
De eerste stap is een emotionele stap. Het is de eerste stap, nadat er is besloten tot uit elkaar gaan. Het eerste wat je overvalt en je jezelf afvraagt, is of je wel echt een einde relatie wil. Bevestig op deze momenten voor jezelf, dat er alles is geprobeerd om de relatieproblemen op te lossen en dat dit je eerste stap is naar een gelukkig leven en uit een ongelukkige relatie.
Vooral als er kinderen in betrokken zijn, is het belangrijk dat je wel alles hebt geprobeerd om het tij te keren, voordat je de stekker eruit trekt.
Zo hebben wij relatietherapie geprobeerd en maatschappelijk werk. Beiden gaven geen structurele veranderingen. Tevens wilde mijn (ex)partner niet veranderen. Het was trekken aan een dood paard. Tot slot werden mijn persoonlijke grenzen dusdanig overschreden, dat ik geen andere keuze meer zag dan uit elkaar gaan. Een beslissing die mij in mijn kracht heeft terug gezet en op weg naar een gelukkig leven heeft gezet.
Bedenk wel dat als er sprake is van (verbaal) geweld in de relatie, dat je niets hoeft te proberen en eruit stappen het beste is om te doen om jezelf te redden. Geweld in de relatie heeft desastreuze gevolgen voor jou en ook voor jouw kinderen. Je worstelt zelf met de situatie, je bent in een overlevingsmodus. Jezelf ben je kwijt en gelukkig zijn en voelen ligt mijlen ver van hier. De kinderen dealen met de situatie. Sterker nog, ze doen wat jij doet. Wat jullie doen. Welk patroon geef jij door? Als je hier even bij stil wilt staan, check dan het artikel “Kopiërende kinderen van geweld in relatie“.
Enniehoe, je hebt de beslissing genomen voor uit elkaar gaan. En dan?
Uit elkaar gaan
Er zijn verschillende situaties denkbaar wanneer het aankomt op uit elkaar gaan. Er kunnen kinderen in betrokken zijn. Je kunt samen wonen, getrouwd zijn. Maar je kunt ook op afstand een relatie hebben gehad. Alle situaties hebben overeenkomstig dat er een emotionele rollercoaster rit op je af komt, terwijl je alles nog aan het afhandelen bent. Laat deze emoties niet het af te handelen proces negatief beïnvloeden. Dat bemoeilijkt alles en maakt het uit elkaar gaan onnodig belastend.
Emoties mogen er zijn, heel menselijk. Als er veel heeft gespeeld bij het uit elkaar gaan, probeer dan aan de hand van hulpverlening dit samen af te sluiten, om daarna weer verder te kunnen gaan. Hoe moeilijk het ook is, het verleden laat je vaak achter met onbeantwoorde vragen.
Met kinderen
Uit elkaar gaan met kinderen is voor het hele gezin een emotionele klap. De wereld van de kinderen stort opeens in en hun leven verandert drastisch. Je hoort prachtige verhalen over co-ouderschap en goede omgangsregelingen. De tegenhanger zijn de complexe scheidingen en vechtscheidingen. Voor kinderen is dit laatste nog belastender. Hoewel het niet altijd te voorkomen is dat dingen in de rechtszaal worden afgewikkeld, is het belangrijk dat gedurende dit proces passende hulpverlening is. Hulpverlening dat zich ook richt op het afsluiten van het roerige verleden en de reden van einde relatie.
Op basis van gezamenlijk ouderschap is het belangrijk dat er een goede en respectvolle communicatie is, omwille van de kinderen. Dat er in overleg mogelijkheden zijn en dat er wordt gekeken naar het belang van de kinderen. Als je dat als ouders voor elkaar weet te krijgen, heb je meer gewonnen dan je binnen de relatie samen voor elkaar kon krijgen.
