dat je de knoop maar niet doorhakt. Hoe moet je beslissen?
Welke keuze je ook maakt, uit elkaar gaan of bij elkaar blijven, is beiden geen makkelijke weg.
Het ligt in de aard van mensen om altijd hoop te blijven koesteren, zelfs als er geen realistische kans bestaat dat het realiteit zal worden. Het is de ‘je weet maar nooit’-kwestie. En aan de andere kant, lijkt uit elkaar gaan een logische stap als het vuur gedoofd is. Zeker als de ruzie en/of de relatieproblemen zich al langer voortslepen, dan verlangen jullie beiden vooral naar rust.
Vaak blijven partners een te lange tijd morrend bij elkaar tot er iets dramatisch gebeurt, als vreemdgaan of verbaal geweld. Het kan ook het moment zijn dat je wilt zeggen wat je echt dwarszit, en je dit al (te) lang opkropt omdat je wilde voorkomen dat je de ander zou kwetsen.
Er is geen ’tijdelijk’ uit elkaar gaan. Wanneer er kinderen betrokken zijn in de keuze, zul je samen altijd ouders blijven en moeten leren met elkaar te kunnen communiceren. Om zo een weg te vinden in de keuze die je samen (of alleen) hebt gemaakt.
Dit artikel helpt je om duidelijkheid te krijgen in de situatie. De keuze om uit elkaar te gaan of te blijven, blijft bij jou. Je krijgt inzicht in de te maken beslissing:
- Kun je de relatie nog redden? Heb je echt alles geprobeerd?
- Stel jezelf 5 belangrijke vragen:
- Hoe mooi zijn de spullen?
- Is er nog enige chemie over?
- Zijn jullie kameraden?
- Voel je je thuis?
- Heb je een passie?
- Gezamenlijk project
Maar voordat je nu de beslissing neemt uit elkaar gaan of blijven, is het belangrijk om te weten of blijven niet langer een optie is.
De relatie redden?
Vooral wanneer er kinderen betrokken zijn bij je beslissing, is het belangrijk om echt alles te hebben geprobeerd om de relatie te redden. Veel mensen vergissen zich in het simpele feit dat hoe kalmpjes de beslissing verloopt, een ieder heeft te maken met een rouwproces. De emotionele rollercoaster kan flink roet in het eten gooien, waarbij mooie voornemens opeens bijgesteld kunnen worden door de emotie waar de ander inzit. Ik heb dit zien gebeuren en het is intens jammer, vooral voor kinderen.
Daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat er oplossingen zijn gezocht buiten jullie eigen gesprekken om. Ga in gesprek met een vertrouwenspersoon, doe iets geks (buiten jullie comfortzone) om te zien hoe jullie op elkaar reageren en/of ga een workshop doen om elkaars vertrouwen te onderzoeken. Geef weer wat spirit in de relatie om elkaar weer aan te voelen, omwille van de kinderen.
Je leert hen dan dat een relatie hobbels heeft, waar je samen overheen komt en er sterker uit komt, in plaats van op te geven en kinderen laat dealen met een gebroken gezin. Kinderen gaan wel met de situatie om, want een keuze hebben ze niet. Als ze die wel zouden hebben, dan was het dat hun ouders elkaar weer terug zouden vinden.
Geen enkele man is perfect en voldoet aan de verwachtingen waaraan jij vindt dat hij moet voldoen. Het gaat dan om het sluiten van compromissen om de lieve vrede te bewaren en weten wanneer je aangeeft dat er werk aan de winkel is om de relatie te redden.
Dus voordat je beslist uit elkaar gaan of blijven,…
Vraag jezelf het volgende af…
Waarom blijf je in de relatie? Wat is het nu hetgeen dat je tegenhoudt om te gaan.
LET OP! Als er sprake is van enige vorm van (verbaal) geweld in de relatie, wacht dan niet langer en ga eruit. Dan is namelijk angst de reden dat je blijft. Zorg dat je dat stukje kracht aanboort om uit de relatie te stappen.
Als dit niet het geval is, lees dan verder en stel jezelf de volgende 5 vragen…
#1 Hoe mooi zijn de spullen?
Heb je mooie spulletjes samen, denk aan een bed, matras een tweede huis, etc. Allemaal mooie spulletje die je verleiden om niet uit de relatie te stappen, ook al weet je dat het voorbij is. Als je relatie over is, ben je dit allemaal kwijt. En dan? Tja, dan moet je het toch zelf voor elkaar boksen. Het zijn maar spullen, je geluk is toch veel belangrijker?
Wie houd je toch voor de gek? Jezelf, je partner, vrienden, familie…
#2 Is er nog enige chemie over?
Wanneer je elkaar niet meer opwindt, is dat niet meteen het einde van de wereld. Er zijn echt mensen die geen behoefte hebben aan seks. Dan wordt het tijd voor compromissen waar jullie je beiden goed bij voelen. Vooral als jij de seks wel mist. En nog belangrijke als er nog andere zaken zijn in de relatie waarvan je zegt dat het de relatie de moeite waard maakt, moet je het een kans geven om hier mee om te gaan.
