vreemdgaan

Of het nou gaat om een pikant avontuurtje of een langdurige affaire, vreemdgaan is een stiekeme verhouding dat je relatie stuk maakt. Wil je relatieproblemen oplossen of de aanhoudende ruzies eens sterker inzetten? Wil je antwoord of je partner stiekem vreemdgaat en welke wipplek je hem snel kunt aantreffen? Met andere woorden,

wil je een helder en eerlijk antwoord op de vraag of je partner vreemdgaat of een affaire heeft?

Lees verder waarin concreet en betrouwbaar het sprookje van vreemdgaan wordt ontrafeld en het bewijs je wordt geleverd. Het leven is te kort om ongelukkig in de relatie te blijven zitten. Ontdek waarom vreemdgaan in jouw relatie zich voordoet en leer vreemdgaan herkennen:

 

# De zoen des onheils
# Herken de man die vreemd gaat
# Top 3 signalen van vreemdgaan
# Waar gaat hij het liefste vreemd
# Hoe de leugen niet ontdekt wordt

De bedrieger

Vreemdgaan is niets meer of minder dan bedriegen. En bedriegen kun je op vele manieren. Tijd om met bewijs te komen. Bewijs of je partner vreemd gaat, wat voor persoon er vreemd gaat en waarom. Bewijs dat je in handen moet hebben om het sprookje waar je tot vandaag in gelooft, plaats kan maken voor realiteit.

Ik stel je voor aan Dan Ariely. 

Hij is de man achter deze Ted Talk in de video.

 

Dan Ariely heeft experimenten gedaan naar bedriegen. En de resultaten geven een goed inzicht over de bedrieger. Eigenlijk maakt een bedrieger een kosten-batenanalyse. Hij vraagt zich af wat de pakkans is, hoeveel het bedrog oplevert en hoeveel straf hij krijgt als hij gepakt wordt. De antwoorden op deze vragen worden afgewogen. Dan wordt er een beslissing gemaakt of het het waard is om te doen.

Een interessante factor is de lariekoek-factor. Dat houdt in dat het bedrog niet de impressie van onszelf moet aantasten en/of veranderen. Dit kun je beïnvloeden. Waar Dan Ariely experimenteert met de moraliteitsfactor door middel van de 10 geboden en eercodes, kun je binnen de relatie denken aan huwelijksvoorwaarden. Ook associatie met een andere bedrieger, zorgt voor een vergroot risico op bedriegen. Dus je sociaal netwerk moet integer zijn. Ook de mogelijkheid tot het distancieren van een hechting, moet geminimaliseerd zijn.

Dan eindigt heel sterk:

Onze intuïtie is heel sterk, waardoor je minder goed openstaat dat je het misschien bij het verkeerde eind hebt. Je zou je eigen intuïtie op de proef moeten durven stellen.

De zoen des onheils

Van de 2,2 miljoen singles op datingsites staan er 3 miljoen geregistreerd.

Voor sommigen is vreemdgaan al het flirten met een ander, terwijl de ander geslachtsgemeenschap not done vindt. Het is een begrip welke lastig is in te vullen. Het valt hierbij wel op dat de defintie verandert, wanneer er meer intimiteit in de relatie komt. Dit is een commitment voor monogamie in wat voor vorm dan ook. Denk aan trouwen, samen wonen, kinderen, etc.

Dit commitment triggert vreemdgaan. En ook jij ziet overspel vanuit een ander perspectief. Hij is nu echt van jou. Een blik van een andere vrouw kan je al teveel worden. Vaak is zoenen dan al ontrouw. En daar ben ik het dan helemaal mee eens. Zoenen met een ander is not done.

Ik bedoel, je kiest toch voor elkaar. Toch blijkt dat op een moment dat dit op een manier bezegeld wordt, mensen in de relatie veranderen. En tja, er zijn nu eenmaal mannen die zich geroepen voelen tot overspel. Je kent hem niet meer terug. Hij wordt iemand die hij eigenlijk al was, maar jij nog niet had gezien. Over wat voor mannen praten we hier?

relatiebehoeften

Herken de man die vreemd gaat

Er zijn 5 verschillende type mannen volgens Carolien Roodvoets die vreemd gaan. Het verklaart waarom vreemdgaan in jouw relatie zich voordoet. Haar boek De duivelsdriehoek. Over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaan (uitgeverij Gottmer Becht) gaat over die getrouwde man die er langdurig een minnares op nahoudt.