Ga nimmer in de wraak- of vechtmodus zitten. Blijf open voor de mogelijkheden, in plaats van over de rug van je kinderen een smerig spel te spelen. Uit elkaar gaan is al emotioneel, maak er dan geen potje van.
Samenwonen
Dit geldt ook voor inboedel wanneer je samen hebt gewoond. Er zijn van die scheidingen waar men het delen van de inboedel iets te letterlijk wordt genomen en alles doormidden wordt gedaan. Maar zo ben jij niet, toch?
Hoe moeilijk het ook mag zijn, besef dat het beter is om opnieuw te beginnen, dan ruzie te maken om inboedel. Zorg dat je datgene meeneemt waar je emotioneel aan gehecht bent. Al het andere is vervangbaar. Zelfs als je denkt dat je er niet het geld voor hebt, zijn er voldoende instanties denkbaar die je verder helpen om dat weer op orde te krijgen.
Bij een koophuis komt er nog het proces van verkoop aan. Lastig, omdat je vaak nog samen in het huis verblijft tot verkoop of in ieder geval samen verantwoordelijk blijft voor de hypotheeklasten van de woning, tenzij anders geregeld. Zelfs als de ander verkoop tegenwerkt, kun je verkoop afdwingen om toch verder te kunnen gaan met je leven.
Zodra het allemaal achter de rug is (en dat gaat gebeuren), kun je weer verder in het emotionele rouwproces.
Scheiden
Scheiden kan makkelijk gaan als beide partijen op goede voet uit elkaar gaan. Toch kan het ook anders verlopen en werkt de ander het tegen. Gelukkig kun je niet verplicht worden tot het getrouwd blijven en kun je scheiden ook afdwingen als het nodig is. Er is ook papierwerk nodig om te scheiden. Het heeft bij scheiden meer werk nodig om officieel uit elkaar te zijn.
Laat je er niet door tegenhouden als dit is wat je gelukkig zal maken.
Op afstand
Op afstand uit elkaar gaan, geeft een enorme leegte. Wellicht wissel je nog wat spullen uit die zijn blijven slingeren en is dat het teken van de einde van de relatie. Dan rest nog een emotioneel stuk voor je om weer erboven op te krabbelen, want er boven op kom je zeker.

Emotionele rouwproces om te helen
Om er weer boven op te krabbelen is het jouw taak om in dat karretje te stappen van de emotionele rollercoaster en je stevig vast te houden. Wat je ook doet, stap niet uit en ga niet terug! Het einde is in zicht van wat je wilt bereiken.
Er zijn 7 stadia die je in de rit zult herkennen:
#1 Shock en ongeloof. Je twijfelt of uit elkaar gaan wel de juiste beslissing was. Je wordt wakker met het angstvallige idee dat de breakup slechts een nachtmerrie was en alles straks weer mooi is. Je hebt het gevoel dat je iets onvervangbaar bent verloren. Al deze gedachten zijn de start van jouw rit, maar geloof mij, hou vol! Diep van binnen weet je waarom je niet meer samen bent.
#2 Ontkenning. Alles is nu mogelijk. Je overtuigd jezelf ervan dat er sprake is van een misverstand en dat je liefde weer langs zal komen. Als dat inderdaad zo zou zijn, dan waren jullie vast ontvoerd en gehersenspoeld om deze beslissing te kunnen maken. Dat verklaart waarom je deze ‘liefde’ weer terug wilt. Dus wie weet? Of weet je diep van binnen wat er toe heeft geleid dat de relatie ten einde was?
#3 Woede. Dit is een verleidelijk stadium om dingen te doen waar je later enorm veel spijt van hebt en voor kan schamen. Laat je niet verleiden tot gewelddadige handelingen, wees niet impulsief en ga niet stalken. Accepteer deze emotie, maar laat het je niet controleren en leiden. Het uit elkaar gaan is al moeilijk genoeg. Dit gevoel passeert ook.