Je kunt allerlei compromissen sluiten. Jullie kunnen samen nieuwe dingen gaan verkennen op seksueel gebied om het leuk, spannend en uitdagend te maken en te houden. Een gebrek aan seks hoeft niet meteen te betekenen dat je een waardeloze zak als partner hebt. Jullie zijn slechts verschillend.
Praat erover…..
#3 Zijn jullie kameraden?
Als jullie gedeelde interesses hebben en ervan genieten om dingen samen te doen, dan is dat ontzettend waardevol. Een partner te hebben die tijd met je doorbrengt, is dan wel niet het zelfde als ruige seks elke nacht, maar het is genoeg.
Kijk naar die signalen van kameraadschap bij jullie. Beschrijf de dingen die jullie samen doen. Als je ontdekt dat er iets is wat jullie graag samen doen, niet meer actief is, maak deze dan wakker. Bekijk of dit nog steeds iets is wat jullie graag samen doen en wat voor gevoelens dit meebrengt.
#4 Voel je je thuis?
Als je je comfortabel voelt in je omgeving, ben je vrij om jezelf uit te drukken in huis met muziek, eten, creativiteit, etc. Je hebt iets van waarde. Soms krijg ik te horen dat ze verveeld zijn binnen de relatie, alsof de spanning afhangt van de ander. Ik bedoel, je kunt prima sky dive lessen nemen of iets anders dat je voorziet in een adrenaline rush. Dat is niet afhankelijk van je partner, maar de vrijheid die je zelf hebt om dingen te ondernemen alleen.
Wees voorzichtig met wat je omschrijft als saai. Rustig samenleven met iemand anders, kan ook juist heel bevredigend zijn wanneer je je partner bevrijdt van de verantwoordelijkheid om je hart te keer te laten gaan. Vredig samen zijn met je partner kan je echt passie brengen en je leven.
#5 Heb je een passie?
En even serieus. Heb je een goed doel dat je steunt? Of doe je vrijwilligers werk? Een uit de hand gelopen hobby? Heb je een voorliefde voor dieren?
Je hebt passie nodig. Werk aan het vinden van een passie buiten je huidige interesses om. Stort je ergens op met hart en ziel. Denk aan dingen die je vroeger deed en waarom ben je gestopt? Waarschijnlijk voelt je partner dat je iets mist en dat hij nu alles moet zijn voor jou. Haal die lading weg bij hem.

Uit elkaar gaan of blijven?!
De laatste proef op de som als je echt wilt dat je het gevoel hebt gehad om alles eraan te hebben gedaan om te bezien of de optie ‘blijven’ realistisch is. Werk aan een gezamenlijk project. Je moet dan samenwerken met elkaar, en zonder samenwerking is er in de relatie al weinig kans dat het zal blijven. Pak iets samen aan en op en benut elkaars krachten om het tot een succes te maken.
Bekijk de antwoorden op de gestelde vragen en zet een deadline voor jezelf wanneer je oprecht en serieus je huidige situatie gaat overwegen wat je wilt, uit elkaar gaan of blijven. Communiceer dat ook naar je partner toe. Als het nodig is, overleg desnoods met een life coach, mentor, pastoor of een goede vriend. Maak een plan en onderneem actie op basis van dit plan.
Als je hebt besloten om uit elkaar te gaan, houd dan rekening met deze 5 tips om het nieuws kenbaar te maken:
Geen discussies, geen schuld geven, gewoon een einde.
- Praat over jouw rol in de relatie
- Praat over hoe jij je voelt – hoe jij bent opgebrand
- Voorkom het bekritiseren van je (ex)partner voor wat jij waarneemt dat er mis is met hem (iemand anders kan er uitermate gelukkig mee zijn)
- Voorkom dat je redenen geeft aan je partner om te beloven te veranderen (je moet het dus echt zeker weten!)
- Voorkom dat je hem nog een kans geeft als je 100% gelooft met heel je hart dat het tijd is om uit elkaar te gaan
Het blijft een keuze (uit elkaar gaan of blijven) die je zelf moet maken en niemand anders voor je kan maken. Je kunt zoveel mogelijk tests maken en onderzoeken doen, het is toch iets waar je zelf voor 100% achter moet staan. Je eigen quest zogezegd.
Wat heeft jij ervan overtuigd om uit elkaar te gaan of om te blijven? Wat is er veranderd? Reageer onder dit bericht om zo anderen te kunnen inspireren met hoe jij tot een keuze bent gekomen.
Mijn relatie was getekend door verbaal geweld. Al die relatietests, zouden mij niet helpen. Het was niet een kwestie van de relatie redden, maar mezelf. Voor mij kwam het neer op een grens die ik niet kon verleggen en de beslissing om voor mezelf te gaan staan en te zeggen “tot hier en niet verder”. Uit elkaar gaan was het beste wat ik ooit het kunnen doen. Verbaal geweld maakt je kern met de grond gelijk en je twijfel aan wat echt is en wat niet. Zelfs voor de kinderen was het het beste om ze juist een beter voorbeeld te geven en een gelukkige moeder.