Zij neemt de rol van sekspartner over en biedt hem passie, bewondering en zelfvertrouwen. Hij voelt zich ineens weer bevestigd in zijn mannelijkheid.” Maar waar minnaars van getrouwde vrouwen de situatie doorgaans wel best vinden of twee gebonden lovers beiden baat hebben bij geheimhouding van hun affaire, gaan minnaressen van getrouwde mannen na verloop van tijd aan hun geliefde trekken. “Tachtig procent van de minnaressen gelooft dat hij zijn vrouw voor haar zal verlaten. Maar slechts 1,5 procent doet dat ook werkelijk.

Bron: Telegraaf 21 mei 2001

De machtige man

Deze man heeft in het dagelijks leven een belangrijke functie en denkt dat hij zich een minnares wel kan veroorloven. Want vrouwen in zijn buurt schaart hij onder zijn territorium.

De grenzeloze man

Voor deze schuinsmarcheerder is elk verbod een uitdaging. Hij denkt met zijn emoties, niet met zijn verstand. Een slippertje zoekt hij niet, maar een mooie, verleidelijke vrouw kun je natuurlijk niet weigeren.

De dwangmatige man

Hij kan zich niet binden. Hij wil zijn mannelijke identiteit bewijzen door met zoveel mogelijk vrouwen naar bed te gaan.

De getraumatiseerde man

Deze man heeft een problematische jeugd gehad. Wellicht had hij een dominante moeder die hem verwaarloosde. In het huwelijk herhaalt het drama uit zijn jeugd zich. Hij ervaart zijn echtgenote meer en meer als zijn boze moeder. Dit verdraagt hij niet en uit woede zoekt hij buiten het huwelijk een ‘goede’ moeder in de vorm van een minnares.

De narcistische of psychotische man

Deze ijdeltuit wil vooral bewonderd worden. Hij gaat vreemd puur voor zijn eigen geluk en genot en gebruikt vrouwen. Om zijn ego op te vijzelen, hebben ze steeds een nieuwe bewonderaarster nodig.

Dit zijn allemaal mannen met een bepaald beeld van de vrouw. Ook binnen jouw relatie zal je partner ergens in deze types vallen als deze vreemdgaat. En al deze mannen hebben meer problemen dan buitenshuis de bloemetjes buiten zetten. Bedenk goed wat voor type man jouw bedriegende partner is en wat hij nog meer met zich mee draagt.

Gaan al deze type mannen dan vreemd? Nee. Door de top 3 signalen van vreemdgaan herkennen kun je wellicht er voor jezelf achterkomen of je intuïtie het bij het juiste eind heeft.

De top 3 signalen van vreemdgaan herkennen

Tijd om de confrontatie aan te gaan. Om erachter te komen of je partner wel of niet te vertrouwen is. Deze 3 punten geven je voldoende houvast om erachter te komen of je partner trouw of ontrouw is:

1. Seksuele veranderingen. Dit kan zijn dat je partner minder of juist meer seks wil. Ook kan het gebeuren dat je partner opeens meer wil experimenteren in bed. Het gaat hier let wel, om radicale veranderingen. Dus niet een avondje hoofdpijn, daar hoef je niets achter te zoeken.

2. Verandering van werktijden. Het kan zijn dat hij vroeger begint of opeens meer overwerkt. Zelfs aannemen van weekendwerk kan eronder vallen. Als er sprake is van een eigen bedrijf is het moeilijker na te gaan en zul je een financieel spoor moeten volgen of de auto. Een ondernemer heeft nu eenmaal meer vrijheid om zijn tijden in te delen. Als je merkt dat deze werktijden langer zijn geworden of veranderd aan dagdeel en/of dagen, kan dit reden zijn tot vreemdgaan.