#4 Onderhandelingen. Hier komen de beloften om al die dingen te veranderen, waarom jullie uit elkaar zijn gegaan. Dat het toch anders kan zijn, en kan worden zoals jij dacht dat mogelijk was. Dat jij gelukkig kan zijn in de relatie. Blijf eerlijk naar jezelf. Het is namelijk een laatste illusie om te krijgen waarvan je denkt dat je het nodig hebt. Je weet dat je het niet nodig hebt en dat je deze relatie moet laten gaan.
#5 Schuldgevoelens. Je voelt je verantwoordelijk voor de scheiding. Je neemt het jezelf kwalijk en bent van mening dat je het ook kan repareren. Heel cliché is het in dit stadium juist belangrijk, dat je de vinger wijst naar hem. Zo voel je ook niet de behoefte om het te repareren. Focus je op het positieve en het negatieve van de relatie in zijn geheel en niet jouw bijdrage.
#6 Depressie. Kom maar op met die bakken ijs en grote lepels. Tijd om je verdriet weg te eten. NEE! Dit stadium is k*t. Je hebt veel verdriet en trekt je terug. Je vertelt je verhaal overal en nergens. En dit is oké. Je voelt je in deze fase ongeliefd, maar onthoud dat dit ook slechts een fase is! Je bent sterk genoeg om de bakken ijs te weerstaan en te weten dat het over gaat.
#7 Acceptatie. IEEEE!! Vol op de rem, de rollercoaster is ten einde. Deze magische dag is aangebroken, dat je je realiseert dat je je niet langer verschrikkelijk voelt, maar vrij. Je begint weer te hopen dat je iemand anders tegenkomt.
Had je twijfels dat je het zou overleven? Ik niet! Dit is namelijk wat je wilde bereiken en je hebt je goed vast gehouden tijdens de rit.
Verder gaan
Tijd om verder te gaan na uit elkaar gaan. Je moet de relatie achter je laten en een nieuw gelukkig leven omarmen. Als alleenstaande moeder leer je omgaan met alle taken die op je af zijn gekomen en hoe je omgaat met het beschikbare geld. Je bekijkt de mogelijkheden op de arbeidsmarkt om een toekomst op te bouwen.
Welke obstakels je ook tegen mag komen, het gaat erom hoe je daarmee om bent gegaan en hoeveel werk je erin hebt gestopt om inderdaad alleen verder te gaan. Als je een sterke wil hebt, zal het opbouwen van je leven ook vorm aan nemen.
Ondanks al je gevoelens van leegte die zo nu en dan de kop op steken, stort je niet in een rebound relatie. Een rebound relatie ligt op de loer als een remedie tegen een gebroken hart, als een pleister op de wond. Om troost en afleiding te bieden en warmte en liefde te vinden. Om de eenzaamheid het hoofd te bieden en te ontsnappen alle andere moeilijke gevoelens waar je liever niet doorheen wilt gaan. En wie weet hoop je dat dit de snelste weg is om de ongelukkige relatie met je ex te kunnen vergeten.
Een rebound relatie heeft zelden succes, en sterft snel. De enige actie die nooit problemen oplevert is geduld. Heb geduld met jezelf en de rollercoaster-rit. Het is slechts onderdeel van het leven om van te leren en sterker te worden als persoon.
Hoe was het voor jou om uit elkaar te gaan? Wat was voor jou de moeilijkste fase in het rouwproces? Geef een reactie onder dit artikel.
Mijn emotionele rollercoaster was heftig na het beëindigen van de relatie. Ik kwam uit een relatie getekend door verbaal geweld en was mezelf kwijtgeraakt net als de realiteit. Bedreigingen die geuit werden, maakten het proces alleen maar moeilijker. Het stellen van grenzen heeft emotioneel rust gegeven en mij in mijn kracht gehouden. Fase #7 was een aparte gewaarwording en echt een succesmoment. De rit was het zeker waard, hoe moeilijk ook. Ik kon daarna weer verder met mijn eigen gelukkige leven.