3. Gedragsveranderingen. Denk aan schichtiger worden en zich anders gaan kleden. Hij let meer op hoe hij de deur uitgaat. Hij kleed zich netter en ruikt lekker. Dit zijn aanwijzingen dat hij moeite doet voor iemand anders.

Heb je aan deze lijst nog steeds niet voldoende, dan kun je jezelf afvragen waar je hem met haar kunt vinden, de wipplek. Vaak zijn de mannen niet zo creatief als je zult verwachten. Er is namelijk onderzoek naar gedaan waar men het liefste vreemd gaat, vreemdgaan statistieken van de wipplek.

Grafiek voor vreemdgaan

Wipplek: waar gaat hij het liefste vreemd

Het vrouwenblad La Vie en Rose heeft dit onderzoek gedaan. En de uitkomst geeft je een goede indicatie waar je op zoek kunt gaan naar harde confronterende bewijzen. Dit zijn de vreemdgaan statistieken van het onderzoek.

Bron: Trouw 01 februari 2006

Huis van de minnares

De populairste locatie is het huis van de minnares. De beste plek voor een beetje rollebollen. Je kunt altijd eens peilen bij de buren of ze je partner hebben herkend bij het huis. Of haar kinderen eens vragen. Want je moet toegeven, dat je wel kans loopt om te worden betrapt.

De auto

De auto is schijnbaar ook nog steeds te doen. Heb je een minivan of een ruime auto, dan kun je daar je partner in treffen met zijn minnares. En als je een GPS systeem hebt of navigatie, kun je misschien wel een locatie daaruit halen. Mits hij niet zo slim is geweest, deze te wissen.

Eigen huis

En in je eigen huis is blijkbaar ook nog in trek. Dus in jouw bed of op jouw bank. Je kunt altijd onverwacht thuis komen als je hem verdenkt. Niet een bepaald mooi aanzicht als het waar is. Wel krijg je meteen duidelijkheid. En anders kun je altijd de buren eens vragen of hun iets is opgevallen. Want ook hier loop je de kans om betrapt te worden. Als je er niet op zit te wachten om andere mensen erin te betrekken, kun je een camera plaatsen. Beelden daarvan zeggen vast wel genoeg.

Je kunt het veel te confronterend vinden en eerst meer zekerheid willen krijgen in de vorm van herkenningspunten. Behalve waar ze vreemd gaan en welke veranderingen opvallen, kun je ook naar zijn kant kijken. Eigenlijk is het in zijn schoenen gaan staan. Wat doet hij om het te verbergen?

Hoe de leugen niet ontdekt wordt

Mocht je hem nog niet betrapt hebben, kun je misschien achterhalen hoe hij de leugen in stand houdt. Want het laatste wat ze willen is betrapt worden. Dat doen ze op sluwe wijze om toch te krijgen wat ze willen, zonder te verliezen wat ze hebben. Als ze zich hier niet aan houden, is de kans dat ze worden ontdekt, groter.

1. Ze vertellen het niet. Dus als je ze confronteert met ideeën over of vermoedens van, vertellen ze het je niet. Harde confrontaties en bewijzen zijn vaak doorslaggevend. Vaak hebben ze ook een goed alibi. Anders heb jij reden om te vragen naar een goed alibi. Financieel kan er een spoor ontstaan. Hier vind je dan vreemde uitgaves ten tijde van zijn alibi.

2. Ze zullen het niet binnen je vriendenkring doen. Dit is vaak risicovol. Ook op de werkvloer zal het niet snel gebeuren. Als het dan toch gebeurt, zal het niet met medeweten van collega’s gebeuren. Dus vrienden kun je wellicht uitsluiten.

3. De 80 km regel. Judith E. Brandt (schrijver van het boek ‘The 50-mile Rule; Your Guide to Infidelity and Extramarital Etiquette) geeft aan dat er vijftig mijl (tachtig kilometer) actieradius moet zitten van de minnares en de reguliere partner om ongestraft vreemd te gaan.

4. Ze zullen zich thuis niet anders gedragen, hoewel dat eigenlijk nooit geheel lukt. Ze kunnen soms kritiek leveren op dingen waarover ze eerst niks zeiden of juist opeens heel vrolijk zijn als ze een berichtje op de telefoon lezen. Of ze leveren compensatiegedrag, om wat ze buiten de deur doen en behandelen je extra lief. Denk aan dat bosje bloemen, zomaar.

5. Internet en telefoon zijn de apparaten waarop gecommuniceerd wordt met de ander. Als je weet dat ze gebruik hebben gemaakt van een apparaat, valt het wissen van geschiedenis juist op. Ook als je de telefoon niet meer in kan, creëert argwaan. Hij vertoont juist stiekem gedrag door sporen te wissen. Het feit dat er dingen gewist worden, is al een reden om aan te nemen dat er iemand anders kan zijn. Bedenk wel eerst of je niet binnenkort jarig bent en hij je graag wilt verassen. Dan is het logisch dat niet alles openbaar is, natuurlijk.

Is je twijfel nu meer naar zekerheid overgeslagen, dan wil je vaak antwoorden. Een enkele keer zal de man hierover eerlijk antwoorden. Alleen de meeste mannen zullen hier net zo hard omheen draaien. Ze geven een antwoord welke voor jou bevredigend is of blijven keihard ontkennen.

Het inzicht na overspel

Overspel laat zijn sporen na. De ware aard van je partner komt naar boven. Je weet waar je aan  toe bent en je hebt een keuze gemaakt. Het is voor jou een lange weg naar heling, welke je gaat afleggen. Doordat je een keuze hebt gemaakt en voor jezelf bent gaan staan, heb je een boost aan eigenwaarde omarmt.

Het trauma, de afwijzing, het verlies aan eigenwaarde aan het gevoel dat je de droom van de prachtige relatie hebt losgelaten, zet je op je eigen pad. Jouw bestemming, wat jij wilt halen in het leven. Loslaten van het negatieve en kiezen voor jezelf.

Jij bent dit artikel gaan lezen, omdat je de feiten wilde weten, je wilde vreemdgaan herkennen bij je partner en inzicht hebben in waarom vreemdgaan. Ja, je hebt pijn. Ja, bent tot de grond neergeslagen en voelt je verslagen. En ja, je herrijst uit de as en wordt nog sterker. Als je het allemaal net hebt ontdekt, klinkt het als onzin en vooral de vraag “waarom ik?” kan erg spelen.

Ik kan hier geen duidelijk antwoord op geven. Wel kan ik je iets meegeven. Puur vanuit mijn eigen ervaring van overspel door de narcistische man.

Tijd heelt geen wonden. Het gaat erom wat je met de tijd doet.

Wraak nemen, is een kortdurend effect van heling. Dan bestrijd je vuur met vuur. Het enige wat je kunt doen is bij jezelf blijven. Hem kun je niet veranderen, dat kan hij alleen zelf. Jij kunt laten zien wat je in je mars hebt en er zijn voor jezelf. Zet jezelf maar op de wereldkaart en laat dat plekje nooit meer door iemand afnemen. Jij bent het waard om op andere wijze behandeld te worden.

Wil jij jouw ervaring van vreemdgaan delen? Laat een reactie achter onder dit artikel of stuur mij een mail (elisabeth@zodietyfuskerstboomstaat.nl) met je persoonlijke verhaal of vertel je verhaal om anderen te inspireren. Niets doen is geen optie, praat over je relatie!

Succes op jouw plekje op wereldkaart! Het leven is te kort om vast te blijven zitten in een relatie die je ongelukkig maakt.

Ik heb lang mijn kop in het zand gehouden om zo mijn gezin bij elkaar te houden. Dat was mijn gedachte toen. De condooms in zijn jaszak waren nog onvoldoende. Hij kan er toch gewoon ééntje hebben laten vallen. De whatsapp gesprekken met een 17 jarige meisje waren confronterend genoeg. En nog wat berichten met andere vrouwen, gaven de doorslag. Mijn kop uit het zand en ik zag de werkelijkheid. De conclusie vreemdgaan was getrokken en ik koos voor mijzelf en de kinderen.